22 vasario, 2024

Mitybos profesorius apie varškę: „Galima valgyti nors ir kasdien“

Lietuvos gyventojų meilė varškei užkoduota dar senovėje, o ir dabar jos populiarumas neblėsta dėl universalumo bei maistingųjų medžiagų. Tą prabrėžia ir mitybos ekspertai. Pasak jų, varškę galima valgyti ir kasdien, tačiau į mitybą svarbiausia žiūrėti kompleksiškai.

Varškės istorija: atsirado netyčia?

Nors tiksliai nėra žinoma, kada žmonija pradėjo valgyti ir ruošti varškę, tačiau tai įvyko mažiausiai prieš kelis tūkstančius metų. Tikėtina, kad tuometinės klajoklių gentys varškę ar į ją panašų produktą sukūrė netyčia. Prisijaukinę gyvulius ir klajodami, senovės žmonės pieną laikydavo specialiuose induose, pagamintuose iš gyvūnų skrandžių. Patiems klajokliams to nežinant, taip buvo sukurta tinkama aplinka bakterijoms augti ir fermentacijai prasidėti, kuri galiausiai sukurdavo produktą panašų į dabartinį jogurtą ar varškę.

Tikėtina, kad varškė gyventojams Lietuvos teritorijoje irgi neblogai pažįstama jau bent kelis tūkstančius metų. Iš varškės nuo seno slegiami sūriai, o gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas, 2023-aisiais metais „Bernardinai.lt” duotame interviu atskleidė, kad pirmieji varškės sūriai Lietuvos teritorijoje galėjo būti suslėgti prieš 4500–5000 metų, kai į mūsų kraštus su savo avimis ir ožkomis atsikraustė gyvulių augintojai. Ilgainiui iš jų pieno perdirbimo technologijas perėmė ir vietos gyventojai. Be to, pasak profesoriaus, tikrai žinoma, kad XIV a. pabaigoje ant Jogailos stalo tikrai buvo įvairių sūrių, kurie tuomet slėgti iš rauginto pieno.

Šiais laikais varškė ar kiti pieno produktai ant mūsų stalų nugula kiekvieną dieną. „Rekomenduojama kasdien suvartoti ką nors iš pieno produktų grupės. Jeigu, pavyzdžiui, žmogus nevartoja jokių kitų pieno produktų, varškę galima valgyti ir kasdien. Bet, žinoma, nebūtina prisirišti prie vieno produkto, maisto racioną reikia paįvairinti. Visgi varškę vartojant, pavyzdžiui, keturis kartus per savaitę, drąsiai galima sakyti, kad tai yra gerai”, – aiškina Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Dabar, skirtingai nei prieš šimtus ar tūkstančius metų, varškė gaminama naudojant patobulintas  technologijas. „Gamyboje mes naudojame tik šiuolaikines technologijas. Tai, žinoma, lemia, kad pirkėjams galime pasiūlyti ir platų produkto asortimentą. Populiariausia mūsų siūloma „DVARO” varškė yra 9 proc. riebumo. Ji – baltymų šaltinis. 100-te gramų šio produkto yra net 18 gramų baltymų. Taip pat galima rinktis liesą varškę, o norintys riebesnės, gali mėgautis 15 proc. riebumo varške”, – pasakoja Vilma Laukytė – Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė.

Tuo tarpu profesorius R. Stukas akcentuoja, kad būtent gyvulinės kilmės baltymai, esantys varškėje, yra ypač naudingi žmogaus organizmui. „Baltyminis visavertiškumas kartais yra per mažai akcentuojamas, bet tam, kad žmogus būtų sveikas, o jo imuninė sistema – stipri, reikia gauti baltymų. Gyvulinės kilmės baltymai turi visas aminorūgštis, kurios yra būtinos žmogaus organizmui”, – tvirtina mitybos ekspertas.

Liesa ar riebi varškė? Įsivertinkite patys!

Varškės vartojimo įpročiai taip pat yra skirtingi. „Varškė tikrai valgoma ir viena pati, tačiau jei kieno nors skonio receptoriams tai nėra įprasta, ši produktą visąlaik galima pagardinti norimais vaisiais, žolelėmis, grietine, uogiene ar medumi. Be to, varškė naudojama gaminant kitus patiekalus, apkepus, varškėčius ar blynus. Galimybės čia begalinės ir priklauso nuo kiekvieno fantazijos bei pomėgių”, – sako AB „Pieno žvaigždės“  filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė Vilma Laukytė – Staniuvienė.

Jau kurį laiką ekspertai taip pat siekia paneigti mitus, kad riebesni pieno produktai, įskaitant ir varškę, yra mažiau naudingi organizmui. Pasak mitybos specialistų, nėra nei sveikų, nei nesveikų pieno produktų, yra tik sveika arba nesveika mityba. „Viskas priklauso nuo to, ką dar žmogus valgo. Mes negalime sakyti, kad, štai, kažkuris produktas yra sveikas ar nesveikas. Tik įvertinus visą maisto racioną ir patį žmogų, galima nustatyti, kad konkrečiu atveju, vienokia mityba yra sveika, o kitokiu – ne”, – tvirtina profesorius R. Stukas. Kiekvienas žmogus, besirinkdamas varškę ar kitą pieno produktą, turėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą ir nuspręsti, kokio tipo produktas jam yra reikalingiausias. Pasak R. Stuko, jei žmogaus racionas yra sudarytas iš liesų produktų, jam tiks riebi varškė. Visgi jei mityba yra riebi, tokiu atveju galima rinktis ir liesesnę varškę.

 


25 liepos, 2024

Sulaukus vyresnio amžiaus normalu, kad kyla klausimas, kaip galima geriausiai atkurti savo prarastus dantis? Šiandien Lietuvos rinkoje yra siūloma nemažai […]

25 liepos, 2024

Graži išvaizda visais laikais užėmė ypač svarbią vietą žmonių gyvenimuose. Nuo pat seniausių laikų buvo skiriama daug dėmesio veido ir […]

24 liepos, 2024

Ieškant veiksmingo, gero vaikų psichiatro, verta atkreipti dėmesį į kelis esminius aspektus. Šiame straipsnyje pateiksime svarbiausią informaciją apie vaikų psichiatro […]

22 liepos, 2024

Kodėl korėjietiška kosmetika tapo tokia populiari ir kuo ji ypatinga? Tie, kas domisi odos priežiūra turbūt pastebėjo, kad korėjietiška kosmetika […]

22 liepos, 2024

Veido kremas – tai neatsiejama kasdienės odos priežiūros dalis, tačiau ar kada nors susimąstėte, kokie ingredientai slepiasi jūsų mėgstamiausio veido […]

22 liepos, 2024

Kai kalbama apie kūno ir proto harmoniją, pilatesas ir joga yra dvi nepaprastai populiarios praktikos, kurios padeda pasiekti tiek fizinę […]

Arūnas Dulkys. ELTA / Dainius Labutis
20 liepos, 2024

Sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui prakalbus apie naujai valdžiai bene neišvengiamą Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų didinimą, parlamentarai šiuos politiko […]

17 liepos, 2024

Nacionalinis kraujo centras (NKC) trečiadienį pristatė šiemet įsigytą komponentų švitinimo rentgeno spinduliais aparatą. Pasak įstaigos vadovo Daumanto Gutausko, 250 tūkst. […]

17 liepos, 2024

Įpusėjus vasarai vis daugiau šalies gyventojų miestų gatves iškeičia į sodybas ar pajūrio kurortus. Dalis tautiečių, nenorintys rizikuoti, kad jų […]

15 liepos, 2024

Siekiant ekologinių ūkių plėtros ir kokybiškesnės vaikų mitybos, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) praneša, kad į remiamų produktų sąrašą įtrauks ir […]

12 liepos, 2024

Ketvirtadienį, liepos 11 d., Joniškyje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys su Latvijos kolega, sveikatos apsaugos ministru Hosams Abu Meri pasirašė […]

10 liepos, 2024

Lietuvoje vis dar opi sveikatos priežiūros specialistų trūkumo regionuose problema. Dėl šios priežasties Šiaulių miesto meras Artūras Visockas dar sausio […]

3 liepos, 2024

Kiekvienas vasaros sezonas pasižymi didesniu aktyvumu – maudynės ežeruose, upėse ar prie jūros, dviračiai, paspirtukai, aktyvios pramogos gamtoje, batutai kiemuose […]

1 liepos, 2024

Nuo liepos gyventojai visoje Lietuvoje gali naudotis pavėžėjimo iki sveikatos priežiūros įstaigos paslaugomis. Norintieji pasinaudoti paslauga turėtų kreiptis telefono numeriu […]

1 liepos, 2024

Nuo pirmadienio oficialiai pradeda veikti VŠĮ Šilalės rajono savivaldybės sveikatos centras, pranešė savivaldybė. Skelbiama, kad centras įkurtas sujungus VŠĮ Šilalės […]

26 birželio, 2024

Akys – kur kas daugiau nei svarbiausias žmogaus jutimo organas, kurio dėka galime matyti pasaulį bei džiaugtis gyvenimu. Tai ir […]

26 birželio, 2024

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nuolat sulaukia ir nagrinėja gyventojų skundus dėl nemalonių kvapų, kuriuos skleidžia tam tikra vykdoma ūkinė […]

20 birželio, 2024

Vasara – linksmybių, saulės ir lauko pramogų metas. Deja, tačiau kylant oro temperatūrai kyla ir dehidratacijos, su karščiu susijusių ligų […]

18 birželio, 2024

Šiemet Lietuvoje sausio–gegužės mėnesiais registruoti trys mirties nuo erkinio encefalito atvejai, pranešė portalas „Delfi.lt“. Portalui perduotais Nacionalinio visuomenės sveikatos centro […]

Teisės firmos „Sorainen“ advokatė Erika Žigutė
11 birželio, 2024

Gegužę pranešta, jog mūsų šalies elektroniniuose receptuose išrašytus vaistus jau galima įsigyti ir Latvijoje bei Lenkijoje. Šalių sąrašas plėsis ir […]