28 rugpjūčio, 2015

Lietuviai atranda egzotinius vaisius. Kaip juos išsirinkti ir valgyti?

Kivanas, pitaja, granadilja – daugeliui šie žodžiai skamba kaip rebusas, nors iš tiesų tai itin gurmanų mėgstami egzotiniai vaisiai. Šiuos ir kitus tropinius vaisius pamačius prekybos centre, daugeliui kyla begalė klausimų: kaip juos valgyti, su kuo derinti, kaip išsirinkti prinokusį vaisių, kur juos laikyti – šaldytuve ar kambario temperatūroje?

„Pasaulis turtingas įvairiausių egzotinių ir tropinių vaisių, kurių svečiose šalyse nepraleidžia paragauti dažnas keliautojas. Tačiau nebūtina keliauti tolimosiomis kryptimis, kad galėtum paskanauti lietuviams dar neįprastų, o dažnai net ir negirdėtų vaisių – papajų, drakono vaisiaus, kivanų, granadiljos ir kitų. Vaisių asortimentas jau nebesusideda tik iš bananų ir apelsinų – galime išbandyti visiškai naujus ir neatrastus skonius, kuriais mėgaujasi vietiniai Ispanijoje, Puerto Rike ar Vietname. Lietuviai vis labiau linkę eksperimentuoti ir vietoj tradicinių vaisių renkasi egzotinius“, – sako egzotinių vaisių ekspertas, „Assorti.lt“ gurmanų linijos vadovas Gerardas Pugžlys.Anot eksperto, sunkiausia išsirinkti, kuris vaisius yra geriausiai prinokęs. „Vaisiai atrenkami atsižvelgiant į jų subrendimą, spalvą ir skonį. Visa tai priklauso ir nuo to, kuriuo metu bus nuimamas vaisių derlius. Net kelios savaitės gali turėti didelę įtaką vaisiaus skoniui, todėl klientams tiekiame tik sunokusius vaisius – tuomet geriausiai atsiskleidžia vaisiaus skoninės savybės, jis turi daugiau natūralaus cukraus, aliejaus ir yra daug sultingesnis”, – tikina G. Pugžlys.

„Assorti.lt“ gurmanų linijos vadovas išskyrė keletą įdomių egzotinių vaisių ir jų vartojimo subtilybių.

Vaisių karalius – mangas

Saldumu pasižymintis vaisius – populiariausias pasaulyje ir pamažu kopia į lietuvių mėgstamiausių vaisių sąrašo viršūnę. Indijoje šis vaisius yra meilės simbolis, o dauguma vietinių tiki, jog mango medis gali išpildyti jų slapčiausius norus. Pasaulyje galima rasti daugiau nei 100 mango vaisiaus rūšių, o jį užauginti trunka net apie 140 dienų.

Renkantis mangą svarbu atkreipti dėmesį, kad jo svoris atitiktų dydį, o paėmus vaisių – užuosti  mango kvapą. Jei pavyksta mangą šiek tiek įspausti su nykščiu – jis prinokęs. Venkite per daug minkštų mangų ir tų, ant kurių žievelės pastebite rudų žymių. Mangų nereikėtų laikyti žemoje temperatūroje – šaltis gali pažeisti jų odelę ir minkštimą. Šaldytuve galima laikyti tik visiškai prinokusį ir saldų mangą.

Mango vaisių galima valgyti vieną ar derinti kartu su vištiena, krevetėmis ar kiauliena, naudoti gaminant desertus ar vaisių salotas. Taip pat tai puikus vaisius spaudžiant sultis ir gaminant glotnučius.

Avokadas

Europos jūreiviams keliaujant į neatrastąjį Naująjį pasaulį avokadai buvo naudojami kaip sviestas. Šiuo metu tai vienas populiariausių vaisių, puikiai žinomas kaip guakamolės padažo pagrindinis ingredientas. Amerikoje galima išskirti net ir avokado dieną – „Didžiosios taurės“ sekmadienio rungtynių metu yra suvartojama daugiau kaip 150 mln. avokadų.

Išsirinkti prinokusį avokadą – tikras iššūkis. Visų pirma, svarbu žinoti, jog avokadai būna kelių rūšių – kriaušės formos „Fuerte“ avokadai pasižymi žalia odele, šviesiai žaliu minkštimu bei švelniu skoniu. Tuo tarpu „Pinkerton“ avokadai turi tamsiai žalią ir šiek tiek nelygią odelę. Dar viena vaisiaus rūšis – „Hass“ avokadai, kurie daugeliui gali pasirodyti kaip pernokę, nes yra tamsiai rudos, beveik juodos spalvos ir turi nelygią odelę. Iš tiesų šie avokadai pasižymi kremine tekstūra, šviesiai žalios spalvos minkštimu ir stipriausiomis skoninėmis savybėmis.

Ne paslaptis, jog avokadas yra ir didelis baltymų, geriausių riebalų bei angliavandenių šaltinis. Jame gausu lecitino, kuris suaktyvina smegenų ląstelių veiklą, padeda reguliuoti medžiagų apykaitą. Jis naudingas tiek sveikatai, tiek ir grožiui – avokadų kaukė saugo nuo raukšlių atsiradimo bei puikiai drėkina odą.

Paslaptingasis Drakono vaisius

Akį traukiantį, įspūdingos išvaizdos drakono vaisių, dar vadinamą „pitaja“, prieš daugiau nei 100 metų į Vietnamą atgabeno prancūzai. Čia jie buvo auginami karaliui, o vėliau ir pasiturinčioms Vietnamo šeimoms. Tai kaktusinių šeimai priklausančio augalo kertuočio vaisiai, turintys daug antioksidantų, geležies, kalcio ir Vitamino C.

Prinokusi pitaja pasižymi šviesiai žaliais lapais ir priklausomai nuo rūšies – ryškiai rausvos, avietinės ar geltonos spalvos žievele. Vaisių galima nokinti kambario temperatūroje, o prinokusį laikyti šaldytuve ir suvartoti per keletą dienų.

Drakono vaisių reikia perpjauti į dvi dalis ir mėgautis viduje esančiu baltu, švelniai saldžiu minkštimu. Kad atsiskleistų geriausios vaisiaus savybės, jį rekomenduojama valgyti atšaldytą ir šalia derinti ne itin išraiškingą skonį turintį maistą. Pitaja gali būti naudojama ir gaminant sultis.

Kivanas arba „raguotasis melionas“

Neveltui kivanas dar vadinamas „afrikiniu agurku“ – tai melionų ir agurkų šeimos narys, kilęs iš pietų ir centrinės Afrikos. Ovalo formos vaisius turi storą oranžinę odą su mažais rageliais, o jo viduje – žalia želė ir valgomosios sėklos. Jei neragavus reikėtų susikurti galvoje jo skonį – galima įsivaizduoti subtilų bananų, melionų, agurkų bei laimo derinį. Vaisiaus minkštimas – švelniai saldus. Dažniausiai valgomas žalias, tačiau gali būti naudojamas salotoms, desertams ar sultims. Vaisiaus odelė – nevalgoma.

Egzotiškame vaisiuje gausu geležies bei vitaminų A ir C , o vidutinio didumo kivane  (apie 100 g.) yra vos 25 kalorijos ir jokių riebalų. Jei „raguotojo meliono“ odelė dar šiek tiek žalia – jį galima panokinti kambario temperatūroje, o sunokusį rekomenduojama laikyti vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve.


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

Regionų naujienos