26 kovo, 2020

World Recipes Lietuva

Lietuvių virtuvė, kaip ir daugelis kitų šalių virtuvių, yra daugiakultūrinė. Istoriškai Lietuvos krašto žmonių valgymo įpročius formavo juos supanti aplinka. Vidurio ir Rytų Europos regionų tradicinės virtuvės buvo nulemtos klimato sąlygų bei geopolitinių niuansų. Dėl šių priežasčių visos šio regiono virtuvės yra beveik identiškos. Šiandien, kai tarp Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių kultūriniai skirtumai faktiškai yra išnykę, galime pasidžiaugti, kad kaip ir su kultūra, taip ir su maistu – nacionalinės Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių virtuvės sudaro bendrą vakarų pasaulio virtuvės visumą.

Makaronai, pica, amerikietiškas obuolių pyragas, mėsainiai, vokiškos mėsos dešrelės ir, žinoma, mūsiški cepelinai – tai patiekalai, kuriais džiaugiamės kiekvieną dieną, nesvarbu kur begyventumėme ir kokios tautybės bebūtumėme. Vakarų kultūra ne tik apjungė nacionalines kultūras ar  virtuves, bet kartu ir suformavo papročius, kaip šia informacija naudotis. Norintiems pasigaminti kažką itališko, tereikia paieškos sistemoje surintki frazę „world recipes Italy“, norintiems kažko lietuviško, paieškai pateikiame raktažodį – „world recipes Lietuva“. Tikriausiai nesunku atspėti, kokį pirmą recepto rezultatą paieškos sistema pateiks surinkus pastarąjį raktažodį.

Cepelinai

Tešlai reikės:

1 kg su lupenomis virtų bulvių,
3 kg žalių, nuskustų bulvių,
druskos, krakmolo.

Mėsos įdarui:

300 g pasirinktos rūšies sumaltos mėsos,
1 vnt. svogūno,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos ir juodųjų pipirų.

Varškės įdarui:

200g varškės,
1 kiaušinio,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos, cukraus, pipirų (pagal skonį), 
žiupsnelio smulkintų peletrūnų ar mėtų.

Tešlos ruošimą pradedame nuo virtų bulvių. Nulupame nuo jų lupenas. Nuluptas bulves reikia gerai sutrinti. Sutrintas bulves atidedame į šalį. Toliau su smulkia tarka sutarkuojame žalias bulves. Sutarkuotą masę sudedame į natūralios medžiagos audinį ir kiek įmanoma geriau išspaudžiame joje esančias sultis. Išspausti tarkiai turi būti šiek tiek drėgni, tačiau nešlapi. Išspaustas sultis paliekame nusistovėti. Po kurio laiko jas atsargiai nupilame, ant dugno likusį krakmolą paliekame inde. Ant likusio krakmolo sudedame sutrintas ir nuspaustas bulves, pagal skonį įdedame druskos. Masę labai gerai išminkome rankomis.

Įdarui skirtus ingredientus sudedame į vieną indą ir gerai išmaišome. Kol formuosime cepelinus, galime iš anksto užsivirinti vandenį būsimam jų virimui. Tam reikės didelio puodo. Puodą iki pusės pripilame vandens, į vandenį įdedame druskos. Kai vanduo užvirs, į jį įpilame vandenyje ištirpintą krakmolą.

Toliau formuosime cepelinus. Į ranką imame saują pasigamintos bulvių masės. Iš jos padarome ovalų kukulį. Su nykščiu jame įspaudžiame duobutę. Į duobutę įdedame įdarą bei po to atsargiai užveriame įdarą ta pačia saujoje esančia mase. Galiausiai vandenyje pasišlapinus rankas suformuotą cepeliną apglostome, kad masė tolygiai dengtų įdarą.

Suformuotus  cepelinus po vieną sudedame į verdantį vandenį. Kuo mažiau cepelinų į puodą įdėsite, tuo kokybiškiau jie išvirs. Ant silpnos ugnies cepelinus verdame apie 30 minučių. Tikslus cepelinų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio.  Cepelinai – trapus gaminys, prireikus juos pamaišyti ar išimti iš puodo darykite tai kuo švelniau.

Paprastai cepelinai valgomi su grietine, spirgučiais arba paprastu iš spirgučių, miltų, grietinės ir prieskonių pagamintu padažu.


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

Regionų naujienos