kovo 26, 2020
World Recipes Lietuva

Lietuvių virtuvė, kaip ir daugelis kitų šalių virtuvių, yra daugiakultūrinė. Istoriškai Lietuvos krašto žmonių valgymo įpročius formavo juos supanti aplinka. Vidurio ir Rytų Europos regionų tradicinės virtuvės buvo nulemtos klimato sąlygų bei geopolitinių niuansų. Dėl šių priežasčių visos šio regiono virtuvės yra beveik identiškos. Šiandien, kai tarp Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių kultūriniai skirtumai faktiškai yra išnykę, galime pasidžiaugti, kad kaip ir su kultūra, taip ir su maistu – nacionalinės Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių virtuvės sudaro bendrą vakarų pasaulio virtuvės visumą.

Makaronai, pica, amerikietiškas obuolių pyragas, mėsainiai, vokiškos mėsos dešrelės ir, žinoma, mūsiški cepelinai – tai patiekalai, kuriais džiaugiamės kiekvieną dieną, nesvarbu kur begyventumėme ir kokios tautybės bebūtumėme. Vakarų kultūra ne tik apjungė nacionalines kultūras ar  virtuves, bet kartu ir suformavo papročius, kaip šia informacija naudotis. Norintiems pasigaminti kažką itališko, tereikia paieškos sistemoje surintki frazę „world recipes Italy“, norintiems kažko lietuviško, paieškai pateikiame raktažodį – „world recipes Lietuva“. Tikriausiai nesunku atspėti, kokį pirmą recepto rezultatą paieškos sistema pateiks surinkus pastarąjį raktažodį.

Cepelinai

Tešlai reikės:

1 kg su lupenomis virtų bulvių,
3 kg žalių, nuskustų bulvių,
druskos, krakmolo.

Mėsos įdarui:

300 g pasirinktos rūšies sumaltos mėsos,
1 vnt. svogūno,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos ir juodųjų pipirų.

Varškės įdarui:

200g varškės,
1 kiaušinio,
kelių skiltelių sutrinto česnako,
druskos, cukraus, pipirų (pagal skonį), 
žiupsnelio smulkintų peletrūnų ar mėtų.

Tešlos ruošimą pradedame nuo virtų bulvių. Nulupame nuo jų lupenas. Nuluptas bulves reikia gerai sutrinti. Sutrintas bulves atidedame į šalį. Toliau su smulkia tarka sutarkuojame žalias bulves. Sutarkuotą masę sudedame į natūralios medžiagos audinį ir kiek įmanoma geriau išspaudžiame joje esančias sultis. Išspausti tarkiai turi būti šiek tiek drėgni, tačiau nešlapi. Išspaustas sultis paliekame nusistovėti. Po kurio laiko jas atsargiai nupilame, ant dugno likusį krakmolą paliekame inde. Ant likusio krakmolo sudedame sutrintas ir nuspaustas bulves, pagal skonį įdedame druskos. Masę labai gerai išminkome rankomis.

Įdarui skirtus ingredientus sudedame į vieną indą ir gerai išmaišome. Kol formuosime cepelinus, galime iš anksto užsivirinti vandenį būsimam jų virimui. Tam reikės didelio puodo. Puodą iki pusės pripilame vandens, į vandenį įdedame druskos. Kai vanduo užvirs, į jį įpilame vandenyje ištirpintą krakmolą.

Toliau formuosime cepelinus. Į ranką imame saują pasigamintos bulvių masės. Iš jos padarome ovalų kukulį. Su nykščiu jame įspaudžiame duobutę. Į duobutę įdedame įdarą bei po to atsargiai užveriame įdarą ta pačia saujoje esančia mase. Galiausiai vandenyje pasišlapinus rankas suformuotą cepeliną apglostome, kad masė tolygiai dengtų įdarą.

Suformuotus  cepelinus po vieną sudedame į verdantį vandenį. Kuo mažiau cepelinų į puodą įdėsite, tuo kokybiškiau jie išvirs. Ant silpnos ugnies cepelinus verdame apie 30 minučių. Tikslus cepelinų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio.  Cepelinai – trapus gaminys, prireikus juos pamaišyti ar išimti iš puodo darykite tai kuo švelniau.

Paprastai cepelinai valgomi su grietine, spirgučiais arba paprastu iš spirgučių, miltų, grietinės ir prieskonių pagamintu padažu.

Share Button


liepos 30, 2020

Jaukiame Lomių miestelyje Tauragės rajone yra biblioteka, o joje bene kiekvieną pavakarę laiką leidžia Samanta Uselytė ir Justas Naujokas. Šie […]

liepos 22, 2020

Nors šiųmetė Jūros šventė ne tokia gausi renginiais, tačiau Lietuvos jūrų muziejus jos lankytojus kviečia net į tris  ypatingus – […]

liepos 21, 2020

Pavasarį pasaulį užklupęs koronavirusas buvo nemenkas išbandymas ir bibliotekoms, kurios turėjo skubiai prisitaikyti prie naujos – virtualios realybės. Į internetinę […]

liepos 21, 2020

Gėlės dėžutėje – išskirtinis ir stilingas pasirinkimas, kai siekiama nustebinti artimą žmogų. Tokia dovana itin universali, tad gali būti tinkama […]

liepos 17, 2020

Virtuali erdvė visuomet pasirengusi mus priimti ir užimti – internete dirbame, mokomės, pramogaujame, bendraujame, apsiperkame, net gydomės. Jei apgalvotume, kaip […]

liepos 16, 2020

Taisyklė, jog visų skoniai – skirtingi, gali būti puikiai pritaikoma ir lietuviškoms vasaros atostogoms: juk idealų poilsį kiekvienas įsivaizduoja nevienodai. […]

birželio 30, 2020

Šis sezonas sporto pasaulyje buvo visiškai kitoks nei buvome įpratę. Viruso sukelta pandemija sustabdė krepšinį, tenisą ir net olimpines žaidynes. […]

birželio 26, 2020

Visiems žinomas šūkis „Benai, plaukiam į Nidą“ įgyja naują tiesioginę prasmę. Penktadienį duotas startas pirmajam modernaus laivo „Benas“ startui maršrutu […]

birželio 23, 2020

Tėvams dažnai tenka rimtas iššūkis pastūmėti vaikus tinkama linkme. Jums reikia rasti tinkamus hobius arba bent sritis, kurių link teks […]

birželio 22, 2020

Jau šią savaitę švęsime vasaros saulėgrįžą, dar vadinamą Rasos švente arba Joninėmis. Trumpiausią metų naktį Lietuvos miestai ir miesteliai kviečia sutikti […]

birželio 11, 2020

Ar dabar, kai dėl susiklosčiusių aplinkybių praleidžiate daug laiko kartu sėdėdami ant sofos ir žiūrėdami televizorių, jaučiatės tolimi, svetimi? Santykių […]

birželio 2, 2020

Ruošiantis ilgesnei svečių viešnagei tikrai yra ką apgalvoti. Juk norisi, kad atvykusieji mūsų namuose jaustųsi kuo geriau ir pasimėgautų kiekviena […]

gegužės 28, 2020

Viename populiariame animaciniame filme apie lenktyninį automobilį rodoma stebuklinga alyva, kuria pateptos surūdijusio automobilio kėbulo dalys ima tviskėti. Realiame gyvenime […]

gegužės 19, 2020

Balkonas bute dažniausiai tampa dar vienu kambariu, kuriame galime pakvėpuoti vasara dvelkiančiu oru ir pasimėgauti maloniais saulės spinduliais. Visgi, tam, […]

gegužės 19, 2020

Dažnai keliaujantys ar turintys sodo namelius, neretai naudojasi ir biotualetu. Šių įrenginių pajungimui nereikia nei vandens, nei kanalizacijos, todėl tai […]

gegužės 12, 2020

Apsipirkinėjimas internetu – vienas iš patogiausių pasirinkimų šiuo metu, kai stengiamasi be reikalo neiti iš namų. Tai greita, paprasta ir […]

balandžio 27, 2020

Kaip mes žiūrime į kitą žmogų? Kokia ta tolerancija? O yra viena teisinga religija? Kaip susiję  R. R. Tolkienas, Ana […]

balandžio 27, 2020

Palaipsniui švelninant karantiną, vis daugiau įstaigų gali atnaujinti veiklą – nuo pirmadienio gali pradėti veikti archyvai, bibliotekos ir muziejai, jeigu […]

balandžio 2, 2020

Lietuvos triatlonininkas, pasaulio ultratriatlono čempionas, pasaulio rekordininkas, Lietuvos Respublikos nusipelnęs treneris, Panevėžio triatlono klubo vadovas, „Geležiniu žmogumi“ pramintas panevėžietis Vidmantas […]

balandžio 2, 2020

Pirmą kartą Lietuvos gyventojai išgyvena sudėtingą laikotarpį – visuotinį karantiną. Šis laikas, kuris tęsis dar kelias savaites, privertė ieškoti naujų […]