9 vasario, 2023
VGTU

Ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje galima ne tik jį sugadinti, bet ir pakenkti savo sveikatai

Pagrindinė mikrobangų krosnelės paskirtis yra ne tik atitirpinti šaldytus produktus, bet ir pašildyti ar paruošti maistą. Patogumas, paprastumas ir greitis itin svarbus – šiuolaikiniams ir nuolat skubantiems žmonėms. Nors daugelis jų ir neįsivaizduoja savo gyvenimo be šio buitinio prietaiso, derėtų nepamiršti ir apie tinkamą mikrobangų krosnelės naudojimą. Ką reikėtų daryti, norint nepakenkti savo sveikatai? 

Ar mikrobangų krosnelė – žalinga? 

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Fizikos katedros prof. dr. Artūro Juknos, ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje galima ne tik jį sugadinti, bet ir pakenkti savo sveikatai. Žalingas poveikis maisto produktams pasireiškia tuo, kad mikrobangų krosnelėje maistas įkaista netolygiai, o tam tikrose lokaliose vietose – ir iki labai aukštos temperatūros.  

„Ar temperatūra tikrai aukšta, gali įsitikinti kiekvienas. Tereikia pabandyti išvirti kiaušinį mikrobangų krosnelėje. Tik iš anksto įspėju, jog kiaušinis taip stipriai įkais, kad jame esanti skystoji dalis pavirs garais, o lukšto viduje susidaręs aukštas slėgis kiaušinį susprogdins. Ar taip nutinka verdant kiaušinį vandenyje? Tiesa, jis taip pat gali įtrūkti, jei staigiai įdėsite jį į verdantį vandenį, tačiau tik todėl, kad šiluminis poveikis kiaušiniui bus staigus“, – teigia VILNIUS TECH novatorius. 

Mikrobangų krosnelė, kaip ir kiekvienas elektroninis prietaisas, spinduliuoja elektromagnetines bangas į aplinką. Tuo galima nesunkiai įsitikinti tiriant krosnelės spinduliuotę visai šalia krosnelės, naudojantis elektromagnetinio smogo matuokliu. Bendruoju atveju, spinduliuotės galia mažėja tolstant nuo bangų šaltinio, tad saugantis spinduliuotės, reikėtų stovėti nuo jos atokiau.  

„Svarbu nepamiršti, jog gyvename tokioje aplinkoje, kurioje galimi elektromagnetinių bangų atspindžiai, o jų poveikio savo kūnui, veikiant savai ar kaimynų naudojamai mikrobangų krosnelei, deja, bet neišvengsime“, – pabrėžia profesorius.  

Novatorius taip pat atkreipia dėmesį, kad tiek maiste, tiek ir žmogaus kūne sugerta elektromagnetinės bangos energija pavirsta kitomis energijų rūšimis ir šiluma. Tad lokalus maisto perkaitinimas kenkia ne tik maisto kokybei, bet ir jo skoniui. Tuo taip pat galima nesunkiai įsitikinti palyginus paruošto maisto orkaitėje ir mikrobangų krosnelėje skonį.       

Mikrobangų krosnelės galiojimo laikas 

Anot VILNIUS TECH novatoriaus prof. A. Juknos, visų elektrinių prietaisų galiojimo laikas apsprendžiamas įvairių faktorių. Tai – patikimas elektrinės ar mechaninių dalių veikimas, išorinių paviršių nusidėvėjimas, galimybė prietaisą švariai išvalyti nuo dulkių ar kitų nešvarumų.

Galiojimo laikas neretai priklauso ir nuo elektrinio prietaiso gamintojo arba dar kitaip – nuo prietaiso kainos. Patikimų gamintojų ir aukštos kainos prietaisų elektrinės ir mechaninės dalys retai sugenda vos pradėjus prietaisą naudoti.  

Vienas svarbiausių mikrobangų krosnelės galiojimą apsprendžiančių faktorių – krosnelės tarša maisto produktų likučiais. Krosnelėje ruošiamas maistas verda, garuoja, taškosi. Maisto produktų dalelės patenka ant beveik visų vidinių krosnelės paviršių. Jei neviską pavyksta išvalyti, tai ilgainiui maisto likučiai ima gesti ir krosnelės viduje formuojasi blogo kvapo šaltiniai.  

„Kalbant apie mikrobangų krosnelės elektroninę dalį, ji gali tarnauti tol, kol vis dar veikia krosnelės elektromagnetinių bangų generatorius ir jos korpusas sandarus, užtikrinant jog elektromagnetinių bangų pagrindinė galia vis dar lokalizuota krosnelės viduje“, – teigia profesorius. 

VILNIUS TECH novatorius atkreipia dėmesį, kad paprastai labai brangiuose elektroniniuose prietaisuose, pavyzdžiui, lazeriuose, integruojamas laikmatis, registruojantis prietaiso veikimo laiką ir kartu skaičiuojantis prietaiso resursą. Taip pat – ant prietaisų gali būti pažymėtas gamintojo garantuojamas darbo valandų skaičius (pavyzdžiui, šviestukų atveju). Informacija apie gamintojo garantiją gali būti pateikta prietaiso naudojimosi instrukcijoje.  


2 gegužės, 2025

6 iš 10 gyventojų pritartų, kad Lietuvoje būtų trumpinami mokslo metai, rodo LRT užsakymu atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausa. Trumpesniems mokslo […]

Pexels nuotr. / Elektros energetikos inžinieriai užtikrina kasdienybės stabilumą
29 balandžio, 2025

Nuo pirmadienio visa Europa aidi nuo naujienų apie Ispanijoje ir Portugalijoje dingusią elektrą. Be jos liko milijonai gyventojų, kurie dėl to susidūrė […]

27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

Vaidutė Ščiglienė
11 balandžio, 2025

Kultūros paveldas Lietuvoje saugomas įstatymų, deklaruojamas kaip vertybė ir minimas strateginiuose dokumentuose – teisinė bazė numato jo integralumą su švietimu. […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

Liudas Glemža
11 balandžio, 2025

„Per 35 m. nepriklausomybės metus Lietuvoje užaugo profesionalių istorikų karta, kuri ne tik užsiima moksliniais tyrimais, bet ir stengiasi apie […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

3 balandžio, 2025

Šiandien, Tarptautinę vaikų literatūros dieną, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje įteikta Vaikų literatūros premija. Ministerijos įteikta premija šiemet atiteko rašytojui Mariui […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

Artūras Makselis / Jono Karolio nuotr.
28 kovo, 2025

Kovo 28 d., penktadienį, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje paskelbti ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo rezultatai. Pirmosios vietos laimėtoju […]

Ineta Dabašinskienė
27 kovo, 2025

Kovo 27 d., Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Taryba išrinko naująjį vadovą. Universiteto rektore tapo profesorė dr. Ineta Dabašinskienė. Ji – […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

Vilniaus kolegijos direktorė dr. Žymantė Jankauskienė
24 kovo, 2025

LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) informavo, kad LR Vyriausybė patvirtino 2025 m. valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių, kuriame […]

23 kovo, 2025

Lietuvos moksleivių sąjunga sako (LMS) palaikanti šią savaitę pasirodžiusį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) siūlymą trumpinti mokslo metus. Vis […]

20 kovo, 2025

Tvarumas – viena iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) vertybių. Pasaulinė Žemė diena – puiki proga pasidomėti, kokius klimato […]

19 kovo, 2025

„Architektūrą mieste reikėtų suvokti kaip orkestrą. Jei visi gros savo partiją be dirigento, gausis kakofonija”, – įsitikinęs VILNIUS TECH Architektūros […]

Regionų naujienos