11 gruodžio, 2015

Kas sušildys laukiant Kalėdų?

Dienos darosi vis trumpesnės, oras – vis vėsesnis, o rankos vis šaltesnės – taip norisi sušilti! Kas geriau sušildys žiemą, jei ne puodelis karšto garuojančio gėrimo? O jei jis dar kvepia vanile, cinamonu ir imbieru, kartu su gardžiu aromatu po namus pasklinda ir šventinė nuotaika.

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą!

Arbata – įprastas ir kasdienis gėrimas. Dažnai net nesusimąstome nei apie jos paruošimo būdą, nei apie kokybę. Ar įmanoma blogai paruošti arbatą? Pasirodo – įmanoma. „Atminkite – arbatos negalima užpilti per karštu, ypač verdančiu, vandeniu. O ir arbatžolių vandenyje nereikėtų laikyti per ilgai“, – primena sveikos gyvensenos tyrinėtoja, „Livinn – sveiki produktai“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė. „Neteisingas arbatos paruošimas pakeičia  ir jos skonį. Per ilgai ir per stipriai kaitinta arbata turi mažiau antioksidantų, nei trumpai ir švelniai apdorota, o šviežiai surinkta arbata turės daugiau naudingųjų savybių nei ta, kuri metus stovėjo lentynoje“, – priduria ji.

Nei žalia, nei kitokia arbata maisto užgerti nereikėtų – geriausia ją gerti vieną ir mėgautis skoniu bei aromatu. Norint švarios ir kokybiškos arbatos, kurioje atsiskleidžia geriausios jos savybės, verta rinktis ekologiniame ūkyje užaugintą arbatą be dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir kitų cheminių priedų. Tokių arbatų gamintojų vis daugiau atsiranda ir Lietuvoje. Vakarų Europoje ši tendencija ryški jau seniai. Pavyzdžiui, Vokietijoje įsikūrusi „Lebensbaum“  jau per 30 metų tobulina ne tik ekologiškų arbatų, bet ir kavos bei ekologiškų prieskonių skonius.

Skirtingų arbatų rūšių yra daugiau nei įsivaizduojate

Pati populiariausia – žalioji arbata. Tai vienas seniausių žmonijai žinomų gėrimų, apie jos naudą sveikatai rašyta daug. Nors ji ir turi šiek tiek kofeino, tačiau kraujospūdžio nedidina. Priešingai – žalia arbata apsaugo širdį ir kraujotaką nuo uždegimo, teigiamai veikia cukraus balansą kraujyje, turi antioksidantų ir kitų naudingųjų medžiagų. „Žaliosios arbatos poveikis kiekvienam yra individualus, tačiau žinoma, kad ji teigiamai veikia protą, budrumą, pozityvumą ir ištvermę. Žalioji arbata tonizuoja ilgesnį laiką nei kava, tad vakare ją gali gerti ne kiekvienas“, – sako G. Azguridienė.

Juodoji arbata – viena labiausiai paplitusių Europoje, turbūt nerastume namų, kuriuose jos nebūtų. Tik kokybiška juodoji arbata bus naudinga – palengvins virškinimą, pagerins savijautą ir padės kovoti su uždegimu ar dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje. Svarbu nepamiršti, kad visoms arbatoms labai svarbi vandens kokybė – reikėtų rinktis kuo minkštesnį vandenį.

Vaisinės ekologiškos arbatos pasižymi papildomais vitaminais, natūraliais aromatais ir unikaliais skoniais. Jos gaminamos iš džiovintų uogų, vaisių ir žiedlapių, todėl kartu su arbata gauname daug reikalingų mikroelementų ir maistingųjų medžiagų. „Vaisinę arbatą atskirsite dėl sodrios raudonos ar rausvos spalvos“, – pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja.

Pietų Amerikos matės arbata išsiskiria ne tik kiek kartesniu, vos salstelėjusiu skoniu, bet ir ypatingomis savybėmis. Ši arbata gaminama iš paragvajinio bugienio medžių lapų, tad natūraliai turi kofeino, pasižymi tonizuojamu poveikiu, pakelia nuotaiką, padeda nuraminti nervus ir turi daug vitaminų. Matė nepakeičiama dirbantiems ir studijuojantiems – ji ne tik gerina atmintį, bet taip pat nuima nuovargį, didina darbingumą, padeda susikaupti. Tradiciškai ji geriama iš kalebaso indo, pagaminto išskobus ilgmoliūgį, tačiau matei tiekti tinka ir stikliniai puodeliai. Be to, matę galima gerti tiek karštą, tiek šaltą. Na, o jei specifinis matės skonis nežavi, paragaukite matės su apelsinu – citrusiniai vaisiai puikiai papildo matės skonių paletę. Toks derinys – itin kalėdinis!

Kvapai namuose belaukiant Kalėdų

Kalėdiniu laikotarpiu namai pakvimpa aromatingais prieskoniais – kvapniuoju cinamonu, saldžiąja vanile, karčiaisiais gvazdikėliais ir pikantiškuoju kardamonu. Prieskoniai ne tik suteikia egzotišką skonį ir viliojantį kvapą, bet ir labai naudingi. „Prieskoniai – ir vaistas, ir maistas“, – įsitikinusi G. Azguridienė. „Prieskoniai padeda virškinimui, todėl juos ypač svarbu vartoti žiemą. Nors esame įpratę daugiausia prieskoniais gardinti tik patiekalus, reikia nepamiršti, kad jie gali tapti ir puikiu gėrimų ingredientu“, –  priduria ji.

Prieskoniai su arbata? Taip! Eksperimentuokite ir gaminkite prieskonines arbatas patys arba paragaukite arbatos vien tik iš… prieskonių. Išbandykite cinamono arbatą – ji ne tik gerina nuotaiką, bet mažina ir potraukį saldumynams – cukraus tikrai neprireiks.  O ir paruošti ją labai lengva – tereikia puodelyje išvirti cinamono lazdelę.

Jei ieškote naujų skonių, išbandykite arbatą su cikorija, anyžiumi ir imbieru – šie prieskoniai suteiks pikantišką, šildantį skonį ir aromatą. O jei pasiilgote aštrumo, paragaukite aitriosios paprikos sėklomis skanintos arbatos. Tačiau, jei eksperimentai nevilioja, išbandykite jau paruoštus, egzotiškais prieskoniais pagardintus gėrimus, pavyzdžiui, tradicinį aštrų indišką gėrimą Chai su juodąja arbata. O jei pagardinsite pienu – savo receptorius nustebinsite dar kitokiu skoniu!


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

Regionų naujienos