29 sausio, 2016

5 produktai, kuriuos šiais metais privalu turėti virtuvėje

Bulves keis batatai, o avokadai transformuosis į desertus – tokias kulinarines naujoves kviečia išbandyti garsiausi virtuvės šefai ir kulinarinių tinklaraščių autoriai. Šiais metais išlieka populiarūs sveiki produktai, tačiau kai kurie jų, pasak „Čili picos“ virtuvės šefės Liucijos Makovskos, mūsų lėkštėse šiemet turėtų atsidurti dažniau nei iki šiol. L. Makovska siūlo virtuvėje visada turėti avokadų, saldžių bulvių, datulių, įvairių daigų ir kalendros bei išbandyti naujus šių produktų ruošimo būdus.

Avokadas 

Avokadas – tai vienas naudingiausių ir maistingiausių vaisių, kuriame gausu vitaminų ir kitų žmogaus organizmui būtinų medžiagų: gerai įsisavinamų baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino.

„Avokadą galima naudoti padažams, užkandžiams, salotoms, gėrimams ir net desertams ruošti. Pastariesiems avokadą naudoti dar kiek neįprasta, tačiau būtent su avokadais gaminami desertai šiais metais galėtų vis dažniau papuošti mūsų stalą“, – sako L. Makovska.

Picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo išbandyti paprastą ir greitą desertą su avokadais – avokadų ir laimų kremą. Dviem porcijoms reikės:

  • 120 g avokado
  • 100 g anakardžių riešutų
  • 100 ml vandens
  • 40 ml laimo sulčių
  • 30 ml agavų nektaro
  • šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • žiupsnelio jūros druskos
  • 8 g vanilinio cukraus
  • 30 ml kokosų aliejaus

Visus produktus sudėkite į plakiklio indą ir plakite apie 2 min., kol gausite vienalytę kreminę masę.

Saldi bulvė  – batatas  

Mitybos specialistai saldžias bulves laiko vienomis naudingiausių daržovių, tinkančių ne tik garnyrams, bet ir pagrindiniams patiekalams gaminti. Batatuose gausu beta karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio, todėl jie ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. L. Makovska teigia, kad saldi bulvė – tai puikus ingredientas salotoms.

„Prieš ruošiant patiekalą iš batatų, juos reikėtų apdoroti. Saldžiosios bulvės nuvalomos, supjaustomos kubeliais arba skiltelėmis, tuomet apšlakstomos alyvuogių aliejumi, druska ir juodais, šviežiai maltais pipirais. Bulvės dedamos į kepimo skardą ir kepamos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštėja (apie 20 min.). Salotose šios bulvės – puikus derinys su fetos ar ožkos sūriu. Be to, jas drąsiai galima apibarstyti moliūgų sėklomis ar garstyčių, ridikėlių daigais“, – patarimais dalinasi picerijų tinklo virtuvės šefė.

Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės puikiai tinka ir su vištiena. Ji gali būti kepta ant grotelių arba virta garuose.

Kalendra  

Kalendra – tai puiki ir naudinga organizmui prieskoninė žolelė, plačiai vartojama sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių, todėl šiemet itin madinga. Kalendra turtinga vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, fosforo, folio rūgšties.

„Kalendra gali būti derinama prie salotų padažų tiek kapota, tiek smulkinta. Ji puikiai išryškina skonį padažuose prie jautienos ar žuvies patiekalų. Be to, kalendra puikiai pakeičia krapus ir kitas jau pabodusias prieskonines žoleles. Tačiau kalendra atrasta dar ne kiekvienoje virtuvėje“, – pastebi šefė.

Daigai (ridikėlių, saulėgrąžų, garstyčių, žirnelių)  

Įvairūs daigai ir žalumynai pastaruoju metu tapo itin populiarūs – jų galima rasti visuose prekybos centruose. L. Makovska teigia, kad šiemet daigai taip pat išliks madingi ne tik gurmaniškuose restoranuose, bet ir kasdieniuose valgiuose. Juos galima patiekti tiek užkandžiuose, tiek salotose, taip pat derinant skonius ir puošiant karštus patiekalus.

„Garstyčių ir ridikėlių daigai puikiai dera su pelėsiniu sūriu. Pavyzdžiui, galite išmėginti mėlynojo pelėsinio sūrio, graikinių riešutų ir daigų derinį“, – siūlo L. Makovska.

Virtuvės šefė taip pat pabrėžia, kad skirtingus daigus reikėtų derinti prie tam tikrų patiekalų. Pavyzdžiui, žirnelių daigai turi savotišką skonį, tad nors jie puikiai atrodo, tačiau į visus patiekalus jų dėti nereikėtų. Jie puikiai tinka su vištiena, ypač jeigu prie vištienos patiekiamos orkaitėje pakepintos morkos. Žirnelių daigai taip pat tinka prie karštų lašišos patiekalų ar salotų su lašiša.

„Daigai taip pat puiki ir maistinga sveikuoliškų kokteilių sudedamoji dalis. Kokteiliams ypač tinka saulėgrąžų daigai. Ryte energijos dienos pradžiai galite pasikrauti kokteiliu iš banano, kelių špinatų lapų, saujelės saulėgrąžų daigų, obuolių sulčių ar migdolų pieno. Tai skanus, mineralais praturtintas kokteilis“, – receptu dalijasi „Čili picos“ virtuvės šefė.

Datulės 

Datulės vis labiau populiarėja kaip saldiklių pakaitalas desertuose. Tačiau jos ne tik saldžios, bet ir labai naudingos, nes jų sudėtyje gausu kalio, vario, magnio, vitamino B6 bei geležies.

„Jeigu norite mažiau saldumo – išbandykite kreminį riešutų ir datulių desertą, kurio nereikia kepti. Sutrinkite saujelę riešutų, pavyzdžiui, anakardžių, migdolų ar graikinių. Įdėkite kakavos, saujelę datulių ir pusę banano. Viską sumalkite iki vientisos masės. Štai ir viskas – jėgų ir sotumo jausmą suteikiantis desertas“, – pataria L. Makovska.

Datulės gali būti naudojamos ruošiant baltyminius kokteilius. „Keturi paprasti ingredientai – migdolų pienas, datulės, cinamonas ir vanilė – tai viskas, ko reikia puikiam kokteiliui. Ir sveika, ir skanu“, – teigia L. Makovska.

Pasak šefės, datulės puikia pagardina ir salotas. L. Makovska dalinasi lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptu. Šį padažą picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo naudoti ir kitoms salotoms gardinti, mat jis sveikesnis nei įprasti dažniausiai naudojami pagardai.

L. Makovskos lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptas (2 porc.)

Salotoms reikės:

  • 50 g špinatų
  • 50 g gražgarsčių arba lapinių kopūstų
  • 40 g salierų stiebų
  • 30 g konservuotų juodųjų alyvuogių
  • 50 g šiaudeliais tarkuotų morkų
  • 80 g džiovintų datulių
  • 8 g linų sėmenų
  • Padažui reikės:
  • 150 ml kokosų pieno
  • 30 g švelnaus migdolų sviesto
  • 20 ml vandens
  • 4 g Himalajų druskos
  • 12 ml spaustų laimo sulčių
  • 60 g tahini
  • 4 g nuvalytos imbiero šaknies
  • 20 ml agavų sirupo
  • mažas žiupsnelis maltos aštrios paprikos

Į kokteilinę sudėkite visus padažo ingredientus ir suplakite iki vientisos masės. Gardinkite salotas. Skanaus!


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

Regionų naujienos