gegužės 31, 2019
Rimantė Kurkauskaitė
Birštono gyventojai ir lankytojai išrinko gardžiausius kurorto patiekalus

Gegužės mėnuo Birštone buvo dedikuotas gastronomijos naujovių pristatymui ir gardžiausio patiekalo rinkimams. Artėjant vasaros sezono pradžiai, dauguma kurorto maitinimo vietų atnaujina savo meniu – tradiciškai buvo skelbiamas ir kulinarinis konkursas. Tačiau kitaip nei iki šiol, šiemet konkursui pateiktus patiekalus vertino ne profesionali komisija, o patys kavinių ir restoranų lankytojai. 

Varžėsi 9 įvairų kategorijų patiekalai

Birštono kulinariniame konkurse varžėsi 7 maitinimo įstaigos, lankytojų vertinimui pateikusios 9 įvairių kategorijų patiekalus. Viešbutis–restoranas „Royal SPA Residence“ kvietė ragauti šamą su karštomis salotomis, apelsinais ir morkų kremu.

„Šiame naujame mūsų patiekale yra daug lietuviškos virtuvės bruožų, bet tai pat ir europietiško stiliaus idėjų. Žinoma, patiekalo pagrindas yra šamas – žuvis, kurią daug metų žvejai gaudo Nemuno pakrantėje, net ir pačiame Birštone“, – konkursinį patiekalą pristato „Royal SPA Residence“ restorano virtuvės šefė Daiva Saulienė.

Komplekso „Vytautas Mineral SPA“ restoranas „MOON“ konkursui pateikė ėrienos kumpio kepsnį. Kaip teigia restorano virtuvės šefas Darius Dabrovolskas, didžiausias šio patiekalo akcentas – ypatinga ėriena iš Naujosios Zelandijos. Siekiant išlaikyti mėsos struktūrą ir unikalų skonį, ji marinuojama itin trumpai, o garnyrui naudojamas klasikinis derinys – aromatingas sultinio padažas, avinžirniai ir žalios daržovės.

Restoranas „Old Town Grill“ konkurse dalyvavo net su dviem patiekalais – ant žarijų kepta brandinta jautienos išpjova ir neįprastu būdu ruošiamu tiramisu desertu. Restorano virtuvės šefas Mantas Rudžionis neslepia: „Geram restoranui vien tik gerų patalpų neužtenka. Reikia gerų puodų, talentingų rankų, kurios juos valdytų, ir neišblėstančios meilės, idėjų bei užsidegimo tam, ką darai“. Tokia filosofija atsispindi daugelyje restorano patiekalų, čia dažni netikėti sprendimai ir skonių kombinacijos.

Lankytojai taip pat vertino viešbučio-kavinės „Audenis“ paruoštą burokėlių sorbetą, mėsainių baro „Bir. Bur. Bar“  naujovę – „Cielą ešerį“, kavinės „Sušinė“ mėgstamiausius sušius ir du vasariškus „Saulės terasos“ patiekalus – varškės desertą ir sangrijos gėrimą.

Už patikusius patiekalus buvo galima balsuoti specialioje elektroninėje balsavimo sistemoje, dalintis atsiliepimais socialiniuose tinkluose. Kaip rodo balsavimo rezultatai, už savo favoritus balsavo ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš užsienio šalių – Airijos, Italijos, Vokietijos, Švedijos, JAV, Jungtinių Arabų Emyratų, Tailando.

Konkurso laimėtojas surinko daugiau nei pusę visų balsų

Suskaičiavus visus rezultatus, absoliučiu konkurso nugalėtoju tapo restorano „Old Town Grill“ patiekalas „Brandinta jautienos išpjova“, surinkęs 53 % balsų. Antrąją vietą su 43 % balsų užsitikrino to paties restorano desertas „Dekonstruotas tiramisu“. Trečiąją vietą organizatoriai šiemet skyrė dviem patiekalams, surinkusiems panašų balsų skaičių – restorano „MOON“ ėrienos kepsniui (23 % balsų) ir „Royal SPA Residence“ šamui (22 % balsų). 

Šį vasaros sezoną Birštone veiks apie 30 maitinimo vietų – nuo lauko kavinių iki prabangių restoranų. Virtuvėms vadovaujantys šefai vieningai tvirtina, kad Birštone kokybiško maitinimo pasiūla kasmet didėja, restoranų meniu papildo ambicingos ir drąsios naujovės. Dauguma kavinių ir restoranų lankytojų nemažai keliauja, jų gastro turizmo patirtis labai didelė, todėl siekiant nustebinti, reikia rimtai padirbėti. Kulinarines naujoves diktuoja lankytojų pageidavimai, geriausios tarptautinės patirtys, sezoninės virtuvės filosofija, o taip pat ir ekologinės idėjos. Netrukus visos šių metų Birštono gastro turizmo naujovės nuguls į kasmetinį Birštono kulinarinį žemėlapį, kuris jau trečius metus iš eilės padeda atrasti naujus kurorto skonius.

 

Share Button


gruodžio 12, 2019

1944 metais, užėjus antrajai sovietų okupacijai ir pradėjus siautėti NKVD divizijos daliniams, jaunesniems vyrams kilo grėsmė būti paimtiems į kariuomenę […]

gruodžio 11, 2019

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje startuoja skaitymai su šunimi. Šeštadienį, gruodžio 14-ąją, mažieji kauniečiai kviečiami į įvadinį šių skaitymų susitikimą, […]

gruodžio 11, 2019

Gruodžio 10 d. Kaune MRU Viešojo saugumo akademijos salėje vyko   politologo Vytauto Sinicos  knygos „Ar mums dar reikalinga Lietuvos valstybė?“ […]

gruodžio 6, 2019

Gruodžio 5 d. LSMU Veterinarijos akademijos Didžiojoje salėje vyko konferencija „Vilijampolė amžių sandūroje“, kuri buvo skirta Vilijampolės prijungimo prie Kauno […]

gruodžio 4, 2019

Kauno „Akropolis“ šventiniu laikotarpiu dirbs kitokiu grafiku. Kūčių dieną Kauno „Akropolis“ dirbs trumpiau nei įprasta, pirmą Kalėdų dieną – nedirbs, […]

gruodžio 2, 2019

Lapkričio 23 d. Kaune Kovo 11-osios gatvės bendrija organizavo pėsčiųjų pažintinį žygį, skirtą paminėti Lietuvos Nepriklausomybės kovų atminimo metus.  Žygis […]

lapkričio 25, 2019

Lapkričio 22 d. Kaune Gičiupio seniūnijoje senosiose žydų kapinėse vyko žydų-Lietuvos kariuomenės karių pagerbimas, kuriame dalyvavo Gričiupio seniūnijoje startavusio pėsčiųjų pažintinio […]

lapkričio 25, 2019

Lapkričio 22 d. Kauno raj. Braziūkų  Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Tauro apygardos Geležinio […]

lapkričio 25, 2019

Lapkričio 26 d., nuo 11 val., maždaug pusantro šimto traktorių stovės Babtų, Vandžiogalos ir Garliavos apylinkių seniūnijų keliuose – taip […]

lapkričio 25, 2019

Po beveik metus trukusių pasiruošimo darbų vienai didžiausių pasaulyje dujų gamybos įmonių grupei „Linde” priklausanti bendrovė „AGA“ gavo leidimą statyti […]