25 gegužės, 2022

Sriubos: šio valgio nauda ir svarbiausi ruošimo principai

Nors sriubos dažnai asocijuojasi su lengvu patiekalu, kuris patiekiamas prieš pagrindinį valgį, tačiau jos taip pat gali būti pakankamai sočios ir net pakeičiančios pietus ar vakarienę. Priežasčių, kodėl sriubas vertėtų valgyti reguliariai, tikrai nestinga, todėl apžvelgsime pagrindinius šio valgio privalumus bei aptarsime svarbiausius sriubų ruošimo principus.

Kodėl sriubas vertėtų valgyti dažniau?

  • Sveikatos specialistai teigia, kad sriubos turi gydomųjų savybių. Tai – ganėtinai lengvai virškinamas valgis, kuris gali būti valgomas sergant tam tikromis ligomis ar ką tik pasveikus. Sriuba įprastai yra ruošiama iš įvairių daržovių, kurios pasižymi itin dideliu vitaminų kiekiu, taigi, toks patiekalas gali aprūpinti organizmą vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis;
  • Sriuba – tai vienas tų patiekalų, kurį gali drąsiai valgyti besilaikantys dietos. Teigiama, kad šiame patiekale yra aminorūgščių, kurios padeda deginti riebalus. Kad ir kokia soti būtų paruošta sriuba, tikėtina, kad ji turės gerokai mažiau kalorijų nei daug angliavandenių turintys patiekalai, taigi, kontroliuoti kūno svorį bus gerokai paprasčiau;
  • Sriubos padeda palaikyti organizmo skysčių santykį bei skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, todėl jas rekomenduojama valgyti kaip pirmąjį patiekalą. Tokį valgį organizmas labai gerai įsisavina, todėl organizmas yra paprasčiau aprūpinamas įvairiomis būtinomis maistinėmis medžiagomis;
  • Sriubų receptų gali būti tikrai daug, todėl kiekvienas mūsų gali atrasti savo mėgstamiausią. Palanku ir tai, kad paruošti sriubą yra ne tik labai paprasta, bet taip pat ir nebrangu, taigi, toks pasirinkimas tikrai gali puikiai pasiteisinti.

Svarbiausi sriubų ruošimo principai

  • Rinkitės tik šviežius, gerai nuvalytus ir nuplautus maisto produktus. Nors verdant sriubą kartais nusprendžiama naudoti pavytusias daržoves, tačiau sriuba bus naudingiausia tada, jei naudosite šviežius produktus;
  • Sriubos skoniui gali turėti įtakos įvairių ingredientų stambumas, o visi produktai į vandenį turi būti dedami tokia tvarka, kad jie nepervirtų. Pavyzdžiui, jei į sriubą dėsite morkas ir bulves, pirmiau reikėtų dėti morkas – jos verda ilgiau už bulves;
  • Sriubos sūdymas turėtų būti atliekamas tada, kai šis patiekalas baigia virti, tačiau svarbu nepavėluoti, nes priešingu atveju maisto produktai nespės jos sugerti. Druską, kaip ir kitus prieskonius, patartina berti tada, kai iki sriubos virimo pabaigos lieka maždaug 3-7 minutės;
  • Verdant sriubą svarbu nuolatos ją ragauti, ir sekti, kaip keičiasi jos skonis bei konsistencija;
  • Sriubą geriausia valgyti ką tik išvirtą. Jei sriubą vėliau šildysite, jos skonis nebus toks puikus kaip ką tik išvirtos.

Išvirti skanią sriubą tikrai nėra labai sudėtinga: jei seksite konkrečiame recepte pateiktas rekomendacijas, galite net neabejoti, kad tai padės pasiekti pačių geriausių rezultatų.  Pritaikyti sriubos receptą pagal savo skonį taip pat nėra labai sudėtinga: svarbiausia nepamiršti laikytis pagrindinių šio patiekalo ruošimo principų, ir tai leis mėgautis tikrai puikiu patiekalo skoniu.

 


10 liepos, 2025

Dauguma mūsų puikiai žino, kaip svarbu švariai nuvalyti grindis ar nuplauti rankas. Tačiau paviršių dezinfekavimas – vis dar dažnai nuvertinamas […]

6 liepos, 2025

Sekmadienį Birštone baigėsi intensyvus sporto savaitgalis, sutraukęs šimtus žiūrovų iš visos Lietuvos. Čia net keturias dienas vyko Lietuvos–Latvijos karšto oro […]

4 liepos, 2025

Stoviu virtuvėje ir žiūriu į savo šaukštų stalčių. Kai kurie šaukštai tokio amžiaus, kad galėčiau jų gimtadienį švęsti. Rimtai – […]

3 liepos, 2025

Šį pavasarį trijose Šalčininkų rajono mokyklose vykusiuose kūrybiniuose užsiėmimuose 12–18 metų jaunuoliai bendradarbiavo su profesionaliais aktoriais. Projekto „Receptas kultūrai“ dalyviai […]

3 liepos, 2025

Prasidėjo Pasaulio lietuvių sporto žaidynių bėgimo šventė – „Bėgam maudytis“, kur apie 200 bėgimo entuziastų varžosi 10 kilometrų distancijoje. Šiemet […]

3 liepos, 2025

Lietuvos muitinė sako, kad nors atostogos egzotiškuose kraštuose yra puikus metas pailsėti ir parsivežti prisiminimų, tačiau kai kurie jų gali […]

30 birželio, 2025

Ar kada nors pasvajojai, kad sodo darbai vyktų greičiau ir be didesnio vargo? Kad nereikėtų lupti nugaros kasdien, o lysvės […]

Vilnius
26 birželio, 2025

Ruošiantis sostinėje pradėti keleivinę laivybą Nerimi, savivaldybė skelbia, kad pirmieji elektriniai laivai jau išbandyti. Testiniai plaukimai vykdomi Rygoje, kur laivai […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

26 birželio, 2025

Šiandien Lietuvos įstatymuose atsiranda daug pakeitimų, susijusių su lošimų pramone. Reikalas tas, kad žmonės nori linksmintis internete, todėl jie renkasi […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

23 birželio, 2025

Stogo dangos pasirinkime svarbų vaidmenį atlieka ne tik išvaizda, bet ir jos patvarumas, atsparumas įvairioms oro sąlygoms bei paprasta priežiūra. […]

23 birželio, 2025

Ieškodami pigių skrydžių daugelis mūsų pirmiausia atsiverčia Wizzair svetainę – juk tai viena populiariausių pigių skrydžių bendrovių Europoje. Tačiau žinoti, […]

21 birželio, 2025

Birželio 18-ąją Šiaulių amfiteatrą pripildė jaunimas, susirinkęs į jau penktus metus organizuojamo festivalio „Šiauliai gyvai“ koncertą. Miesto centre šėlo daug […]

17 birželio, 2025

Šį savaitgalį Vilniuje jau septynioliktą kartą įvyko tarptautinės sportinių pramoginių šokių varžybos „Vilnius Dance Festival 2025“, subūrusios šokėjus iš viso […]

Puikios nuotaikos turnyro metu / Manto Daškevičiаus nuotr.
16 birželio, 2025

Birželio 11 dieną Kauno technologijų mokymo centro Socialinių paslaugų skyriaus stadione įvyko ketvirtasis integracinis dailiosios lyties profesijų futbolo turnyras  „Mano […]

8 birželio, 2025

Birželio 6 d. Birštone atidarytas naujas konceptualus viešbutis „LAJOS“. Naujasis objektas išsiskiria iš kitų kurorto apgyvendinimo vietų orientacija į verslo […]

5 birželio, 2025

Birželio 3 dieną Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos futbolo aikštėje įvyko trečiojo integracinio futbolo čempionato „Futbolas visiems“ trečias etapas. 2024/25 metų čempionatas […]

4 birželio, 2025

Vakar Klaipėdos rajonas žengė žingsnį į naują kultūrinį ir kūrybinį etapą – duris atvėrė atnaujintas Gargždų kultūros centras. Visą bendruomenę […]

1 birželio, 2025

Šeštadienį sostinės gatves užliejo rožinė spalva, mat mieste jau trečius metus rengiamas Šaltibarščių festivalis „Vilnius Pink Soup Fest“. Pirmą kartą […]

Regionų naujienos