20 vasario, 2015
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Šiaulių darželyje salmoneliozės protrūkis

Trims Šiaulių lopšelio-darželio „Ežerėlis“ (Ežero g. 70) auklėtiniams nustačius salmoneliozę, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai šioje ugdymo įstaigoje nedelsiant atliko patikrinimą.

Buvo paimti naudojamų maisto gamyboje produktų (vištienos) mėginiai, o siekiant įvertinti maisto tvarkymo vietos higieninę būklę, paimti mėginiai nuo gamybinio paviršiaus ir inventoriaus.

Laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad Šiaulių lopšelis-darželis „Ežerėlis“ vaikų maitinimui naudojo nesaugią ŽUB „Nematekas“ sušaldytą viščiukų broilerių file (tinkamumo vartoti terminas iki 2015-09-01). Joje rasta Salmonella bakterijų. Visuose kituose mėginiuose tarša nenustatyta. Šiuo metu atliekami papildomi tyrimai dėl vištienoje rastos Salmonella tipavimo, siekiant nustatyti ryšį su susirgusiais asmenimis.

Ugdymo įstaigoje patikrinimo metu rastas vištienos gaminių likutis (1,57 kg) uždraustas naudoti.

Šiaulių VMVT lopšeliui – darželiui nurodė nedelsiant atlikti virtuvės ir atskirų grupių virtuvėlių patalpų ir inventoriaus valymo bei dezinfekavimo darbus, nukreipė virtuvės darbuotojus į sveikatos priežiūros įstaigas atlikti bakteriologinių tyrimų, nurodė papildomai pravesti virtuvės darbuotojams mokymus apie patalpų, įrangos plovimo, dezinfekcijos reikalavimus.

Šio tyrimo metu nustatyta, kad lopšelis-darželis „Ežerėlis“ 9,5 kg salmonelėmis užkrėstos vištienos gavo iš UAB „Senoji eglė“ (Išradėjų g. 15, Šiauliai). Šiaulių VMVT papildomai atlikusi UAB „Senoji eglė“ patikrinimą nustatė, kad įmonė 202 kg nesaugios sušaldytos broilerių minkštintos file (tinkamumo vartoti terminas iki 2015-09-01) įsigijo iš gamintojo ŽUB „Nematekas“ (Dovainionių k., Rumšiškių sen., Kaišiadorių raj.). Šiaulių VMVT įpareigojo UAB „Senoji eglė“ surinkti išplatintus nesaugius vištienos gaminius iš rinkos ir saugiai sunaikinti.

Patikrinimas buvo atliktas ir ŽUB „Nematekas“. Nustatyta, kad gruodžio 31 d. buvo pagaminta ir Lietuvos rinkai išplatinta 1275,228 kg nesaugios vištienos file. Įmonėje neužtikrinama tinkama patalpų ir inventoriaus higiena, gamybinėse patalpose kaupiasi kondensatas, atliekama per mažai šios pagamintos produkcijos laboratorinių savikontrolės tyrimų dėl salmonelių nustatymo.

Nustatyta, kad šiai nesaugiai vištienos file gamintojas nurodė netinkamas laikymo sąlygas – produktas turėjo būti laikomas ne 12 laipsnių temperatūroje, o – 18 laipsnių.

Kaišiadorių VMVT ŽUB „Nematekas“ nurodė sugriežtinti dezinfekcijos procedūras, pakoreguoti atliekamų savikontrolės laboratorinių tyrimų procedūras planą dėl salmonelių bei užtikrinti, kad produktų etiketėse būtų nurodytos tinkamos jų laikymo sąlygos. Gamintojas įpareigotas surinkti nesaugius vištienos gaminius ir juos saugiai sunaikinti.

VMVT informuoja, kad didžiąją dalį šios nesaugios partijos vištienos įsigijo viešojo maitinimo įmonės, į prekybos centrus jos nepateko.

Tyrimas dėl salmoneliozės protrūkio tęsiamas, kol bus gauti visi laboratorinių tyrimų rezultatai ir nustatytos tikslios aplinkybės.

VMVT primena, kad salmonelių gali būti bet kokiame gyvūniniame maiste. Į vartojimui paruoštą maistą salmonelės taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Tinkamas žalios mėsos ir kitų salmonelėms imlių maisto produktų terminis apdorojimas (verdant, troškinant, kepant) ir geros higienos praktikos laikymasis gali užkirsti kelią arba sumažinti pavojų užsikrėsti šia liga nuo maisto.

Karščiavimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir kiti ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Juos pastebėjus, reikėtų nedelsiant kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.


Nuotr. kitzcorner, shutterstock
26 birželio, 2025

Kelionės – puikus būdas pažinti pasaulį, atitrūkti nuo rutinos ir patirti naujų įspūdžių. Tačiau su džiaugsmu neretai ateina ir tam […]

Rolando Parafinavičiaus nuotr.
26 birželio, 2025

2025 m. birželio 13–23 d. Šiauliuose, Talkšos ežero pakrantėje, įvyko išskirtinis, originalumu ir autentika alsuojantis kūrybinis vyksmas didelio formato šamotinių […]

25 birželio, 2025

2025 m. birželio 23 d. Šiauliuose nuaidėjo Joninės – šventė, kvietusi leistis į pojūčių kupiną kelionę per keturias gamtos stichijas: […]

19 birželio, 2025

Raukšlių atsiradimas – natūralus procesas, žymintis odos senėjimą, aplinkos poveikį bei gyvenimo būdo ypatumus. Nors tai neišvengiama, daugelis žmonių ieško […]

16 birželio, 2025

Šiauliai tampa vis patrauklesniu miestu grįžtantiesiems – vien per 2024 metus į Saulės miestą sugrįžo beveik 800 lietuvių. Ši tendencija […]

11 birželio, 2025

Populiarumo rekordus mušantis gastronominis turizmas gali tapti puikiu kelionės kelrodžiu. Rinktis, kur keliauti pagal pilvą? Kodėl gi ne! Štai kuo […]

11 birželio, 2025

Šiuolaikiniame pasaulyje sveikatos priežiūra evoliucionuoja nuo siaurų specializacijų link visapusiško, holistinio požiūrio į žmogaus organizmo funkcionavimą. Lietuvoje šis pokytis taip […]

4 birželio, 2025

Kėdainių rajono savivaldybės merui Valentinui Tamuliui nepratęsus patalpų nuomos sutarties su Greitosios medicinos pagalbos tarnyba (GMPT), kėdainiškiai gali rajone likti […]

Beno Lyrio nuotr.
23 gegužės, 2025

Gegužės 22 d., ketvirtadienį, Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko jaukus ir kupinas jautrių emocijų vakaras kartu su rašytoju kunigu Benu Audriumi […]

Augustės Labenskytės nuotr.
15 gegužės, 2025

Gegužės 11 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) tęsėsi Tulpių žydėjimo šventė – geriausių dainų […]

27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

Augustės Labenskytės nuotr.
10 balandžio, 2025

Balandžio 5 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) vyko ornitologo Gedimino Petkaus edukacija „Paukščiai šalia […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

Parodos „Sugrįžimas namo“ akimirka
9 balandžio, 2025

Elvyra Kairiūkštytė (1950–2006) – viena originaliausių XX a. antrosios pusės Lietuvos grafikos menininkių, kurios palikimas įeina į šalies dailės aukso […]

7 balandžio, 2025

2025 m. balandžio 5 d. popietę Šiaulių kultūros centro Kamerinėje salėje vyko tradicija tapęs renginys – XVI vokalinių ansamblių šventė […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

Regionų naujienos