17 sausio, 2017
Anykščių turizmo informacijos centro ir Anykščių r. savivaldybės informacija

Lietuviškos gastronomijos šaknys – Anykščiuose

Šių metų sausio 20–22 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks tradicinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda ADVENTUR 2017. Šiais metais parodos organizatoriai lankytojus kvies ragauti pasaulio ir Lietuvos kulinarinio paveldo, o Anykščių stende įsikūrę turizmo paslaugų teikėjai – susipažinti su lietuviškos gastronomijos šaknimis, kurių siūlys ieškoti ne kur kitur, o Anykščiuose.

„Kaipgi galima pažinti vieno ar kito krašto kultūrą neparagavus vietinių patiekalų? Kaipgi galima pažinti lietuvišką virtuvę, jei dar neragavote Anykščiuose ruošiamų tradicinių patiekalų? Juolab, kad pirmosios receptų knygos, parašytos lietuvių kalba, autorė kilusi iš Anykščių, o pirmoji Lietuvoje natūralaus vyno gamykla veikti pradėjo būtent Anykščiuose“,- sako kartu su komanda ADVENTUR 2017 rajoną pristatysianti Anykščių turizmo informacijos centro direktorė Vilanda Reikalienė.

Pasak direktorės, lietuviškos gastronomijos šaknų paieškos Anykščiuose – ne iš piršto laužtas pasakojimas. Anykštėniškosios, o kartu ir lietuviškosios kulinarijos istorijos pradžia būtų galima laikyti 1893 metus, kai Tilžėje buvo išleista Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“. Tai – pirmoji receptų knyga lietuvių kalba, kurioje aprašyti net 127 patiekalai iš mėsos, žuvies, vaisių, sriubos ir net šmaikščiai šiandien skambantys desertai – „Tortas čekoliadinis“. Šiandien jau neretas anykštėnas, o ir miesto svečias, gali pasigirti ragavęs „Riestainių prie arbatos“, „Kepto kumpio su krienom“, „Blynų su mielėmis“ ar „Legumino iš bulvių“.

Kulinarinio paveldo istoriją tęsia dar vienas pasididžiavimu paremtas faktas – lietuviško vyno istorijos pradžia taip pat datuojama Anykščiuose. Jaunas ir drąsus agronomas Balys Karazija, atvykęs į Anykščius, 1926 m. įsteigė čia vaisvynių dirbtuvę ir iš savo sodo obuolių derliaus subrandino pirmąjį vyną. Naujojo vyno gamyba sekėsi, prekyba klestėjo, o asortimentas gausėjo, produkcija buvo įvertinta vietinėse ir tarptautinėse parodose. Nuo 1926 m. ištobulinus vyno gaminimo įrangą, pasikeitė vyno gamyklos aplinka, atsirado nauji cechai, tačiau svečiai iki šiol gali susipažinti su seniausia Lietuvoje vyno gamykla ir jos gaminama produkcija. Anykščių vyno rengiamoje programoje „Vyno kelias“ svečiai taip pat gali daugiau sužinoti apie vyno gamybos istoriją ir, be abejonės, paragauti čia gaminamos produkcijos. Anykštėniško vyno pasididžiavimas – juodųjų serbentų vynas „Voruta“. Šis vynas – išskirtinis, laiko patikrintas kulinarinio paveldo produktas, turintis ilgametę istoriją.

Tačiau tai – anaiptol ne vienintelis kulinarinio paveldo ženklą turintis produktas Anykščių krašte. Vaizdingame Niūronių kaime, šalia Arklio muziejaus įsikūrusi kavinė „Pasagėlė“ kviečia paragauti švilpikų, kukorių, bulvinių paplotėlių, ragelių, naminės duonos ar kmynų giros, išsirinkti šiuolaikiškesnį patiekalą iš 70 pasiūlytų meniu knygoje. Čia maistas gaminamas iš vietinių produktų, laikantis senovinių tradicijų. Šalia įsikūrusiose Legų ir Striukų sodybose Arklio muziejaus darbuotojai vykdo edukacines duonos kepimo programas, kuriose nupasakojamas grūdo kelias iki mūsų stalo, supažindinama su duonos gaminimo papročiais bei tradicijomis. Šauniausia šios programos dalis – kiekvienam iškepamas paties pasigamintas kepalėlis duonos.

Kavarske, šalia Šv. Jono šaltinio, įsikūrusi kavinukė, kurioje gaminami ypatingi koldūnai, Butėnų kaime esančioje kaimo turizmo sodyboje „Barono vila“ galite paragauti aukštaitiškų tradicinių patiekalų: barščių su baravykais ir koldūnais, kiaulienos suktinukų su grybų padažu, keptų bulvių su lupenomis, naminės giros, sausainių.

Todėl planuojantiems kelionę į Anykščius turizmo specialistai siūlo ne tik aplankyti Lietuvoje ir pasaulyje jau spėjusius išgarsėti turistinius objektus, bet ir nepamiršti pasilikti laiko paskanauti čia gaminamų tradicinių patiekalų.


26 balandžio, 2024

Nuo balandžio 25 d., arba Šv. Morkaus dienos, lietuviai pradėdavo darbus daržuose ir pirmiausia sėdavo morkas. Miesto daržininkystė populiarėja ir […]

26 balandžio, 2024

Sportas yra sveikata – apie tai girdime nuo pat vaikystės. Tiek tėvai, tiek mokytojai, tiek gydytojai stengiasi įskiepyti mums sporto […]

25 balandžio, 2024

Indija yra tikra stebuklų šalis, kuri savo išskirtine kultūra sužavi kiekvieną, kuris su ja bent truputį susipažįsta. Jos kvapai, skoniai […]

25 balandžio, 2024

Šiemet vietinė rinkliava už automobilių statymą mokamose parkavimo vietose Palangoje nedidės, ketvirtadienį nusprendė Palangos savivaldybės taryba. Skelbiama, kad į Palangą […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

22 balandžio, 2024

Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti, ne vienam aukšto lygio sportininkui pagrindus paklojusi Kauno ledo arena ruošiasi transformacijai. Iki šiol čia plušėję […]

20 balandžio, 2024

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį Kanarų salose protestavo prieš masinį turizmą. Per demonstraciją, kurios moto buvo „Kanarai turi ribas“, iš viso […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]