16 rugsėjo, 2016

Gydytoja dietologė: netiesa, kad konservuotose daržovėse nėra vitaminų

Šiuo metu turguose gausu Lietuvos ūkininkų užaugintų rudens gėrybių, tačiau prisivalgyti jų „už visus metus“ nepavyks. Viena iš išeičių – daržovių vaisių ir uogų konservavimas. Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė sako, kad ir konservuoti produktai gali būti neblogu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų šaltiniu.

Pasak jos, nemaža dalis žmonių yra įsitikinę, kad konservuotos daržovės nebeturi jokios vertės – yra praradusios visus vitaminus ir kitas naudingas medžiagas.

„Tai netiesa. Pavyzdžiui vitamino C konservuotuose produktuose dėl terminio apdorojimo sumažėja 2 kartus, tačiau vis tiek lieka. Tuo tarpu morkų ir pomidorų nauda po kaitinimo tik padidėja, nes organizmas juose esančius antioksidantus likopeną ir betakarotiną pasisavina termiškai apdorotus, todėl minėtos daržovės naudingesnės konservuotos nei šviežios.

Mineralų – magnio, kalcio ir kitų – kiekis ir kokybė nuo kaitinimo nepriklauso. Be to, ypač sveikatai naudingos skaidulos minėtuose produktuose taip pat išlieka“, – vardijo Dietoterpijos centro vadovė, gydytoja dietologė L. Romeraitė–Kuklierienė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad produktų vertę mažina konservavimui naudojami priedai: didelis druskos ar cukraus kiekis, actas. Kartais šių priedų potenciali žala gali nustelbti pačių produktų naudą, todėl minėtų priedų konservuojant reikėtų naudoti kuo saikingiau. Beje, actas gali dirginti virškinimo traktą, todėl acto nevertėtų naudoti konservavimui sergant bet kuria virškinamojo trakto liga (rėmeniu, gastritu, opalige, pankreatitu ir kitais).

Gydytoja dietologė pastebi, kad rudenį lietuviškų gėrybių pasirinkimas tikrai gausus.

„Morkos, burokėliai, kopūstai, ropės, moliūgai, cukinijos, baklažanai, salierai, ankštiniai, svogūnai, česnakai, vaisiai: obuoliai, kriaušės, slyvos, svarainiai. Tai puikus vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų šaltinis“, – pabrėžia L. Romeraitė–Kuklierienė.

Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad dabar gausiausia pasiūla šviežio derliaus obuolių, kriaušių, slyvų svarainių. Tuo tarpu ūkininkų auginti agurkai, pomidorai – jau pabaigon, tad dar nepasiruošę jų atsargų žiemai turėtų paskubėti. Jau yra ir kopūstų, morkų ar burokėlių, bet jų bumas bus truputį vėliau.

„Kaip vitamino šaltinį ir naudingus vaisius žmonės labai vertina lietuviškus svarainius ir labai jų ieško. Kaip tik dabar jau pradėjome jais prekiauti“, – pastebėjo kalbinti Centrinio Kauno turgaus prekybininkai.

Beje, konservuoti žiemai – nebūtinai reiškia marinuoti ar kaitinti kemšant viską į stiklainius. Nemažą dalį rudens gėrybių galima ir šaldyti arba rauginti.

„Manoma, kad šaldymas priklauso sveikiausiems produktų išsaugojimo metodams. Užšaldytuose produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei konservuojant. Be to, į juos nededamas cukrus, druska ir kiti kenksmingi priedai“, – akcentuoja pašnekovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad rauginimas taip pat labai geras konservavimo būdas, todėl nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti ir raugintų daržovių – kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų, rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus. Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui.

„Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija.Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės“, – pataria Dietoterapijos centro vadovė.


29 balandžio, 2024

Praėjusią savaitę iki raudonumo įkaitusiose dirbtinio intelekto (DI) lenktynėse debiutavo naujas žaidėjas – didžiausius pasaulio socialinius tinklus valdanti „Meta“. Bendrovė […]

27 balandžio, 2024

Šiandien oficialiai baigtas vienijančio kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ projekto II etapas. Rekonstruotoje poeto, aktyvisto, teisininko, visuomenės veikėjo Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje įsikūrusiame […]

27 balandžio, 2024

Palangos kurorto muziejaus kieme atidaryta skiautinių paroda „Jorės vėjyje“. Kiemelio šeimininkai, Palangos kurorto muziejaus direktorė Virginija Paluckienė, parodos atidarymo metu […]

26 balandžio, 2024

Nuo balandžio 25 d., arba Šv. Morkaus dienos, lietuviai pradėdavo darbus daržuose ir pirmiausia sėdavo morkas. Miesto daržininkystė populiarėja ir […]

26 balandžio, 2024

Sportas yra sveikata – apie tai girdime nuo pat vaikystės. Tiek tėvai, tiek mokytojai, tiek gydytojai stengiasi įskiepyti mums sporto […]

25 balandžio, 2024

Indija yra tikra stebuklų šalis, kuri savo išskirtine kultūra sužavi kiekvieną, kuris su ja bent truputį susipažįsta. Jos kvapai, skoniai […]

25 balandžio, 2024

Šiemet vietinė rinkliava už automobilių statymą mokamose parkavimo vietose Palangoje nedidės, ketvirtadienį nusprendė Palangos savivaldybės taryba. Skelbiama, kad į Palangą […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

22 balandžio, 2024

Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti, ne vienam aukšto lygio sportininkui pagrindus paklojusi Kauno ledo arena ruošiasi transformacijai. Iki šiol čia plušėję […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]