gegužės 31, 2019
Rimantė Kurkauskaitė
Birštono gyventojai ir lankytojai išrinko gardžiausius kurorto patiekalus

Gegužės mėnuo Birštone buvo dedikuotas gastronomijos naujovių pristatymui ir gardžiausio patiekalo rinkimams. Artėjant vasaros sezono pradžiai, dauguma kurorto maitinimo vietų atnaujina savo meniu – tradiciškai buvo skelbiamas ir kulinarinis konkursas. Tačiau kitaip nei iki šiol, šiemet konkursui pateiktus patiekalus vertino ne profesionali komisija, o patys kavinių ir restoranų lankytojai. 

Varžėsi 9 įvairų kategorijų patiekalai

Birštono kulinariniame konkurse varžėsi 7 maitinimo įstaigos, lankytojų vertinimui pateikusios 9 įvairių kategorijų patiekalus. Viešbutis–restoranas „Royal SPA Residence“ kvietė ragauti šamą su karštomis salotomis, apelsinais ir morkų kremu.

„Šiame naujame mūsų patiekale yra daug lietuviškos virtuvės bruožų, bet tai pat ir europietiško stiliaus idėjų. Žinoma, patiekalo pagrindas yra šamas – žuvis, kurią daug metų žvejai gaudo Nemuno pakrantėje, net ir pačiame Birštone“, – konkursinį patiekalą pristato „Royal SPA Residence“ restorano virtuvės šefė Daiva Saulienė.

Komplekso „Vytautas Mineral SPA“ restoranas „MOON“ konkursui pateikė ėrienos kumpio kepsnį. Kaip teigia restorano virtuvės šefas Darius Dabrovolskas, didžiausias šio patiekalo akcentas – ypatinga ėriena iš Naujosios Zelandijos. Siekiant išlaikyti mėsos struktūrą ir unikalų skonį, ji marinuojama itin trumpai, o garnyrui naudojamas klasikinis derinys – aromatingas sultinio padažas, avinžirniai ir žalios daržovės.

Restoranas „Old Town Grill“ konkurse dalyvavo net su dviem patiekalais – ant žarijų kepta brandinta jautienos išpjova ir neįprastu būdu ruošiamu tiramisu desertu. Restorano virtuvės šefas Mantas Rudžionis neslepia: „Geram restoranui vien tik gerų patalpų neužtenka. Reikia gerų puodų, talentingų rankų, kurios juos valdytų, ir neišblėstančios meilės, idėjų bei užsidegimo tam, ką darai“. Tokia filosofija atsispindi daugelyje restorano patiekalų, čia dažni netikėti sprendimai ir skonių kombinacijos.

Lankytojai taip pat vertino viešbučio-kavinės „Audenis“ paruoštą burokėlių sorbetą, mėsainių baro „Bir. Bur. Bar“  naujovę – „Cielą ešerį“, kavinės „Sušinė“ mėgstamiausius sušius ir du vasariškus „Saulės terasos“ patiekalus – varškės desertą ir sangrijos gėrimą.

Už patikusius patiekalus buvo galima balsuoti specialioje elektroninėje balsavimo sistemoje, dalintis atsiliepimais socialiniuose tinkluose. Kaip rodo balsavimo rezultatai, už savo favoritus balsavo ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš užsienio šalių – Airijos, Italijos, Vokietijos, Švedijos, JAV, Jungtinių Arabų Emyratų, Tailando.

Konkurso laimėtojas surinko daugiau nei pusę visų balsų

Suskaičiavus visus rezultatus, absoliučiu konkurso nugalėtoju tapo restorano „Old Town Grill“ patiekalas „Brandinta jautienos išpjova“, surinkęs 53 % balsų. Antrąją vietą su 43 % balsų užsitikrino to paties restorano desertas „Dekonstruotas tiramisu“. Trečiąją vietą organizatoriai šiemet skyrė dviem patiekalams, surinkusiems panašų balsų skaičių – restorano „MOON“ ėrienos kepsniui (23 % balsų) ir „Royal SPA Residence“ šamui (22 % balsų). 

Šį vasaros sezoną Birštone veiks apie 30 maitinimo vietų – nuo lauko kavinių iki prabangių restoranų. Virtuvėms vadovaujantys šefai vieningai tvirtina, kad Birštone kokybiško maitinimo pasiūla kasmet didėja, restoranų meniu papildo ambicingos ir drąsios naujovės. Dauguma kavinių ir restoranų lankytojų nemažai keliauja, jų gastro turizmo patirtis labai didelė, todėl siekiant nustebinti, reikia rimtai padirbėti. Kulinarines naujoves diktuoja lankytojų pageidavimai, geriausios tarptautinės patirtys, sezoninės virtuvės filosofija, o taip pat ir ekologinės idėjos. Netrukus visos šių metų Birštono gastro turizmo naujovės nuguls į kasmetinį Birštono kulinarinį žemėlapį, kuris jau trečius metus iš eilės padeda atrasti naujus kurorto skonius.

 

Share Button

spalio 15, 2019

Spalio 15 d. Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykloje vyko seminaras-diskusija „Lietuvos sąjūdis, asmenybės ir dabarties iššūkiai“ bei socialinių artefaktų iš […]

spalio 13, 2019

2019 lapkričio 13 d. LK Kauno įgulos karininkų Ramovėje įvyko Lietuvos šaulių sąjungos Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių II-osios rinktinės […]

spalio 11, 2019

Penktadienį vyksta Prezidento inicijuotas Vietos savivaldos dienai pažymėti skirtas forumas. Į šventės emocinį foną niūresnių spalvų įneš tarp Kauno miesto […]

spalio 10, 2019

Kauno rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį vieningai nepritarė Kauno miesto savivaldybės tarybos siūlymui prijungti prie miesto 99 Kauno rajono kaimus iš […]

spalio 7, 2019

Lapkričio 3 d. Kauno Simono Daukanto progimnazijoje vyko pirmoji konferencijos dalis „Pilietiškumo ir patriotizmo stiprinimas per bendruomeninę veiklą Gričiupio seniūnijoje“ ir  socialinių artefaktų parodos […]

spalio 7, 2019

Beveik 11 metų iš vaikiškų knygų puslapių Lietuvos vaikams puikiai pažįstama Kakė Makė persikelia ir į pramogų erdves. „Kakės Makės […]

spalio 3, 2019

Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui paskelbus planą prie miesto prijungti 13 Kauno rajono seniūnijų, šių teritorijų gyventojai gavo lankstinukų, kuriuose tvirtinama, […]

spalio 3, 2019

Spalio 2 d. Kauno Viešosios  bibliotekos salėje (Retų leidinių skyriuje)  vyko prof. Aleksandro Vitkaus ir Chaimo Bargmano  knygos „Vilkijos getas. 1941 […]

rugsėjo 26, 2019

Prasideda Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos centrinio pastato, esančioje Laisvės alėjoje 57, šalia fontano, rekonstrukcija. Ilgą laiką neremontuotas Kultūros paveldo […]

rugsėjo 23, 2019

Rugsėjo 20 d. Kauno senamiestyje, prie Vytauto Didžiojo (Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų) bažnyčios, minint 150-asias visuomenininko, rašytojo, kun. […]