2 vasario, 2018
Dovilė Joneliūnienė

Profesoriai atskleidžia, kuo skiriasi ekologiški riešutai ir sėklos nuo neekologiškų

Skanu, maistinga, patogu – riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius dažnai renkamės ne tik kaip vertingą užkandį, bet ir norėdami pagrindiniams patiekalams suteikti turtingesnį skonį. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo šios gamtos dovanos skiriasi nuo ekologiškų? Pagrindinius skirtumus pateikia VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof. Rimantas Stukas ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis.

Pasauliniai tyrimai ir profesoriai atskleidžia įdomius faktus apie ekologiškus, arba kitaip – organiškus maisto produktus.

Daugiau vitaminų

Ar žinojote, kad būtent riešutų apvalkale slypi antioksidantai (fenoliai, flavonoidai, polifenoliai)? ,,Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalo“ (en. Journal of Agricultural and Food Chemistry“) tyrimai parodė, kad porcijoje migdolų yra panašus kiekis polifenolių kaip ir puodelyje virtų brokolių. Tačiau tam, kad gautume didžiausią naudą, verta rinktis ekologiškus riešutus, kurių apvalkale yra išlikusios visos naudingosios medžiagos, o patys riešutai būtų neapdoroti ir be cheminių medžiagų.

,,Pasaulinio gijimo centro“  dr. Edward Group teigia, kad ekologiškų vaisių ir daržovių sudėtyje yra 27 proc. daugiau vitamino C, 21.1 proc. daugiau geležies, 29.3 daugiau magnio, 13,6 proc. daugiau fosforo, 18 proc. daugiau polifenolių.

Be nervų sistemą veikiančių pesticidų

Dr. Edward Group įsitikinęs, kad ekologiški produktai žymiai sveikesni, nes juose nerasime GMO (genetiškai modifikuotų organizmų), cheminių trąšų, konservantų ir pesticidų, galinčių paveikti mūsų sveikatą, nervinę sistemą.

Jo poziciją sustiprina Harvardo Čano mokyklos Aplinkos sveikatos profesorius Filipas Grandjean, kuris teigia, kad trys JAV atliktų tyrimų mokslininkai nustatė, kad pesticidai kenkia vaikų smegenims. Dėl šios priežasties produktų su pesticidais turi vengti ne tik vaikai, bet ir besilaukiančios moterys.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ekologiški riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai ar kiti produktai nuo neekologiškų skiriasi ne tik apdorojimo būdu. Pasak prof. R. Stuko, ar produktas ekologiškas, nulemia auginimo sąlygos ir medžiagos, kurios gali būti randamos tos grupės produktuose. Jei produktas ekologiškas, jame negali būti jokių teršalų pesticidų, sunkiųjų metalų, radioaktyvaus užteršumo, nitratų pertekliaus bei sintetinių maisto priedų. Ekologiškas maistas užauginamas ekologiniame ūkyje, kuris privalo būti sertifikuotas kaip ekologiškas.

,,Kalbant apie ekologišką maistą svarbu pabrėžti, kad jame nerasime jokių kenksmingų medžiagų. Valgydami tokį produktą, pastebėsime, kad išryškėja ir natūralus jo skonis. Reikia pažymėti, kad sveikatos požiūriu, ekologiški riešutai, sėklos ar džiovinti vaisiai turi daugiau privalumų negu neekologiški. Ypač, jei riešutus valgo vaikai, kuriuos norime apsaugoti nuo chemikalų bei alergiški žmonės. Būna atvejų, kad žmonės mano, jog yra alergiški riešutams, tačiau ekologiškų riešutų pamato, kad alergijos požymių nėra“,  sako R. Stukas.

Biologiškai natūralūs

Prof. Prano Viškelio teigimu, teigimu, didžiausias skirtumas tas, kad neekologiški produktai gali būti sulfituojami (su konservantais), o ekologiški tikrai nebus taip apdoroti. Tai didžiausias privalumas tiems, kurie nori valgyti natūralų ir sveikesnį maistą. ,,Riešutai chemiškai neapdorojami, jų spalva nekinta. Tiek ekologiški, tiek neekologiški, jie ypač naudingi dėl juose esančių riebalų rūgščių.  Džiovinant uogas, vaisius, gali būti naudojamos papildomos medžiagos, kad būtų ryškesnė spalva. Tačiau reikia pabrėžti, kad bet kokiu atveju, džiovintos uogos biologiškai yra be galo vertingos, jose gausu vitamino C, antioksidantų, flavonoidų, ir kitų medžiagų. Tik nepamirškime, kad naudingų medžiagų koncentracija džiovintose uogose ir vaisiuose žymiai didesnė nei šviežiuose. Jei suvalgysime šimtą gramų razinų, toks kiekis atstos kilogramą vynuogių“, teigia P. Viškelis.

Tausojantys aplinką

R. Stukas įsitikinęs – kuo daugiau bus auginama ekologiškų produktų, tuo mažiau bus teršiama aplinka. Natūraliai net neekologiški produktai gali tapti geresnės kokybės, jei tausosime aplinką. ,,Ekologiškų produktų gamybos idėja turi platesnę reikšmę – tiek aplinkos tausojimo, tiek rūpinimosi savo sveikata“, sako R. Stukas.

Kurie riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai naudingiausi?

Tiek riešutai, tiek džiovinti vaisiai ar sėklos pasižymi naudingomis savybėmis, kurios išlieka tiek ekologiškuose, tiek neekologiškuose produktuose. Kuriuos ir kodėl verta rinktis?

Migdoluose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gali padėti sumažinti širdies ligų riziką. Be to, šie riešutai yra galingi antioksidantai, turtingi vitaminu E.

Anakardžiai – puikus geležies, magnio ir cinko šaltinis. Šie mikroelementai svarbūs imuninei sistemai ir geram regėjimui, todėl tai puikus užkandis ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Graikiniuose riešutuose gausu antioksidantų, padedančių apsaugoti organizmą nuo priešlaikinio senėjimo, širdies ligų.

Lazdyno riešutuose yra daug baltymų ir sveikų riebalų. Todėl šie riešutai puikiai tinka vegetarams, veganams bei sportuojantiems žmonėms. Vitaminas B, esantis lazdyno riešutuose atlieka svarbus geram virškinimui.

Džiovinti vaisiai taip pat ne tik gardūs, bet ir naudingi: razinose gausu kalio, kuris svarbus hipertenzijos, mėšlungio, širdies sutrikimų prevencijai. Džiovinti abrikosai kupini vitaminų A, C kurie svarbūs mūsų regėjimui, grožiui bei imuninei sistemai, virškinimui.

Saulėgrąžų sėklos – vitamino E, antioksidantų, karotino šaltinis, cinko, vario, geležies ir vitamino B šaltinis. Valgydami moliūgų sėklas organizmą praturtinsime baltymais, geležimi, kalciu, selenu, vitaminu B. Sezamų sėklos naudingos dėl jose esančio kalcio, vario, cinko, skaidulų, tamino, vitamino B6.

Šių sveikų užkandžių įvairovė išties didelė. Ir kaip teigia pašnekovai, jei norime gyventi sveikai, verta rinktis ekologiškus, natūraliai skoningus maisto produktus.


27 balandžio, 2024

Šiandien oficialiai baigtas vienijančio kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ projekto II etapas. Rekonstruotoje poeto, aktyvisto, teisininko, visuomenės veikėjo Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje įsikūrusiame […]

27 balandžio, 2024

Palangos kurorto muziejaus kieme atidaryta skiautinių paroda „Jorės vėjyje“. Kiemelio šeimininkai, Palangos kurorto muziejaus direktorė Virginija Paluckienė, parodos atidarymo metu […]

26 balandžio, 2024

Nuo balandžio 25 d., arba Šv. Morkaus dienos, lietuviai pradėdavo darbus daržuose ir pirmiausia sėdavo morkas. Miesto daržininkystė populiarėja ir […]

26 balandžio, 2024

Sportas yra sveikata – apie tai girdime nuo pat vaikystės. Tiek tėvai, tiek mokytojai, tiek gydytojai stengiasi įskiepyti mums sporto […]

25 balandžio, 2024

Indija yra tikra stebuklų šalis, kuri savo išskirtine kultūra sužavi kiekvieną, kuris su ja bent truputį susipažįsta. Jos kvapai, skoniai […]

25 balandžio, 2024

Šiemet vietinė rinkliava už automobilių statymą mokamose parkavimo vietose Palangoje nedidės, ketvirtadienį nusprendė Palangos savivaldybės taryba. Skelbiama, kad į Palangą […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

22 balandžio, 2024

Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti, ne vienam aukšto lygio sportininkui pagrindus paklojusi Kauno ledo arena ruošiasi transformacijai. Iki šiol čia plušėję […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]