9 vasario, 2018

Užgavėnėms siūlo egzotiškus receptus ir gurmanišką blynų tortą

Įvairių pasaulio šalių restoranų virtuvėse dirbęs kulinaras Gediminas Abraškevičius sako, kad Užgavėnių proga verta paragauti ne tik tradicinių lietuviškų blynų, bet ir išmėginti mums neįprastus receptus iš kitų pasaulio virtuvių. O virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo pasimėgauti gurmanišku blynų tortu ir pateikia jo receptą.

„Blynai toks patiekalas, kur labai daug lemia ne tik tešla, iš kurios jie kepami, bet ir su kuo jie valgomi. Įprastai Lietuvoje blynai kepami iš kvietinių miltų ir vandens, dažnai pridedant į tešlą ir kiaušinių. Kartais dar šlakelis pieno ar kefyro. Populiariausi lietuviški blynų padažai turbūt bus grietinė ir uogienė, nesaldūs blynai dar būna pagardinami spirgučiais ar grybais“, – vardijo G. Abraškevičius.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad Užgavėnėms klientai išties ieško daugiausia tradicinių priedų blynams. Vaisių ir daržovių skyriuje perkamos bulvės bulviniams blynams, bananai, obuoliai, kriaušės – lietinių įdarams, o įvairios uogos – paprastų blynelių padažams ir papuošimui.

„Kadangi su klientais daugiau ar mažiau pasišnekam, tai taip, tikrai galiu pasakyti, kad prieš Užgavėnes žmonės ruošiasi. Vieni kepa bulvinius blynus, tai reikia bulvių, kad geriausiai tam patiekalui tiktų. Kiti į lietinius vynioja obuolių ar kriaušių skilteles, ypač pastarieji, pripažinkim, tikrai skanūs. Bananai tai jau klasika, be abejo. O dabar neseniai, po pertraukos, jau vėl turim šviežių braškių, tai žmonės bando, laukdami lietuviškų, po truputį šen bei ten panaudoti“, – pasakojo turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.

Pieno produktų skyriuje prieš Užgavėnes nuperkama daugiau – varškės ir grietinės ir netgi mėsos – skyrius ta proga sulaukia specialiai atvykstančių klientų.

„Turiu tokį vieną pirkėją, kuris ne tik Užgavėnių proga, bet ir šiaip kartas nuo karto prašo parinkt kokį gražesnį gabalėlį lašinukų ar šoninės spirgučiams prie blynų. Jis išsipasakojo, kad valgo bent kartą per mėnesį paprastus blynus iš miltų, bet su spirgučiais ir grietine. Kaip jis sakė, tėvukas tokius valgė ir šimto metų sulaukė, tai ir jis į tą rekordą taiko“, – šypsodamasis istoriją prisiminė natūraliais kaimiškais rūkytos mėsos gaminiais prekiaujantis Irmantas.

Kulinaras G. Abraškevičius norintiems išbandyti ką nors naujo, įkvėpimo siūlo ieškoti kitų tautų virtuvėse.

„Tai laiko patikrinti receptai, kurie tikrai neturėtų nuvilti. Ačiū internetui, dabar per keletą sekundžių galima pasinerti į tolimiausių kraštų virtuvių paslaptis. Siūlyčiau išmėginti Azijoje populiarius blynus, kepamus iš žemės riešutų miltų, Meksikoje populiarius kukurūzų miltų blynelius. Amerikietiški blynai su pasukomis bus ypač purūs, ir, žinoma, nepamirškim juos pagardinti klevų sirupu. Dar įdomūs yra olandiški blynai, kuriems ypatingo traškumo suteikia riešutų sviestas“, – vardijo pašnekovas.

Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pritaria, kad tokiai dienai, kaip Užgavėnės blynai turi būti išskirtiniai savo skoniu ir pateikimu ir siūlo pasigaminti gurmanišką blynų tortą.

Ruslano Bolgovo Užgavėnių blynų torto tešlai reikės 250 g miltų, pusės litro pieno, 200 g grietinės, 50 g aliejaus, žiupsnelio druskos, šiek tiek cukraus, 5 g kepimo miltelių ir dviejų kiaušinių.

Viską sumaišę kepkite lietinius, o kad pagamintumėte tortą, jums reikės paruošti kremą. Kremui reikės: indelio „Nutella“, 2 indelių maskarponės sūrio ir vieno apelsino.

„Sumaišykite „Nutella“ ir maskarponės sūrį su pjaustytu apelsinu. Tuomet ant kiekvieno lietinio tepkite pasigaminto kremo ir dėkite blynus vieną ant kito, kol „užaugs“ norimo aukščio blynų tortas. Papuoškite jį uogomis ir karamelizuotais riešutais. Skanaus!“, – su receptu supažindino R. Bolgovas.


29 balandžio, 2024

Praėjusią savaitę iki raudonumo įkaitusiose dirbtinio intelekto (DI) lenktynėse debiutavo naujas žaidėjas – didžiausius pasaulio socialinius tinklus valdanti „Meta“. Bendrovė […]

27 balandžio, 2024

Šiandien oficialiai baigtas vienijančio kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ projekto II etapas. Rekonstruotoje poeto, aktyvisto, teisininko, visuomenės veikėjo Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje įsikūrusiame […]

27 balandžio, 2024

Palangos kurorto muziejaus kieme atidaryta skiautinių paroda „Jorės vėjyje“. Kiemelio šeimininkai, Palangos kurorto muziejaus direktorė Virginija Paluckienė, parodos atidarymo metu […]

26 balandžio, 2024

Nuo balandžio 25 d., arba Šv. Morkaus dienos, lietuviai pradėdavo darbus daržuose ir pirmiausia sėdavo morkas. Miesto daržininkystė populiarėja ir […]

26 balandžio, 2024

Sportas yra sveikata – apie tai girdime nuo pat vaikystės. Tiek tėvai, tiek mokytojai, tiek gydytojai stengiasi įskiepyti mums sporto […]

25 balandžio, 2024

Indija yra tikra stebuklų šalis, kuri savo išskirtine kultūra sužavi kiekvieną, kuris su ja bent truputį susipažįsta. Jos kvapai, skoniai […]

25 balandžio, 2024

Šiemet vietinė rinkliava už automobilių statymą mokamose parkavimo vietose Palangoje nedidės, ketvirtadienį nusprendė Palangos savivaldybės taryba. Skelbiama, kad į Palangą […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

22 balandžio, 2024

Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti, ne vienam aukšto lygio sportininkui pagrindus paklojusi Kauno ledo arena ruošiasi transformacijai. Iki šiol čia plušėję […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]