Leptospirozė – gamtoje ir namuose slypinti liga

Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau – Centras) specialistai primena, kad tiek žmonės, tiek gyvuliai gali užsikrėsti reta, bet pavojinga liga – leptospiroze, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Šios ligos sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines: tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu; liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus; vartojant infekuotus maisto produktus ir vandenį. Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai (lytinu būdu, kūdikis nuo motinos per placentą, per motinos pieną ir perpilant kraują). Didžiausią riziką susirgti leptospiroze turi: ūkininkai, prižiūrintys naminius gyvulius, sodininkai ir daržininkai per tiesioginį ar netiesioginį kontaktą su infekuotais graužikais ar jų šlapimu, veterinarijos specialistai, įvairių dekoratyvinių gyvūnų augintojai, skerdyklų, maisto perdirbimo įmonių darbuotojai, kanalizacijos priežiūros darbuotojai, asmenys, gyvenantys glaudžiame kontakte su naminiais gyvuliais, žvejai, medžiotojai, vaikai, žaisdami su infekuotais gyvūnais, laisvalaikį gamtoje leidžiantys asmenys, asmenys, vartojantys vandenį iš netvarkingų šachtinių šulinių.
Centro duomenimis, 2014 m. Panevėžio apskrityje buvo užregistruotas 1 leptospirozės atvejis (Rokiškio r.), Lietuvoje – 3 atvejai, kur sergamumo rodiklis siekė atitinkamai 0,04 ir 0,01 atv./10 tūkst. gyv. 2015 m. Panevėžio apskrityje š. m. sausio – birželio mėn. leptospirozės atvejų nebuvo registruota.
Inkubacinis ligos periodas trunka nuo 7 iki 9 d., tačiau gali būti nuo 4 – 19 d., rečiau – iki 30 d. Leptospirozė prasideda staiga: pakyla temperatūra (39 – 40 oC), skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti.
Siekiant išvengti leptospirozės, reikia atkreipti dėmesį į šios ligos profilaktikos priemones. Gamybos patalpose turi būti pakankamai geriamojo vandens, rankų praustuvų, muilo ir dezinfekcijos priemonių rankų higienai. Esant užsikrėtimo leptospiroze rizikai, dėvėti asmenines apsaugines priemones, po darbo tinkamai jas dezinfekuoti. Taip pat tinkamai prižiūrėti odos žaizdas. Negerti vandens iš netvarkingų šachtinių šulinių, atvirų vandens telkinių. Maisto produktus laikyti taip, kad prie jų negalėtų prieiti naminiai gyvuliai, graužikai. Nevartoti maisto produktų, kurie apgraužti graužikų. Laikytis asmens higienos reikalavimų prižiūrint gyvulius, kanalizacijos įrenginius, dirbant skerdyklose, atliekant įvairius darbus pelkėtose vietose ir užliejamose pievose, žvejojant.