22 vasario, 2024

Mitybos profesorius apie varškę: „Galima valgyti nors ir kasdien“

Lietuvos gyventojų meilė varškei užkoduota dar senovėje, o ir dabar jos populiarumas neblėsta dėl universalumo bei maistingųjų medžiagų. Tą prabrėžia ir mitybos ekspertai. Pasak jų, varškę galima valgyti ir kasdien, tačiau į mitybą svarbiausia žiūrėti kompleksiškai.

Varškės istorija: atsirado netyčia?

Nors tiksliai nėra žinoma, kada žmonija pradėjo valgyti ir ruošti varškę, tačiau tai įvyko mažiausiai prieš kelis tūkstančius metų. Tikėtina, kad tuometinės klajoklių gentys varškę ar į ją panašų produktą sukūrė netyčia. Prisijaukinę gyvulius ir klajodami, senovės žmonės pieną laikydavo specialiuose induose, pagamintuose iš gyvūnų skrandžių. Patiems klajokliams to nežinant, taip buvo sukurta tinkama aplinka bakterijoms augti ir fermentacijai prasidėti, kuri galiausiai sukurdavo produktą panašų į dabartinį jogurtą ar varškę.

Tikėtina, kad varškė gyventojams Lietuvos teritorijoje irgi neblogai pažįstama jau bent kelis tūkstančius metų. Iš varškės nuo seno slegiami sūriai, o gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas, 2023-aisiais metais „Bernardinai.lt” duotame interviu atskleidė, kad pirmieji varškės sūriai Lietuvos teritorijoje galėjo būti suslėgti prieš 4500–5000 metų, kai į mūsų kraštus su savo avimis ir ožkomis atsikraustė gyvulių augintojai. Ilgainiui iš jų pieno perdirbimo technologijas perėmė ir vietos gyventojai. Be to, pasak profesoriaus, tikrai žinoma, kad XIV a. pabaigoje ant Jogailos stalo tikrai buvo įvairių sūrių, kurie tuomet slėgti iš rauginto pieno.

Šiais laikais varškė ar kiti pieno produktai ant mūsų stalų nugula kiekvieną dieną. „Rekomenduojama kasdien suvartoti ką nors iš pieno produktų grupės. Jeigu, pavyzdžiui, žmogus nevartoja jokių kitų pieno produktų, varškę galima valgyti ir kasdien. Bet, žinoma, nebūtina prisirišti prie vieno produkto, maisto racioną reikia paįvairinti. Visgi varškę vartojant, pavyzdžiui, keturis kartus per savaitę, drąsiai galima sakyti, kad tai yra gerai”, – aiškina Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Dabar, skirtingai nei prieš šimtus ar tūkstančius metų, varškė gaminama naudojant patobulintas  technologijas. „Gamyboje mes naudojame tik šiuolaikines technologijas. Tai, žinoma, lemia, kad pirkėjams galime pasiūlyti ir platų produkto asortimentą. Populiariausia mūsų siūloma „DVARO” varškė yra 9 proc. riebumo. Ji – baltymų šaltinis. 100-te gramų šio produkto yra net 18 gramų baltymų. Taip pat galima rinktis liesą varškę, o norintys riebesnės, gali mėgautis 15 proc. riebumo varške”, – pasakoja Vilma Laukytė – Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė.

Tuo tarpu profesorius R. Stukas akcentuoja, kad būtent gyvulinės kilmės baltymai, esantys varškėje, yra ypač naudingi žmogaus organizmui. „Baltyminis visavertiškumas kartais yra per mažai akcentuojamas, bet tam, kad žmogus būtų sveikas, o jo imuninė sistema – stipri, reikia gauti baltymų. Gyvulinės kilmės baltymai turi visas aminorūgštis, kurios yra būtinos žmogaus organizmui”, – tvirtina mitybos ekspertas.

Liesa ar riebi varškė? Įsivertinkite patys!

Varškės vartojimo įpročiai taip pat yra skirtingi. „Varškė tikrai valgoma ir viena pati, tačiau jei kieno nors skonio receptoriams tai nėra įprasta, ši produktą visąlaik galima pagardinti norimais vaisiais, žolelėmis, grietine, uogiene ar medumi. Be to, varškė naudojama gaminant kitus patiekalus, apkepus, varškėčius ar blynus. Galimybės čia begalinės ir priklauso nuo kiekvieno fantazijos bei pomėgių”, – sako AB „Pieno žvaigždės“  filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė Vilma Laukytė – Staniuvienė.

Jau kurį laiką ekspertai taip pat siekia paneigti mitus, kad riebesni pieno produktai, įskaitant ir varškę, yra mažiau naudingi organizmui. Pasak mitybos specialistų, nėra nei sveikų, nei nesveikų pieno produktų, yra tik sveika arba nesveika mityba. „Viskas priklauso nuo to, ką dar žmogus valgo. Mes negalime sakyti, kad, štai, kažkuris produktas yra sveikas ar nesveikas. Tik įvertinus visą maisto racioną ir patį žmogų, galima nustatyti, kad konkrečiu atveju, vienokia mityba yra sveika, o kitokiu – ne”, – tvirtina profesorius R. Stukas. Kiekvienas žmogus, besirinkdamas varškę ar kitą pieno produktą, turėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą ir nuspręsti, kokio tipo produktas jam yra reikalingiausias. Pasak R. Stuko, jei žmogaus racionas yra sudarytas iš liesų produktų, jam tiks riebi varškė. Visgi jei mityba yra riebi, tokiu atveju galima rinktis ir liesesnę varškę.

 

Komentarai (0)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


12 balandžio, 2024

Ketvirtadienį į Alytaus policiją kreipėsi Vilniaus teritorinė ligonių kasa, kuri pranešė apie, kaip įtariama, apgaulės būdu iš biudžeto įgytus daugiau […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

Arūnas Dulkys. ELTA / Dainius Labutis
5 balandžio, 2024

Penktadienį žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie prieš kelias savaites įvykusią jaunos Kauno klinikų slaugytojos savižudybę, Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žada […]

3 balandžio, 2024

Besivystant žarnų išemijai gelbėjant pacientės gyvybę Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pirmą kartą Lietuvoje atlikta pasaito ir vartų venų perkutaninė trombektomija su […]

3 balandžio, 2024

Kartais geriausią rezultatą atnešančios grožio priemonės gali būti gan paprastos, natūralios, žinomos ir naudojamos jau ne vieną šimtmetį. Viena žymiausių […]

1 balandžio, 2024

Japonijos kapitalo įmonė „Saisei LT“, kovą atidariusi medicinos kliniką Vilniuje, derasi dėl maisto papildų gamyklos statybų Alytuje, praneša „Verslo Žinios“ […]

21 kovo, 2024

Nors daugelis džiaugiasi atėjusiu pavasariu ir skuba planuotis įvairias veiklas lauke, ne vienam apsilankymas gamtoje primena apie ne itin malonią […]

20 kovo, 2024

„Galbūt išgelbėjau keturias gyvybes ir tikrai esu laiminga, galėdama dirbti šį darbą“, – sako marijampolietė Vytautė Švedienė, viena iš 13 […]

19 kovo, 2024

Siekiant optimalios sveikatos ir geros savijautos, daug dėmesio skiriama holistinės praktikos integravimui į mūsų kasdienybę. Tarp šių praktikų masažo terapija […]

19 kovo, 2024

Šešių Lietuvos žiedinių savivaldybių vadovai nepritaria Sveikatos apsaugos ministerijos rengiamai pertvarkai, pagal kurią nuo šių metų liepos 1 dienos savivaldybės […]

18 kovo, 2024

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) farmacijos mokslininkai sukūrė ypatingos sudėties skystą muilą, kuris išsyk atskleidžia, ar rankos – taisyklingai išmuilintos […]

14 kovo, 2024

Psichologinių krizinių įvykių skambučių centras (Skambučių centras) jau teikia psichologinę pagalbą asmenims, kurie patiria savižudybės grėsmę arba savižudybės grėsmė kyla […]

13 kovo, 2024

Pirmosios odos priežiūros priemonės buvo gana paprastos. Pavyzdžiui, senovės egiptiečiai naudojo alyvuogių aliejų, žoleles ir kiaušinius, drėkina odą ir suteikia […]

7 kovo, 2024

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai kasmet vykdydami erkių stebėseną pasirinktose Lietuvos vietovėse mato, kad erkės aktyvios nuo pat kalendorinio […]

5 kovo, 2024

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai po gautų pranešimų dėl galimai nesaugaus, nekokybiško maisto, patiekto Kauno J. P. Vileišių mokyklos […]

4 kovo, 2024

Lietuvoje kartojasi istorijos apie netinkamą sveikatos priežiūros įstaigų ir jų padalinių vadovų elgesį bei galimus mobingo atvejus. Daug kalbėta apie […]

29 vasario, 2024

Neretai tam tikrose situacijose turime baimių. Aišku, daugelis gali sakyti, kad paprastai kažko bijo vaikai, tačiau ir suaugę žmonės turi […]

28 vasario, 2024

Atkurti prarastą šypseną šiais laikais tikrai įmanoma gana paprastai. O gyventi ne tik be kelių, tačiau ir be vieno danties […]

27 vasario, 2024

Ugdymo įstaigos vis aktyviau domisi galimybėmis vaikus maitinti ekologiškais bei pagal nacionalinę maisto kokybės (NKP) sistemą pagamintais produktais. Šiais metais […]

26 vasario, 2024

CBD aliejus yra produktas, gautas iš kanapių augalo, kuris pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo. CBD arba kanabidiolis yra kanapių augaluose esantis […]