25 sausio, 2024

Sulaužyti mitai apie sviestą: tarpukario šalies pasididžiavimas, dabar išgyvenantis renesansą

Ko gero dažnas lietuvis pasakytų, jog tarpukario Lietuvos pasididžiavimas – krepšinis, juk šiuo laikotarpiu net du kartus (1937 m. ir 1939 m. ) mūsų šalies krepšininkai tapo Europos čempionais. Tačiau didžiuotis turėjome gerokai daugiau kuo. Štai istorikai kalba apie Lietuvai išskirtinę svarbą turėjusį sviestą. Tiesa, po Antrojo Pasaulinio karo sviestas buvo nepelnytai nuvertintas aiškinant, kad tai – žmogaus organizmui kenkiantis produktas. Ir tik pastarojo dešimtmečio tyrimai rodo, kad gali būti atvirkščiai.

Tarpukario Lietuva – tarp sviesto eksporto lyderių

Garsiausias Lietuvos istorikas Alfredas Bumblauskas 2016 m. duodamas interviu „Valstiečio” laikraščiui atskleidė, kad vienas didžiausių Lietuvos Respublikos pasiekimų tarpukariu buvo puikiai veikiantis ir didelius žingsnius padaręs šalies žemės ūkis. Šalį, pasak A. Bumblausko, garsino ne tik ANBO lėktuvai, krepšinis, bet ir sviestas. Istorikas pasakojo, kad Lietuva netgi buvo patekusi į daugiausiai sviesto eksportuojančių šalių penketuką Europoje, eksportas buvo padidėjęs 10 kartų. Net ir dabar Lietuvoje galima rasti sviesto, primenančio tarpukarį. „Sekdami tarpukario Lietuvos tradicijomis, mes gaminame „Smetonišką” sviestą, kuris yra iš natūralios raugintos grietinėlės. Tai yra aukštos kokybės produktas ir jis reprezentuoja gurmanišką mūsų šalies virtuvę, kuri pradėjo formuotis tarpukario Lietuvos miestuose. Kaunas tuo metu buvo laikinoji sostinė, ten virė vakarietiškas gyvenimas, vakarienės restoranuose, popiečio arbatėlės ir savaitgalio piknikai dvaruose. Lietuviai valgydavo tai, ką išaugindavo vietiniai ūkininkai arba kas būdavo atvežama iš užjūrio. Ir, žinoma, viską paskanindavo raugintos grietinėlės sviestu”, – pasakoja Vilma Laukytė-Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė.

Kritika sviestui – be svarių įrodymų

Visgi maždaug apie 1950–tuosius pasaulio požiūris į sviestą ėmė keistis, plintant nuomonei, kad svieste esantys sotieji riebalai sukelia širdies ligas ir didina šansus gauti širdies smūgį. Pavyzdžiui, 1977–aisiais Jungtinės Amerikos Valstijos tapo pirmąja valstybe pasaulyje, įvedusią rekomendacijas gerokai sumažinti sočiųjų riebalų vartojimą. Amerikiečių sukurtos gairės ragino gyventojus sumažinti sočiųjų riebalų suvartojimą iki maždaug 10 % visos suvartojamos energijos. Panašių veiksmų 1984–aisiais ėmėsi ir britai. Tik 2015 m. britų medicinos žurnale „Open Heart” publikuotas tyrimas atskleidė, kad tokios gairės abiejose valstybėse nustatytos neturint jokių svarių įrodymų apie sočiųjų riebalų žalą. Dabar internete netgi galima rasti nuomonių, kad ypač JAV, rekomendacijos sumažinti sočiųjų riebalų vartojimą, smarkiai paveikė amerikiečių supratimą apie mitybą ir netgi prisidėjo prie nutukimo epidemijos. 

Nauji tyrimai: sviestas gali apsaugoti

Pastarasis dešimtmetis galėtų būti vadinamas sviesto išteisinimo laikotarpiu. Ne vienas tyrimas atskleidė, kad nėra jokio tiesioginio ryšio tarp saikingo sviesto vartojimo ir didesnės grėsmės susirgti širdies ligomis. Kai kurie tyrimai netgi parodė atvirkštinį variantą. 2021-aisiais „PLOS MEDICINE” žurnale publikuotas mitus griaunantis tyrimas. Mokslininkai teigė nustatę, kad svieste, piene ar sūryje esančių riebalų vartojimas gali apsaugoti nuo širdies smūgio.

Pasak tyrėjų, žmonės, vartojantys daugiau šių riebalų, mažiau linkę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tyrimas remiasi kraujo tyrimais, kurie atspindi riebalų suvartojimą, o rezultatai rodo, kad aukščiausia riebalų koncentracija kraujyje susijusi su mažiausia širdies ligų rizika. Laužant mitus apie sviesto žalą, galima vardinti ir kitas jo teigiamas savybes. Sviestas yra puikus šaltinis A, E bei D vitamino, kurio labai trūksta Lietuvos gyventojams. Lietuva turi gilias sviesto vartojimo tradicijas, tad nenuostabu, kad ir šio produkto pasirinkimas didelis. „Mes gaminame bent kelių skirtingų rūšių ir skirtingo riebumo sviestus. Galima rinktis saldžios grietinėlės, raugintos grietinėlės ar sūdytą sviestą, taip pat skirtingus tepius riebalų mišinius. Kiekvienam pagal skonį ir norus“, – sako V. Laukytė-Staniuvienė.

AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė taip pat atkreipia dėmesį, kad šalia visų gerųjų sviesto savybių svarbu ir tai, kaip jis yra gaminamas. „Gaminame šį produktą unikalia technologija, todėl jis išsiskiria turtingu skoniu. Nereikia sukti galvos ir kaip jį patepti, tai galima padaryti labai lengvai, vos ištraukus iš šaldytuvo. Be to, „Dvaro“ sviestas atitinka aukščiausius pasaulinius sviesto standartus ir tuo labai didžiuojamės”, – atskleidžia specialistė.


28 balandžio, 2024

Rokiškio rajono savivaldybė patvirtino naują finansinės paramos gydytojams skyrimo tvarką, pagal kurią į rajoną dirbti atvyksiantiems specialistams numatoma 15 tūkst. […]

27 balandžio, 2024

Mokslininkai praneša, kad uodų pernešamos ligos – maliarija ir dengės karštligė – sparčiai plinta visame pasaulyje. Jos plinta ir kai […]

27 balandžio, 2024

Nevienareikšmiškai sutiktas totalitarinių režimų simbolius iš viešųjų erdvių šalinantis desovietizacijos įstatymas aistras visuomenėje kels dar ne vienerius metus, įsitikinęs Lietuvos […]

26 balandžio, 2024

Jeigu reikalingos šeimos gydytojų ir odontologų paslaugos, apsilankykite šeimos klinikoje. Čia dirbantys specialistai atskubės Jums į pagalbą įvairiais atvejais – […]

26 balandžio, 2024

Mūsų sveikata didele dalimi priklauso nuo to, kaip maitinamės ir kokias medžiagas gauname. Ar visas, ar pakankamai? Žmogaus organizmas yra […]

25 balandžio, 2024

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė ketvirtadienio vakarą pasveikino iniciatyvos „Blossom of Hope“ („Sužydėjusi viltis“), skirtos atkreipti dėmesį į krūties vėžio ankstyvosios […]

25 balandžio, 2024

Trečiadienio vakarą Kauno valstybiniame muzikiniame teatre audringi plojimai skambėjo ne tik artistams, bet ir į sceną žengusiems medikams. Iškilmingai paminėta […]

25 balandžio, 2024

Staltiesė – tai vienas svarbiausių dalykų, be kurio namuose niekada negali pajusti iškilmingesnės aplinkos. Gražu, kai prie balta staltiese apdengto […]

25 balandžio, 2024

Jeigu jus domina Apple Watch išmanieji laikrodžiai arba tokį jau turite, norint išnaudoti pilną jo funkcionalumą, reikėtų pasirūpinti prijungimu prie […]

25 balandžio, 2024

Vilniaus Rotušėje 16-ą kartą įteikti „Auksinės mediko širdies“ apdovanojimai labiausiai sveikatai nusipelniusiems gydytojams, slaugytojams ir sveikatos apsaugos darbuotojams. Pirmą kartą […]

25 balandžio, 2024

Balandžio 24 d., trečiadienį, Briuselyje (Belgija) Lietuva, atstovaujama sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, pasirašė Tarpusavio supratimo memorandumą dėl bendradarbiavimo ir […]

Emilis Zingeris / M. Ambrazo nuotr.
24 balandžio, 2024

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus (VGŽIM) sienos nuo šiol saugos jo ilgamečio vadovo, rašytojo, vertėjo Marko Zingerio (1947–2023) atminimą: muziejaus […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

24 balandžio, 2024

Klozetas yra būtinas butų vonios kambario atributas. Šiandien privačių namų savininkai pageidauja patogios aplinkos, įrengdami namų tualetus. Per visą gyvenimą […]

23 balandžio, 2024

Geras virtuvės baldų dizainas yra toks, kuris yra pritaikytas jūsų šeimos narių poreikiams. Jis turi būti kiek įmanoma funkcionalesnis ir […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
22 balandžio, 2024

Balandžio 19 d., Kaune, Vytauto Didžiojo universitete ( K. Donelaičio g. 52 – II a. fojė) buvo atidaryta tarptautinė paroda […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
22 balandžio, 2024

Balandžio 20 d. Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos būstinėje vyko konferencija skirta aptarti Adelės Dirsytės (1909-1955) gyvenimo ir veiklos […]

20 balandžio, 2024

Per pirmąją savaitę vilniečiai jau pateikė daugiau nei tūkstantį siūlymų naujiems Liudo Giros ir Salomėjos Nėries gatvių pavadinimams. „Matome, kad […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
20 balandžio, 2024

Balandžio 16 d. Kaune vyko prof. Augustino Voldemaro 141-ojo gimtadienio paminėjimas. Kauno Petrašiūnų kapinėse ant prof. A. Voldemaro kenotafo pilietinių […]

19 balandžio, 2024

Pristatyta pirma lietuviška iš saulės pagamintą elektrą kaupianti išmanioji baterija „Nova“, kurią jau gali įsigyti gaminantys buitiniai vartotojai ir smulkus […]