26 spalio, 2015
Indrė Lašinytė, Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka

Aukštaitiška zacirka „Židinio“ bibliotekoje

Rudenišką spalio pavakarę panevėžiečiai rinkosi į „Židinio“ (Nemuno g. 76) biblioteką. Čia jau tradicija tapo spalio pabaigoje, minint Pasaulinę maisto dieną, organizuoti ne tik informatyvų, bet ir skanų, tiesiogine to žodžio prasme, renginį.

„Kadangi šie metai paskelbti Etnografinių regionų metais, biblioteka įgyvendina projektą „Aukštaitiška dėlionė“. Šiandieninis mūsų susitikimas būtent ir yra viena šio projekto sudedamųjų dalių, padedantis geriau pažinti ne tik savo šalies, bet ir gimtojo krašto kulinarinį paveldą. O su šiuo paveldu mus supažindins Vilniaus universiteto profesorius, lietuviškos virtuvės žinovas ir knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ autorius Rimvydas Laužikas“ – taip renginį pristatė bibliotekos vedėja I. Kartanienė.

Iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad profesoriaus skaitoma paskaita turėtų būti nuobodi. Tačiau kur tau! Jau nuo pat pirmųjų žodžių R. Laužikas savo pasakojimu prikaustė visų dėmesį. Renginyje tarsi vyko savotiška istorinės virtuvės rekonstrukcija, atgaivinant kulinarinio didikų paveldo bruožus, atskleidžiant mitybos madas ir mitus, aptariant Lietuvos kulinarijos paveldo ribas.

Ką valgė ir gėrė Lietuvos didikai bei valstiečiai, kaip formavosi mūsų nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus iš tiesų turėtume vadinti nacionaliniais. Šiuos (ir ne tik!) atsakymus apie Lietuvos istorinę virtuvę mums atskleidė R. Laužikas.

„Mes labai menkai pažįstame savo kulinarijos paveldą. Lietuviška virtuvė – tai gerokai daugiau nei spirgai ir cepelinai. Be bulvinių patiekalų, gausu įvairių žvėrienos, daržovių, grūdinės kultūros valgių, gardžių desertų ir gėrimų. Valdovų stalai mažai kuo tesiskyrė nuo įtakingiausių Europos karalių. Į Lietuvą buvo vežamos austrės, valgomos sraigės, oranžerijose auginami figmedžiai, apelsinmedžiai, žinomi tokie vaisiai, daržovės, prieskoniai ir kiti produktai, kuriuos mes atrandame tik dabar“ – pasakojo svečias.

Aistringu, daug išmanančio žmogaus tonu, susirinkusiems jis pateikė dar negirdėtų, unikalių ir intriguojančių „perliukų“ / duomenų apie mūsų tautos virtuvę. Paskaitos metu sužinojome ne tik apie LDK valdovų, didikų valgymo įpročius, bet ir apie to meto patiekalų gaminimo tradicijas ir įvairovę. Iš R. Laužiko lūpų galėjome sužinoti dar ne vieną įdomybę. Pavyzdžiui apie pirmąjį lietuvio – Radvilo Našlaitėlio susidūrimą su bananais; apie stalo skirstymą į valdovo ir tarnų puses; apie serviravimą, priklausiusį nuo svečio rango (jei nesi toks kilmingas, galėjai tikėtis tik servetėlės, apie šakutę, peilį, net kalba nėjo). Taip pat išgirdome, jog Vladislovo IV Vazos sūnaus mirties priežastis buvo pusryčiams patiektas arbūzas ir alaus sriuba; kad didesnį pieno kiekį galima išlaikyti jo paviršiuje sudaiginus avižas; o tokį desertą, kaip žalias agurkas su šviežiu medumi, išrado kunigaikštis Jogaila. Svečias pateikė ir keletą įdomių senovinių receptų.

Sužinojus tiek faktų, kurie, beje, paremti istoriniais dokumentais, senosiomis kulinarinėmis knygomis ir archeologiniais tyrinėjimais, iškart matyti, kad šis mokslininkas ir rašytojas, yra sukaupęs daugybę žinių, tuo aistringai domisi.

Renginio metu nacionalinius aukštaitiškus valgius pristatė Panevėžio M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos maisto ruošimo specialybės mokiniai – G. Janušauskaitė, I. Kalvaitis, I. Vėrikaitė. Jie pažymėjo, jog mūsų krašto virtuvė garsi paprastumu, skonį suteikia pats produktas. Vyrauja du pagrindiniai ingredientai – vanduo ir grūdai, kuriais varijuojant patiekalų įvairovė tampa milžiniška: blynai, kakorai, kukulaičiai, virtiniai, šaltanosiai, ragaišiai, sriubos…

O po tokios detalios ir įdomios pažinties su Lietuvos maisto ir valgymo kultūros istorija, beliko tik pereiti prie skaniosios renginio dalies. Visi iki soties galėjo pasimėgauti M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos mokytojų D. Vitkauskienės, D. Matuliauskienės ir N. Stribienės pagamintais 19-tame amžiuje populiariais aukštaitiškais patiekalais.

Kaip renginio pradžioje sakė R. Laužikas „kulinarija – tai vienintelis menas, kurio kūrinius privaloma naikinti, kad perprastume jį. Tad nieko nelaukę, vaišinomės ragaišiu, mieliniais žagarėliais, ragavome šaltanosių (virtinukų) su mėlynėmis bei grybais, skrylių su aguonomis ir sirupu, mielinių blynų su serbentų uogiene, gardžiavomės mieliniu pyragu su troškintais kopūstais, gėrėme obuolių sultis su kmynų nuoviru.

   


26 balandžio, 2024

Naujamiesčio kultūros centre – dailės galerijoje balandžio 23 d. rinkosi Panevėžio rajono vietos veiklos grupės kviesti rajono bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, […]

26 balandžio, 2024

Lietingas balandžio 24 d. vakaras Panevėžio „Šaltinėlio“ bibliotekoje buvo neeilinis: kupinas džiaugsmingo šurmulio, ryškių spalvų, gėlių aromato. Ir viso to […]

25 balandžio, 2024

Balandžio 24 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) apdovanoti aktyviausių Lietuvos bendruomenių konkurso nugalėtojai. Jau dešimtą kartą vykęs respublikinis konkursas „Bendruomenė […]

Olivija ir Lendelis / T. Gaubio nuotr.
23 balandžio, 2024

Panevėžio sporto centras džiaugiasi ir didžiuojasi savo ugdytinių pasiektais rezultatais. Tarptautinei dviračių sporto sąjungai po Miltone (Kanada) vykusių paskutinio trečiojo […]

23 balandžio, 2024

 Ignalinos atominė elektrinė (IAE) antradienį pasirašė daugiau nei 156 mln. eurų (su PVM) vertės sutartį su bendrove „Panevėžio statybos trestas“ […]

22 balandžio, 2024

Balandžio 20 d. prie Paįstrio kultūros centro į tradicinę pavasarinę šventę atėjo per keturiasdešimt asmenų. Būrelis Juozo Zikaro gimnazijos mokinių, […]

22 balandžio, 2024

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojai aktyviai palaikė nacionalinio miškasodžio iniciatyvą „Kad giria žaliuotų“. Atsiliepta į Valstybinių miškų urėdijos, Aplinkos ministerijos […]

22 balandžio, 2024

Balandžio 22 d. Inovacijų agentūra pradeda registraciją į trečius metus iš eilės vyksiančią verslumo įgūdžių programą „Startuok nuo 50+“. Ši […]

21 balandžio, 2024

Sekmadienį apie pietus Panevėžio daugiabutyje įvyko sprogimas. Sprogimas Ramygalos gatvėje esančio daugiabučio aštuntame aukšte įvyko apie 12 val. 59 min. […]

21 balandžio, 2024

Panevėžio miesto mero Ryčio Mykolo Račkausko ir jo buvusios patarėjos Gintarės Maskoliūnienės baudžiamojoje byloje Apeliacinis teismas ketvirtadienį peržiūrėjo teisėsaugos slapta […]

20 balandžio, 2024

Panevėžyje jau veikia pirmosios daiktų keitimosi stotelės. Tokie atiduotuvių punktai – naujovė mieste, pastaruoju metu sulaukianti vis didesnio visuomenės susidomėjimo. […]

20 balandžio, 2024

Panevėžio rajono Upytės tradicinių amatų centre įvyko 2023 – 2024 m. Lietuvos mokinių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis X“ Panevėžio […]

19 balandžio, 2024

Po Lietuvos žiedinių savivaldybių merų kreipimosi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl nepritarimo rengiamai pacientų pavėžėjimo pertvarkai ministerija šią […]

17 balandžio, 2024

Minint Europos jaunimo savaitę Panevėžio rajono savivaldybėje vyko konferencija „Kas iš to?“. Panevėžio rajono savivaldybės ir Panevėžio rajono savivaldybės jaunimo […]

17 balandžio, 2024

Šiandien prie Panevėžio rajono savivaldybės administracijos pastato vyko šimtmetį šiemet mininčios Lietuvos dainų šventės įamžinimui skirto ąžuoliuko sodinimo akcija. Medelį […]

17 balandžio, 2024

Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena. Tai šventė, sujungianti muzikos, teatro, šokio, dailės, fotografijos, muziejų, bibliotekų, kultūros vertybių apsaugos ir […]

G. Kartano nuotr.
15 balandžio, 2024

Minint tarptautinę kultūros dieną Panevėžio teatre „Menas“ įteiktos 2024 m. Panevėžio miesto savivaldybės įsteigtos kultūros ir meno premijos. Jos skiriamos […]

15 balandžio, 2024

Balandžio 12 d. Panevėžio rajone Krekenavos miestelyje vyko Savivaldybių Žemės ūkio skyrių darbuotojų asociacijos konferencija „Žalieji sprendimai – mus supančios […]

9 balandžio, 2024

Šiandien, po kelerių metų pertraukos, po rekonstrukcijos oficialiai duris atvėrė Aukštaičių g. 4C įsikūręs Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Vaikų ir […]

9 balandžio, 2024

Dauguma (59 proc.) tėvų Lietuvoje mano, kad IT srities profesijos yra ir išliks perspektyviais karjeros pasirinkimais jų vaikams, o 39 […]