14 kovo, 2024

Lietuvos dvarų įtaka pienininkystei: ugdė specialistus, diegė modernias technologijas, jų įdirbį pieno kokybei vertiname ir šiandien

Dvarai Lietuvoje atsirado dar XIV a. pabaigoje, o XIX-XX a. sandūroje jų jau buvo daugiau nei 3 tūkstančiai. Dvarininkystė Lietuvoje privalėjo atlaikyti ne vieną sukrėtimą ir išbandymą, o prieš dešimtmetį skaičiuota, kad Lietuvoje likę tik keli šimtai dvarų, iš kurių dauguma – itin prastos būklės. Visgi dvarų istorija mūsų šalyje puoselėjama per kiek netikėtą prizmę – pieno produktus, kuriuos kasdien matome parduotuvių lentynose.

Dvaruose – moderni technika bei kvalifikuoti specialistai

Kaip rašoma Leono Mulevičiaus knygoje „Kaimas ir dvaras Lietuvoje XIX amžiuje”, dvaruose buvo naudojamos modernios angliškos, suomiškos ir vokiškos technologijos, kurias dvarininkai atsigabendavo iš užsienio. Be to, tarp dvarininkų populiarėjo specialus agrarinis išsilavinimas, pavyzdžiui, 1899 m. Joniškėlio dvare pradėjo veikti viena pirmųjų Lietuvos žemės ūkio mokyklų. Vėliau jų daugėjo, o mokyklos kviesdavosi lektorius iš užsienio, kurie padėjo Lietuvai ruošti aukštos klasės specialistus.

Lietuvos pienininkystės puoselėjimas atsispindi ir skaičiuose. Pavyzdžiui, 1913 m. Lietuvoje vidutiniškai vienam gyventojui buvo pagaminta 270 kilogramų pieno, 1939 m. šis skaičius jau siekė 400 kg, 1962-aisiais – 792 kg. Istorikas Alfredas Bumblauskas yra skaičiavęs, kad tarpukariu Lietuvoje veikė apie 300 pieninių ir du tūkstančiai pieno nugriebimo punktų, kuriuose per metus būdavo perdirbama apie 500 mln. kg pieno. Pasak A. Bumblausko, daugiausiai buvo gaminama sviesto, o Lietuva netgi buvo patekusi į daugiausiai sviesto eksportuojančių šalių penketuką Europoje.

Dvaruose puoselėtų tradicijų įtaka pieno produktų kokybei

Dvarų funkcija Lietuvos istorijoje buvo labai plati. Tai buvo kultūros, švietimo židiniai, taip pat vystę gamybą, gyvulininkystę ir žemės ūkį. XIX a. Lietuvoje panaikinus baudžiavą ir pereinant į rinkos ūkį, būtent dvarai pirmieji įsigijo tobulesnės žemės ūkio technikos, aktyviai pradėjo plėtoti įvairias gamybos šakas – sodininkystę, žuvivaisą, cukrinius runkelius, pienininkystę. Dvaruose puoselėtos tradicijos davė didžiulį postūmį ir Lietuvos pienininkystės istorijai, o tuometinį pieno skonį galima atrasti ir dabartiniais laikais.

„Nors dabar mūsų produkcija gimsta gamykloje, tačiau skonis išlikęs toks pats, kaip ir anuomet dvaruose – natūralus, šviežias ir gaivus. Tai užtikrina aukščiausio lygio specialistai, tokie, beje, dirbdavo ir dvaruose. Dabar mes naudojame moderniausias šių laikų technologijas, tą patį darė ir dvarininkai”, – pabrėžia „Pieno žvaigždžių“ filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė.

Senųjų dvarų receptūros

Dvarų pienininkystės tradicijos šiais laikais išlaikomos ir per receptūrą. „Dvaro” pieno produktai ne veltui ir yra siejami su dvarais – mes studijavome istorinius šaltinius ir šiuolaikinių technologijų dėka išsaugome tradicinį pieno produktų skonį ir kokybę“, – atskleidžia D. Mickeliūnienė.

„Pagal tradicines receptūras kūrėme daug įvairių produktų, pavyzdžiui, vienintelę Lietuvoje 40 proc. grietinę, džiovintus varškės sūrelius, itin lengvai tepamą sviestą, rūgpienį ar jau minėtą vertinguosius pieno baltymus išsaugojusį pieną. Ši produkcija jau ne vienerius metus aklų degustacijų metu ir specialistų, ir vartotojų yra vertinama už puikų skonį bei maistinę vertę“, – pasakoja  „Pieno žvaigždžių“ filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė.

Akivaizdu, kad artimiausiu metu pieno bei jo produktų populiarumas niekur nedings. Pernai Lietuvos ūkiuose buvo laikoma daugiau nei 223 tūkst. karvių, 2022 m. supirkta 1,3 mln. tonų pieno, vienam šalies gyventojui teko 537 kg natūralaus riebumo pieno.

 


1 gegužės, 2025

Jau greitai visuomenei bus pristatytas ilgo ir sudėtingo kūrybinio ir techninio darbo rezultatas.  Ignalinoje įamžinti šviesios atminties kraštiečio Vytauto Šerėno […]

1 gegužės, 2025

Ketvirtadienį minint Tarptautinę darbo dieną, profesinės sąjungos Vilniuje surengė kasmetines eitynes. Per šimtą renginyje dalyvavusiųjų atstovų reikalavo demokratijos darbe ir […]

29 balandžio, 2025

Veiverių kultūros ir laisvalaikio centras kviečia į įspūdingą bendruomeniškumo šventę – gegužės 24 dieną miestelio parke vyks didžiulį būrį atlikėjų […]

28 balandžio, 2025

Skurdas ir nelygybė Lietuvoje – augančios žemės ūkio paramos koncentracijos pasekmė: Jaunieji ūkininkai ragina permąstyti ES paramos paskirstymą Lietuva išlieka […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Daugelis verslų, pradėję naudoti Google Ads, tikisi greito rezultato – padidėjusio lankytojų srauto ir sparčiai augančių pardavimų. Visgi, realybė dažnai […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
23 balandžio, 2025

Balandžio 13 d. Kauno Švč. Trejybės evangelikų liuteronų bažnyčioje po Verbų (Palmių) pamaldų vyko Prūsijos kunigaikštystės įkūrimo 500-ųjų metinių ir […]

23 balandžio, 2025

Auksas antradienį pirmą kartą viršijo 3 500 dolerių už unciją ribą po JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtų tarifų ir aštrios […]

23 balandžio, 2025

Aukso kainos antradienį vėl pasiekė rekordines aukštumas, doleris išliko stabilus, o akcijų rinkos svyravo. Nerimą kurstė naujausias JAV prezidento Donaldo […]

Kodėl verta investuoti laiką į kokybišką sporto projektų rašymą
23 balandžio, 2025

Norint gauti finansavimą sporto ar sveikatingumo iniciatyvai, vien geros idėjos nepakanka. Svarbiausia – gebėti šią idėją tiksliai ir įtaigiai perteikti […]

Į ką atkreipti dėmesį perkant malkų skaldyklę internetu
23 balandžio, 2025

Malkų skaldymas – tai ne tik rutina, bet ir nemažai fizinių pastangų reikalaujantis darbas. Ypač tai aktualu tiems, kurie gyvena […]

Ką būtina žinoti prieš nuomojantis automobilį Vilniuje
23 balandžio, 2025

Automobilių nuoma Vilniaus mieste – vis dažnesnis pasirinkimas tiek vietinių gyventojų, tiek miesto svečių tarpe. Nesvarbu, ar automobilio prireikia verslo […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

„Lidl Lietuva“ pelnė patraukliausio darbdavio apdovanojimą prekybos ir pardavimų srityje bei pateko tarp 50-ies geriausių šalies darbdavių bendrame reitinge. Nugalėtojai […]

16 balandžio, 2025

Balandžio 12 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis (Radviliškio r.) subūrė talkininkus į tradicinę talką, skirtą Tarptautinei paminklų ir paminklinių vietovių […]

Organizatorių nuotr.
16 balandžio, 2025

Šiemet sukanka 500 metų, kai susikūrė Prūsijos kunigaikštystė ir Paprūsės regionas, apimantis teritoriją maždaug nuo Vištyčio su Kudirkos Naumiesčio, Virbalio, […]

15 balandžio, 2025

Startuolis – tai ne tik naujas verslas, bet ir nauja idėja, drąsūs sprendimai bei inovatyvus požiūris į rinką. Būtent todėl […]

11 balandžio, 2025

Pradžia – kaimas Žvelgti į Šiluvos istoriją – tai pažvelgti į miestelio ir šventovės simbolinį dialogą, turėjusį įtakos vietovės tapatybės […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

Regionų naujienos