14 liepos, 2015
Rimantas Stukas, Vilniaus universiteto profesorius

Patarimai kaip maitintis vasarą

Vasarą mitybos ypatumai šiek tiek skiriasi nuo įprastinės mitybos, nors bendrosios sveikos mitybos rekomendacijos išlieka tos pačios ištisus metus. Vasara – palankus metas maitintis dar sveikiau. Esant aukštesnei aplinkos temperatūrai, natūraliai žmogus suvartoja mažesnį maisto kiekį, renkasi liesesnius maisto produktus, valgo daugiau šviežių vaisių, daržovių, uogų, geria daugiau skysčių, vandens. Taigi mityba tampa dar artimesnė sveikos mitybos rekomendacijoms. Tai būtų beveik idealus maitinimosi variantas, tačiau, deja, nemažai žmonių vasarą savo mitybą labai „sudarko“.

Dažniausiai vasaros metu pasitaikančios maitinimosi klaidos, kurių reikėtų vengti

Žmonės geria per mažai geriamojo vandens. Pasirenka gaiviuosius gėrimus su dirbtiniais saldikliais, cukrumi, dažikliais ir kvapiosiomis medžiagomis, o šių gėrimų pati vertingiausia sudedamoji dalis – geriamasis vanduo. Be to, į gaiviųjų gėrimų sudėtį įeinantys dirbtiniai saldikliai pasižymi savybe ne slopinti, bet didinti troškulį, todėl tokių gėrimų reikėtų vengti. Šiltą vasaros dieną reikia išgerti 2,5–3 litrus skysčių, geriausia mineralizuoto ar silpnos mineralizacijos natūralaus mineralinio vandens, pasimėgauti nestipria arbatžolių arbata. Esant didelei kaitrai, mineralinio vandens reikėtų išgerti dar daugiau. Dar viena bėda – vasarą suaktyvėja piktnaudžiavimas lengvais alkoholiniais gėrimais (alus, sidras, kokteiliai). Jų jokiu būdu negalime priskirti prie sveikatai palankaus skysčių vartojimo.

Kadangi šiltuoju metų laiku nesinori daug ir sočiai valgyti, dalis žmonių įprastinį valgymą keičia sveikatai nepalankiais užkandžiais ar greitu maistu, valgo įvairius traškučius, skrudintus gaminius, kepintus riešutus, įvairaus asortimento greitąjį maistą. Poilsiaujant gamtoje irgi užkandžiaujama įvairiais kaloringais produktais – traškučiais, fermentiniu sūriu ar kepta duona. Pasitaiko, kad organizmas nesugeba suvirškinti riebalų, tuomet jaučiamas pykinimas, sunkumas skrandyje, kyla raugulys.

Dauguma nepusryčiauja, o pusryčiams išgeria tik puodelį stiprios kavos. Reikia atsiminti, kad kava pasižymiu diuretiniu poveikiu, t. y. skatina skysčių šalinimą iš organizmo. Vasarą žmogus ir taip daugiau prakaituoja, išgarina didesnį skysčių kiekį, o su jais praranda dalį vandenyje tirpių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kaip ir bet kuriuo metų laiku, svarbu pusryčiauti. Pusryčiams tinka įvairių kruopų košės, kurias galima paskaninti šviežiomis uogomis.

Nors vasarą kaip niekada daug šviežių daržovių, dalis gyventojų jų beveik nevalgo. Šviežios daržovės yra ne tik puikus garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir sveikatai palankus užkandis. Pavyzdžiui, kaliaropė net ir viena gali būti suvalgoma priešpiečiams ar pavakariams.

Vasarą ypač svarbu atkreipti dėmesį į maisto laikymo temperatūrą ir į tinkamumo vartoti laiką. Greitai gendantys maisto produktai turi būti laikomi šaldytuve, o jei vykstate į gamtą – šaltkrepšyje.

Karštą vasaros dieną reikėtų vengti:

  • sotaus kaloringo maisto (lašinių, riebios mėsos, keptų mėsos gaminių, riebaluose keptų produktų);
  • sūrių produktų;
  • persivalgymo, didelių porcijų;
  • gėrimų su dirbtiniais saldikliais ir sintetiniais dažikliais, alkoholio, stiprios kavos;
  • greitai gendančių maisto produktų.

Taigi ir vasarą svarbu laikytis pagrindinių sveikos mitybos rekomendacijų – valgyti įvairų maistą bent tris kartus per dieną, gerti pakankamai skysčių – geriamojo vandens, mineralizuoto ar silpnos mineralizacijos natūralaus mineralinio vandens. Tarp pagrindinių valgymų – pusryčių, pietų ir vakarienės – užkandžiauti vaisiais ir daržovėmis. Maistas turi būti lengvas, neriebus, reikėtų vengti saldumynų. Vakarienei tinkami rauginto pieno produktai – kefyras, rūgpienis.


27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

5 kovo, 2025

Prienų globos namuose įvyko pirmąjį kartą bendrosios praktikos slaugytojams (visų specializacijų), slaugytojų padėjėjams, socialiniams darbuotojams, individualios priežiūros darbuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, […]

4 kovo, 2025

Klaipėdoje bus įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims. Kaip pranešė savivaldybė, socialinės infrastruktūros objektą numatyta įkurti Melnragėje.  Skelbiama, kad […]

2 kovo, 2025

Premjero Gintauto Palucko vadovaujama Vyriausybė savo kadencijos metu sieks susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius bei šiuo metu neaktyvius sveikatos priežiūros specialistus, […]

28 vasario, 2025

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 2023 metų pavasarį per klaida buvo nutenkinti 2021 ir 2022 m. infekcinėmis ligomis […]

25 vasario, 2025

Ar pastebėjote, kaip juodasis šokoladas ar puodelis kakavos gali pagerinti nuotaiką net po sunkios dienos? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip antioksidantai, […]

20 vasario, 2025

Jau artimiausiu metu Europos Komisija turėtų pateikti svarstymui Ypatingos svarbos vaistų aktą (Critical Medicines Act). Jo poreikis kilo susidūrus su […]

14 vasario, 2025

Penktadienį Kaune oficialiai atidarytas naujas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės padalinys – Ortopedijos traumatologijos klinika. Anot Kauno ligoninės, naujosios […]

7 vasario, 2025

Kiaušidžių vėžys – tai viena pavojingiausių moterų onkologinių ligų, kuri ilgą laiką gali vystytis be jokių ryškių simptomų. Dėl to […]

1 vasario, 2025

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės laukia diagnostinis proveržis – jau greitai odos vėžį gydytojams nustatyti padės dirbtinis intelektas, mat artimiausiuose […]

29 sausio, 2025

Dantų implantacija – modernus ir efektyvus būdas atkurti prarastus dantis, leidžiantis džiaugtis ne tik gražia šypsena, bet ir pagerėjusia burnos […]

27 sausio, 2025

Pastarąją savaitę sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir koronavirusu ir toliau augo, o pusė šalies savivaldybių pasiekė […]

Regionų naujienos