21 gruodžio, 2015

Tradicijos originaliai: kaip paįvairinti šventinį Kūčių stalą

Artėjant šventėms, vis dažniau aplanko mintys ne tik apie dovanas, bet ir apie šventinį stalą bei tradicinius patiekalus. Paruošti dvylikos patiekalų Kūčių stalas šeimininkei gali tapti tikru iššūkiu, ypač jeigu norima nustebinti artimuosius naujais patiekalais, o ne tais, kurie ruošiami kasmet. „Čili picos“ virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šventinio stalo išskirtinumas labiausiai priklauso nuo fantazijos.

Virtuvės šefė dalijasi patarimais, kaip suteikti naujų skonių tradiciniams patiekalams.

L. Makovska pažymi, kad lengviausias būdas paįvairinti šventinį Kūčių stalą – tradicinius patiekalus pateikti kitaip. Originalus ir naujas pateikimas gali atskleist ir naują patiekalo skonį.

„Daugelio mėgstamą silkę pataluose galima pateikti kaip salotas arba viską tiesiog išdėlioti lėkštėje, o burokėlius, supjaustytus rombais, išdėlioti aplinkui. Stalas visuomet atrodys žaismingiau, jeigu patiekalai bus pateikti kaip ornamentas. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti“, – idėjomis dalijasi picerijų tinklo virtuvės šefė.

Kitas būdas, kaip gerai žinomiems patiekalams suteikti naujų skonių – tai įprastas sudedamąsias dalis pakeisti kitomis, ne ką blogesnėmis. L. Makovska siūlo patobulinti visų mylimą silkės užkandį ir vietoj keptų morkų pabandyti suderinti pakepintus svogūnus, smulkintas džiovintas slyvas ir graikinius riešutus. Pakepintas šias sudedamąsias dalis paskaninkite druska bei pipirais ir patiekite su silke.

„Jokių pomidorų padažų“, – maitintis sveikai skatina virtuvės šefė.

Taip pat “Čili picos” virtuvės šefė siūlo pasinaudoti dabar kulinarijoje vyraujančia mada burokėlius ne virti, o kepti orkaitėje.

„Kokia iš to nauda? Kepant folijoje, burokėlis kepa savose sultyse ir nėra ilgai mirkomas vandenyje, todėl į jį neprasiskverbia vanduo. Verdant burokėlis praranda savo skonį, o kepant orkaitėje – išlaiko visas skonines savybes”, – sako L. Makovska.

Šefė dalijasi keptų burokėlių receptu ir sako, kad tokie burokėliai dera prie daugumos stalo patiekalų – nuo silkės užkandžių iki paprastų salotų.

Jums reikės:

4 vidutinio dydžio burokėlių

1 arbatinio šaukštelio cukraus arba medaus

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

2 arbatinių šaukštelių balzaminio arba obuolių acto

Gaminimas:

Kiekvieną neluptą burokėlį atskirai įvyniokite į foliją, sudėkite į orkaitę ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje 1,5 val.

Išėmusios burokėlius nulupkite. L. Makovska siūlo burokėlius supjaustyti ne kubeliais, o skiltelėmis, kaip obuolius.

Tuomet apibarstykite skilteles cukrumi arba medumi, druska, užpilkite šiek tiek acto ir viską gerai apvoliokite.

Sudėjusios ant kepimo popieriaus, kepkite 120 laipsnių temperatūroje dar valandą.

„Jie susiraukšlėja ir pasidaro kaip saldainiukai, kaip pusiau vytinti – labai įdomaus, turtingo skonio“, – gaminimo įspūdžiais dalijasi šefė.

Tokius burokėlius su keptais svogūnėliais ar graikiniais riešutais bei slyvomis galima derinti prie silkės arba tiesiog patiekti kaip salotas su skirtingo skonio riešutais, pavyzdžiui, lazdyno ir graikiniais arba lazdyno ir migdolų.

Be to, burokėlius salotoms galima naudoti ir iškart po pirmojo kepimo.

Taip pat L. Makovska atskleidžia karšto patiekalo receptą – garnyrą, kuris derėtų tiek prie žuvies patiekalų, tiek prie šaltąjį sezoną madingų daržovių: burokėlių, saldžių bulvių, morkų ar pastarnokų.

Jums reikės:

2 skiltelių česnako

Kelių griežinėlių kelių milimetrų storio imbiero

1 – 2 raudonojo svogūno

Orkaitėje keptų burokėlių (arba savo norimos pasirinktos šakninės daržovės)

Pilnos saujos raudonųjų raugintų kopūstų

1 arbatinio šaukštelio cukraus

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

Savo nuožiūra – spanguolių

Gaminimas:

Keptuvėje pakepinkite dvi susmulkintas česnako skilteles ir kelis griežinėlius imbiero. Neišpjovusios viduriuko, karštu vandeniu nuplikykite raudonąjį svogūną ir taip pat suberkite į keptuvę.

„Neišpjovus viduriuko, svogūno skiltelės gražiai laikysis“, – pataria šefė.

Pagardinusios orkaitėje keptus burokėlius druska ir cukrumi, sudėkite juos kartu su svogūnu. Pridėkite raudonųjų kopūstų ir, jeigu norite, įmeskite šiek tiek spanguolių.

Viskas! Tikro žiemiško skonio garnyras paruoštas. Beliko jį patiekti ant šventinio stalo.

Kitas receptas skirtas kepinių mėgėjams, norintiems paįvairinti savo pyragų ir pyragėlių pasirinkimą. L. Makovska siūlo pasigaminti karštą vyniotinį.

Jums reikės:

Mielinės tešlos

0,5 kg raugintų kopūstų

1-2 svogūnų

Mažos saujos džiovintų baravykų

Gaminimas:

Įdaras:

Pakepinkite svogūną keptuvėje kartu su raugintais kopūstais. Pridėkite išmirkytų ir apvirtų baravykų.

Vyniotinis:

Iškočiokite mielinę tešlą ir sudėkite įdarą. Susukite ir kepti kaip pyragą. Palaukite, kol atvės, ir patiekite. Skanaus!

Galiausiai šefė dalijasi naujovišku deserto receptu su visų mėgstamomis aguonomis. Sudedamąsias dalis galima pasirinkti pagal skonį – svarbiausia naudotis fantazija. Čia tinka įvairūs džiovinti vaisiai: abrikosai, slyvos, vyšnios ir t.t.

Jums reikės:

1 saujos džiovintų abrikosų

1 saujos datulių

Po saują norimų riešutų: anakardžių, lazdyno ar graikinių

Aguonų, kokosų drožlių ir pan. apvoliojimui

Gaminimas:

Visas sudedamąsias dalis labai smulkiai sutrinkite smulkintuvu. Suformuokite nedidelius burbuliukus ir apvoliokite aguonose ar kituose produktuose, pavyzdžiui, kokoso drožlėse.   Tiekite ant stalo. Paprasta, sveika ir labai skanu!

  1. Makovska sako, kad ruošiant šventinį stalą, derėtų nepamiršti tradicijų, bet tuo pačiu stengtis maitintis sveikai. „Čili picos“ virtuvės šefė linki, kad šiais metais kiekvienos šeimos stalai spinduliuotų magiją ir jaukumą, o patiekalai būtų paruošti su meile ir kūrybiškai. Šiltų švenčių!


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

Regionų naujienos