26 kovo, 2020

World Recipes Lietuva

Lietuvių virtuvė, kaip ir daugelis kitų šalių virtuvių, yra daugiakultūrinė. Istoriškai Lietuvos krašto žmonių valgymo įpročius formavo juos supanti aplinka. Vidurio ir Rytų Europos regionų tradicinės virtuvės buvo nulemtos klimato sąlygų bei geopolitinių niuansų. Dėl šių priežasčių visos šio regiono virtuvės yra beveik identiškos. Šiandien, kai tarp Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių kultūriniai skirtumai faktiškai yra išnykę, galime pasidžiaugti, kad kaip ir su kultūra, taip ir su maistu – nacionalinės Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių virtuvės sudaro bendrą vakarų pasaulio virtuvės visumą.

Makaronai, pica, amerikietiškas obuolių pyragas, mėsainiai, vokiškos mėsos dešrelės ir, žinoma, mūsiški cepelinai – tai patiekalai, kuriais džiaugiamės kiekvieną dieną, nesvarbu kur begyventumėme ir kokios tautybės bebūtumėme. Vakarų kultūra ne tik apjungė nacionalines kultūras ar  virtuves, bet kartu ir suformavo papročius, kaip šia informacija naudotis. Norintiems pasigaminti kažką itališko, tereikia paieškos sistemoje surintki frazę „world recipes Italy“, norintiems kažko lietuviško, paieškai pateikiame raktažodį – „world recipes Lietuva“. Tikriausiai nesunku atspėti, kokį pirmą recepto rezultatą paieškos sistema pateiks surinkus pastarąjį raktažodį.

Cepelinai

Tešlai reikės:

1 kg su lupenomis virtų bulvių,
3 kg žalių, nuskustų bulvių,
druskos, krakmolo.

Mėsos įdarui:

300 g pasirinktos rūšies sumaltos mėsos,
1 vnt. svogūno,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos ir juodųjų pipirų.

Varškės įdarui:

200g varškės,
1 kiaušinio,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos, cukraus, pipirų (pagal skonį), 
žiupsnelio smulkintų peletrūnų ar mėtų.

Tešlos ruošimą pradedame nuo virtų bulvių. Nulupame nuo jų lupenas. Nuluptas bulves reikia gerai sutrinti. Sutrintas bulves atidedame į šalį. Toliau su smulkia tarka sutarkuojame žalias bulves. Sutarkuotą masę sudedame į natūralios medžiagos audinį ir kiek įmanoma geriau išspaudžiame joje esančias sultis. Išspausti tarkiai turi būti šiek tiek drėgni, tačiau nešlapi. Išspaustas sultis paliekame nusistovėti. Po kurio laiko jas atsargiai nupilame, ant dugno likusį krakmolą paliekame inde. Ant likusio krakmolo sudedame sutrintas ir nuspaustas bulves, pagal skonį įdedame druskos. Masę labai gerai išminkome rankomis.

Įdarui skirtus ingredientus sudedame į vieną indą ir gerai išmaišome. Kol formuosime cepelinus, galime iš anksto užsivirinti vandenį būsimam jų virimui. Tam reikės didelio puodo. Puodą iki pusės pripilame vandens, į vandenį įdedame druskos. Kai vanduo užvirs, į jį įpilame vandenyje ištirpintą krakmolą.

Toliau formuosime cepelinus. Į ranką imame saują pasigamintos bulvių masės. Iš jos padarome ovalų kukulį. Su nykščiu jame įspaudžiame duobutę. Į duobutę įdedame įdarą bei po to atsargiai užveriame įdarą ta pačia saujoje esančia mase. Galiausiai vandenyje pasišlapinus rankas suformuotą cepeliną apglostome, kad masė tolygiai dengtų įdarą.

Suformuotus  cepelinus po vieną sudedame į verdantį vandenį. Kuo mažiau cepelinų į puodą įdėsite, tuo kokybiškiau jie išvirs. Ant silpnos ugnies cepelinus verdame apie 30 minučių. Tikslus cepelinų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio.  Cepelinai – trapus gaminys, prireikus juos pamaišyti ar išimti iš puodo darykite tai kuo švelniau.

Paprastai cepelinai valgomi su grietine, spirgučiais arba paprastu iš spirgučių, miltų, grietinės ir prieskonių pagamintu padažu.


30 balandžio, 2021

Lietuvoje sparčiai auga susidomėjimas kompiuteriniais žaidimais, o šiuo hobiu užsiima įvairaus amžiaus gyventojai. Žanrų bei tematikos įvairovė suteikia šiam laisvalaikio […]

Sauliaus Žiūros nuotr.
26 balandžio, 2021

Sostinės Balsio (Žaliųjų ežerų) ir Žirmūnų paplūdimiams suteiktas prestižinis Mėlynosios vėliavos įvertinimas. Šie įmonės „Grinda“ prižiūrimi paplūdimiai yra pirmieji gėlavandeniai […]

26 balandžio, 2021

Daugelis namų šeimininkų visomis išgalėmis stengiasi palaikyti gražius, švarius ir funkcionalius namus, bet, deja, ne visuomet viskas vyksta pagal planą. […]

26 balandžio, 2021

Lietuva dažnai užsienio valstybėms yra pristatoma kaip krepšinio šalis, tačiau tai tikrai nėra vienintelė sporto šaka, kuria domisi lietuviai. Nors […]

20 balandžio, 2021

Kiekviename mieste ar kaime, gausu viešųjų erdvių – aikščių, skverų ar parkų, kurie tikrai nebūtų tokie žavingi ir juose nebūtų […]

19 balandžio, 2021

Savaitgalinė išvyka į SPA centrą turi visapusiškai teigiamą poveikį mūsų kūnui ir protui. Tačiau neretai SPA centruose susiduriame su gausa […]

9 balandžio, 2021

COVID-19 pandemija stipriai paveikė Lietuvos nekilnojamojo turto rinką – išaugo ne tik būstų pirkimas, bet ir gyventojų investicijos į jų […]

Roberta Sirgedaitė / Jono Dirsės nuotr.
4 balandžio, 2021

Gyventi neapibrėžtume ir laukime, kada vėl bus galima patirti gyvą kontaktą su žiūrovais bei kolegomis. Ir tuo pačiu kasdien rasti […]

31 kovo, 2021

Dienos eina šiltyn, tad ir noras ištrūkti į gamtą vis stipresnis. Turintiems vasaros namelius vėl kirba mintis, kaip antruosius namus […]

Katė / unsplash nuotr.
28 kovo, 2021

Katėms, šunims ar jūrų kiaulytėms atsirandančios šlapimo takų ligos gali šiems sukelti didelį diskomfortą. Šeimininkams šios ligos taip pat lieka […]

25 kovo, 2021

Minkšti baldai – viena svarbiausių interjero dalių, kurių estetiką padeda atskleisti baldiniai audiniai. Tinkamas baldinių audinių parinkimas yra vienas reikšmingiausių […]

24 kovo, 2021

Šiandien nustebinti mylimą kiek sudėtingiau, tačiau būtent dabar yra metas, kai to reikia labiausiai. Kalbama ne tik apie įvairiausias progas, […]

21 kovo, 2021

Tikriausiai ne pas vieną ant palangių jau sužaliavo daržovių, prieskonių ir gėlių daigeliai. Kovo–balandžio mėnesiai skelbia daržo augalų sezono pradžią. […]

20 kovo, 2021

Balandis, gegužės pradžia – palankiausias laikas įsirengti ar atnaujinti veją. Nors tai galima atlikti visu žolių vegetacijos laikotarpiu, specialistai rekomenduoja […]

19 kovo, 2021

Aplinkos apželdinimas – plati sąvoka, todėl labai svarbu pasidomėti, kokie sprendimai labiausiai tinka vienai ar kitai zonai. Ypač svarbi zona, […]

19 kovo, 2021

Prasidėjo taip ilgai lauktas visų pavasaris. O tai reiškia, ne tik daugiau nerūpestingo judesio, bet ir atsakingo bruzdesio – juk […]

18 kovo, 2021

Nors COVID-19 pandemija iškėlė daugybę iššūkių ir apribojo mėgstamas veiklas, daugumai šalyje įvestas karantinas leido iš naujo atrasti laisvalaikį gamtoje. […]

15 kovo, 2021

Atostogos atitrūkstant nuo įprastinės rutinos ir įsipareigojimų yra itin svarbios visiems suaugusiems, siekiantiems palaikyti fizinę ir psichologinę sveikatą bei pasikrauti […]

9 kovo, 2021

Vienas iš populiariausių multimedijos laisvalaikio praleidimo būdų – kompiuteriniai žaidimai. Ne vieno iš mūsų vaikystę bei paauglystę praturtinto vaizdo žaidimai, […]

6 kovo, 2021

Iš karto po didžiųjų metų švenčių, ūkininkai, sodininkai ir daržininkai net nelaukdami tikrojo pavasario, pradeda ruoštis darbams. Vienas iš svarbiausių […]