19 sausio, 2017
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

Ar tikrai į pieną pridedama cukraus?

Gyventojai sunerimę – kas atsitiko pienui, kefyrui, kodėl į juos pradėjo dėti cukrų? Tokius klausimus pastaruoju metu išgirsta Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.

Galime nuraminti – pieno, kefyro etiketėje, tiksliau toje etiketės dalyje, kuri vadinama maistingumo deklaracija, nurodytas cukrų kiekis – tai tik piene natūraliai esančio pieno cukraus, vadinamo laktoze, kiekis.

Natūralus pieno cukrus – laktozė

Laktozė pienui suteikia saldų skonį ir, priklausomai nuo pieno riebumo, sudaro 30-45 procentus visų su pienu gaunamų kalorijų. 2,5 procentų riebumo piene vidutiniškai yra 88,5 procentai vandens, 2,5 procentai riebalų, 3,4 procentai baltymų, 4,9 procentai laktozės, likęs mažiau nei 1 procentas atitenka mineralinėms medžiagoms (kaliui, kalciui, fosforui, natriui ir kt) ir vitaminams.

Cukrų kiekį privaloma nurodyti ženklinimo etiketėje

Nuo 2016 m. gruodžio 13 d. visose Europos Sąjungos valstybėse įsigaliojo reikalavimas maisto produktų etiketėse pateikti maistingumo deklaraciją. Maisto produkto maistingumo deklaracija – tai informacija apie maisto produkto energinę vertę ir tam tikras sudėtyje esančias maistines medžiagas: riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekį.

Cukrūs (dar vadinami paprastaisiais angliavandeniais) – tai monosacharidai ir disacharidai, tokie kaip gliukozė, galaktozė, fruktozė (vaisių cukrus), sacharozė (cukrus), pieno cukrus – laktozė ir kt. Taigi, nurodyti cukrų (visų monosacharidų ir disacharidų), ne tik geriausiai visiems žinomo disacharido sacharozės, t. y. cukraus, kiekį yra privaloma.

Pieno cukrus laktozė – dar vienas cukrų, disacharidas, sudarytas iš gliukozės ir galaktozės. Piene laktozės paprastai yra per 4,8 procento (literatūroje nurodoma, kad gali būti 3,6-5,5 procentų). Žodis „laktozė“ (lot. lac, kilmininkas – lactis) reiškia pieną, o galūnė -ozė reiškia cukrų. Rauginant pieną laktozės mažėja, todėl kefyre, rūgpienyje jos yra mažiau nei piene (3-4 procentai).

Laktozės netoleravimas

Dalis žmonių netoleruoja pieno, nes jų organizme trūksta laktozę skaidančio fermento. Laktozės netoleravimo pagrindiniai klinikiniai požymiai yra pykinimas, vėmimas, spazminiai pilvo skausmai, pilvo pūtimas, viduriavimas. Šio fermento trūkumas gali būti įgimtas arba atsirasti po įvairių žarnyno susirgimų. Lietuvoje laktozės netoleruoja per 30 procentų gyventojų.

Jeigu cukraus bus pridėta gaminant maisto produktą, tai atsispindės sudedamųjų dalių sąraše

Maisto produktų etiketėje privaloma pateikti ir sudedamųjų dalių sąrašą, kuriame nurodomos visos maisto produkto sudedamosios dalys (ingredientai) pagal svorį mažėjančia tvarka. Taigi, jeigu cukraus (ar kurios kitos medžiagos) bus pridėta gaminant maisto produktą, tai atsispindės sudedamųjų dalių sąraše. Tiesa, sūrio, sviesto, rauginto pieno ir grietinėlės (jei į juos nebuvo įdėta jokių sudedamųjų dalių, išskyrus pieno gaminius, maisto fermentus ir mikroorganizmų kultūras, kurie yra pagrindiniai gamybos elementai, arba druską, kuri reikalinga sūriams gaminti, išskyrus šviežius ir lydytus sūrius) bei iš vienos sudedamosios dalies sudarytiems maisto produktams (pvz., pienui), jei pavadinimas sutampa su sudedamosios dalies pavadinimu, sudedamųjų dalių sąrašo pateikti neprivaloma.

Taigi, etiketėje nurodytas maisto produkto pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas ir maistingumo deklaracija yra ta informacija, kuri padės suprasti kokios produkto maistinės savybės ir ar buvo į jį pridėta cukraus.

Kaip žinia, per gausus cukrų vartojimas nėra palankus sveikatai. Kai kurie Lietuvoje parduodami pieno produktai yra tokie saldūs, kad prilygintini desertams – įvairiuose pasisakymuose teigė Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, pateikdamas tokius pavyzdžius kaip geriamasis jogurtas, saldūs varškės sūreliai.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad daugiausia cukrų suvartojama su sudėtiniais maisto produktais (ypač gėrimais ir saldumynais), į kuriuos pridėta sacharozės (cukraus) ir krakmolo hidrolizatų (pvz., gliukozės ar fruktozės sirupo). Jei mityba racionali, žmogus neserga tam tikromis ligomis, natūraliai piene, vaisiuose ir daržovėse esantys cukrūs grėsmės sveikatai nekelia.


27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

5 kovo, 2025

Prienų globos namuose įvyko pirmąjį kartą bendrosios praktikos slaugytojams (visų specializacijų), slaugytojų padėjėjams, socialiniams darbuotojams, individualios priežiūros darbuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, […]

4 kovo, 2025

Klaipėdoje bus įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims. Kaip pranešė savivaldybė, socialinės infrastruktūros objektą numatyta įkurti Melnragėje.  Skelbiama, kad […]

2 kovo, 2025

Premjero Gintauto Palucko vadovaujama Vyriausybė savo kadencijos metu sieks susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius bei šiuo metu neaktyvius sveikatos priežiūros specialistus, […]

28 vasario, 2025

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 2023 metų pavasarį per klaida buvo nutenkinti 2021 ir 2022 m. infekcinėmis ligomis […]

25 vasario, 2025

Ar pastebėjote, kaip juodasis šokoladas ar puodelis kakavos gali pagerinti nuotaiką net po sunkios dienos? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip antioksidantai, […]

20 vasario, 2025

Jau artimiausiu metu Europos Komisija turėtų pateikti svarstymui Ypatingos svarbos vaistų aktą (Critical Medicines Act). Jo poreikis kilo susidūrus su […]

14 vasario, 2025

Penktadienį Kaune oficialiai atidarytas naujas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės padalinys – Ortopedijos traumatologijos klinika. Anot Kauno ligoninės, naujosios […]

7 vasario, 2025

Kiaušidžių vėžys – tai viena pavojingiausių moterų onkologinių ligų, kuri ilgą laiką gali vystytis be jokių ryškių simptomų. Dėl to […]

1 vasario, 2025

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės laukia diagnostinis proveržis – jau greitai odos vėžį gydytojams nustatyti padės dirbtinis intelektas, mat artimiausiuose […]

29 sausio, 2025

Dantų implantacija – modernus ir efektyvus būdas atkurti prarastus dantis, leidžiantis džiaugtis ne tik gražia šypsena, bet ir pagerėjusia burnos […]

27 sausio, 2025

Pastarąją savaitę sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir koronavirusu ir toliau augo, o pusė šalies savivaldybių pasiekė […]

Regionų naujienos