26 kovo, 2020

World Recipes Lietuva

Lietuvių virtuvė, kaip ir daugelis kitų šalių virtuvių, yra daugiakultūrinė. Istoriškai Lietuvos krašto žmonių valgymo įpročius formavo juos supanti aplinka. Vidurio ir Rytų Europos regionų tradicinės virtuvės buvo nulemtos klimato sąlygų bei geopolitinių niuansų. Dėl šių priežasčių visos šio regiono virtuvės yra beveik identiškos. Šiandien, kai tarp Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių kultūriniai skirtumai faktiškai yra išnykę, galime pasidžiaugti, kad kaip ir su kultūra, taip ir su maistu – nacionalinės Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių virtuvės sudaro bendrą vakarų pasaulio virtuvės visumą.

Makaronai, pica, amerikietiškas obuolių pyragas, mėsainiai, vokiškos mėsos dešrelės ir, žinoma, mūsiški cepelinai – tai patiekalai, kuriais džiaugiamės kiekvieną dieną, nesvarbu kur begyventumėme ir kokios tautybės bebūtumėme. Vakarų kultūra ne tik apjungė nacionalines kultūras ar  virtuves, bet kartu ir suformavo papročius, kaip šia informacija naudotis. Norintiems pasigaminti kažką itališko, tereikia paieškos sistemoje surintki frazę „world recipes Italy“, norintiems kažko lietuviško, paieškai pateikiame raktažodį – „world recipes Lietuva“. Tikriausiai nesunku atspėti, kokį pirmą recepto rezultatą paieškos sistema pateiks surinkus pastarąjį raktažodį.

Cepelinai

Tešlai reikės:

1 kg su lupenomis virtų bulvių,
3 kg žalių, nuskustų bulvių,
druskos, krakmolo.

Mėsos įdarui:

300 g pasirinktos rūšies sumaltos mėsos,
1 vnt. svogūno,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos ir juodųjų pipirų.

Varškės įdarui:

200g varškės,
1 kiaušinio,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos, cukraus, pipirų (pagal skonį), 
žiupsnelio smulkintų peletrūnų ar mėtų.

Tešlos ruošimą pradedame nuo virtų bulvių. Nulupame nuo jų lupenas. Nuluptas bulves reikia gerai sutrinti. Sutrintas bulves atidedame į šalį. Toliau su smulkia tarka sutarkuojame žalias bulves. Sutarkuotą masę sudedame į natūralios medžiagos audinį ir kiek įmanoma geriau išspaudžiame joje esančias sultis. Išspausti tarkiai turi būti šiek tiek drėgni, tačiau nešlapi. Išspaustas sultis paliekame nusistovėti. Po kurio laiko jas atsargiai nupilame, ant dugno likusį krakmolą paliekame inde. Ant likusio krakmolo sudedame sutrintas ir nuspaustas bulves, pagal skonį įdedame druskos. Masę labai gerai išminkome rankomis.

Įdarui skirtus ingredientus sudedame į vieną indą ir gerai išmaišome. Kol formuosime cepelinus, galime iš anksto užsivirinti vandenį būsimam jų virimui. Tam reikės didelio puodo. Puodą iki pusės pripilame vandens, į vandenį įdedame druskos. Kai vanduo užvirs, į jį įpilame vandenyje ištirpintą krakmolą.

Toliau formuosime cepelinus. Į ranką imame saują pasigamintos bulvių masės. Iš jos padarome ovalų kukulį. Su nykščiu jame įspaudžiame duobutę. Į duobutę įdedame įdarą bei po to atsargiai užveriame įdarą ta pačia saujoje esančia mase. Galiausiai vandenyje pasišlapinus rankas suformuotą cepeliną apglostome, kad masė tolygiai dengtų įdarą.

Suformuotus  cepelinus po vieną sudedame į verdantį vandenį. Kuo mažiau cepelinų į puodą įdėsite, tuo kokybiškiau jie išvirs. Ant silpnos ugnies cepelinus verdame apie 30 minučių. Tikslus cepelinų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio.  Cepelinai – trapus gaminys, prireikus juos pamaišyti ar išimti iš puodo darykite tai kuo švelniau.

Paprastai cepelinai valgomi su grietine, spirgučiais arba paprastu iš spirgučių, miltų, grietinės ir prieskonių pagamintu padažu.


14 gegužės, 2024

Praėjusią savaitę, daugeliui lietuvių žiūrint „Euroviziją“, už Atlanto įvyko naujų „Apple“ produktų debiutas. Kaip ir tikėtasi, technologijų bendruomenėje didelio ažiotažo […]

14 gegužės, 2024

Balandžio 10 – ąją Telšių rajone, Biržuvėnuose, vėl duris atvėrė atsinaujinęs Biržuvėnų dvaras – itin vertinga XVIII–XIX a. stambios medinės […]

13 gegužės, 2024

Mokytis saugaus elgesio internete principų vaikams ir jų tėvams nuo šiol bus dar įdomiau ir smagiau. IT ir verslo konsultacijų […]

13 gegužės, 2024

Motinos diena, kuri daugelyje valstybių minėta savaite vėliau nei Lietuvoje, platformai „Wolt“ pasižymėjo dar vienu pasiekimu – peržengta simbolinė 1 […]

10 gegužės, 2024

„Eurovizijos“ žiūrimumas Lietuvoje ir toliau muša rekordus. Jau rytoj daugelis stebės konkurso finalą, o antradienį nuskambėjęs pirmasis pusfinalis prie ekranų […]

9 gegužės, 2024

Lėtėjanti ekonomika nemažina lietuvių apetito prabangiems išmaniesiems. Pirmųjų keturių šių metų mėnesių perkamiausiųjų telefonų dešimtuke dominuoja aukščiausiai klasei priskiriami „iPhone“ […]

9 gegužės, 2024

Į pabaigą einant pavasario karalienių tulpių žydėjimui Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune jas keičia dendrologinių – rododendrų ir […]

1 gegužės, 2024

Gegužės mėnesį Vilniuje vyks šių metų Lietuvos breiko ir hiphopo čempionatas, o tuo tarpu balandį Lietuvos breiko šokėjai užbaigė kvalifikacinės […]

30 balandžio, 2024

Šią vasarą Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius – iškels septyni Lietuvos paplūdimiai.  Apie tokį sprendimą Lietuvą informavo […]

29 balandžio, 2024

Praėjusią savaitę iki raudonumo įkaitusiose dirbtinio intelekto (DI) lenktynėse debiutavo naujas žaidėjas – didžiausius pasaulio socialinius tinklus valdanti „Meta“. Bendrovė […]

27 balandžio, 2024

Šiandien oficialiai baigtas vienijančio kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ projekto II etapas. Rekonstruotoje poeto, aktyvisto, teisininko, visuomenės veikėjo Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje įsikūrusiame […]

27 balandžio, 2024

Palangos kurorto muziejaus kieme atidaryta skiautinių paroda „Jorės vėjyje“. Kiemelio šeimininkai, Palangos kurorto muziejaus direktorė Virginija Paluckienė, parodos atidarymo metu […]

26 balandžio, 2024

Nuo balandžio 25 d., arba Šv. Morkaus dienos, lietuviai pradėdavo darbus daržuose ir pirmiausia sėdavo morkas. Miesto daržininkystė populiarėja ir […]

26 balandžio, 2024

Sportas yra sveikata – apie tai girdime nuo pat vaikystės. Tiek tėvai, tiek mokytojai, tiek gydytojai stengiasi įskiepyti mums sporto […]

25 balandžio, 2024

Indija yra tikra stebuklų šalis, kuri savo išskirtine kultūra sužavi kiekvieną, kuris su ja bent truputį susipažįsta. Jos kvapai, skoniai […]

25 balandžio, 2024

Šiemet vietinė rinkliava už automobilių statymą mokamose parkavimo vietose Palangoje nedidės, ketvirtadienį nusprendė Palangos savivaldybės taryba. Skelbiama, kad į Palangą […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

22 balandžio, 2024

Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti, ne vienam aukšto lygio sportininkui pagrindus paklojusi Kauno ledo arena ruošiasi transformacijai. Iki šiol čia plušėję […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]