30 liepos, 2025

Patarimai, kaip paruošti plėšytą kiaulieną ir patikrintas receptas

Kai lauke tvyro šiluma ir gardžių aromatų prisodrintas oras kviečia vakaroti lauke, grilio sezonas įgauna pagreitį. Ieškant naujų idėjų, kuo nustebinti šeimą ar svečius, verta atsigręžti į klasiką, kuri niekada nenuvilia – lėtai troškinta plėšyta kiauliena. Tai patiekalas, kuris ne tik pasižymi išraiškingu skoniu, bet ir leidžia kurti įvairias interpretacijas – nuo mėsainių iki buritų, nuo picų iki tacos.

Kokia kiaulienos dalis tinka geriausiai?

Receptai, kuriuose naudojama kiauliena, tampa dar sultingesni pasirinkus tinkamą mėsą. Ypač verta atkreipti dėmesį į mentę – ji pasižymi švelniu skoniu, išlieka minkšta net ilgai ruošiant, o šiek tiek riebalų padeda mėsai neišsausėti. Mentė puikiai tinka troškinti žemoje temperatūroje, o paruoštą mėsą lengva suplėšyti šakute – ji tiesiog subyra.

Paruošimas: nuo prieskonių iki paskutinio kąsnio

  • Paruoškite mėsą kambario temperatūroje

Kad mėsa iškeptų tolygiai, iš šaldytuvo ištraukta mentė turėtų pastovėti apie 30 minučių. Tai užtikrins, kad šiluma pasklistų vienodai.

  • Skonio pagrindas – prieskoniai ir padažai

Mėsą gausiai įtrinkite druska, pipirais, rūkyta paprika ar kitais mėgstamais prieskoniais. Norint išgauti dar sodresnį skonį, verta eksperimentuoti su įvairiais padažais – pavyzdžiui, klasikinis barbekiu, aštresnis čili ar saldžiarūgštis hoisin puikiai papildo plėšytos kiaulienos skonį.

  • Apkepimas – papildomas sluoksnis skonio

Trumpas apkepimas aukštoje temperatūroje – tai puikus būdas suteikti mėsai karamelizuotą plutelę. Vėliau šios mėsos sultys gali būti supilamos į troškinimo indą – jos praturtins visą patiekalą.

  • Troškinimo pagrindas – daržovės ir skystis

Į puodą ar kepimo formą įdėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų. Ant jų dėkite mėsą ir supilkite šiek tiek vištienos sultinio, nealkoholinio alaus ar vandens. Puikiai tiks ir kepimo rankovė ar keramikinis indas su dangčiu.

  • Troškinkite žemoje temperatūroje

Orkaitėje rekomenduojama palaikyti apie 130 °C temperatūrą. Kepimo trukmė – 3–5 val., priklausomai nuo mėsos dydžio. Tokiu būdu mėsa tampa nepaprastai minkšta.

  • Suplėšykite ir mėgaukitės

Iškepusią mentę suplėšykite šakute, sumaišykite su padažu ir naudokite įvairiems patiekalams – nuo sumuštinių iki salotų.

Receptas: Taco su plėšyta kiauliena

Receptai neprivalo būti sudėtingi – kartais paprasti deriniai nustebina labiausiai. Šie tacos – būtent toks pavyzdys.

Ingredientai:
  • Plėšytos kiaulienos
  • Minkštų mažų tortilijų
  • Plonai pjaustyto raudonojo kopūsto
  • Tarkuotos morkos
  • 1 a.š. majonezo
  • 1 a.š. grietinės
  • Laimo sulčių
  • Šviežios kalendros
Gaminimas:
  1. Sumaišykite tarkuotą morką, kopūstą, laimo sultis, grietinę, majonezą ir susmulkintą kalendrą. Pagardinkite druska bei pipirais.
  2. Tortilijas trumpai pašildykite keptuvėje arba ant grotelių.
  3. Ant kiekvienos tortilijos dėkite plėšytą kiaulieną ir užbaikite šaukštu paruoštų salotų.
  4. Galite pagardinti griežinėliu čili ar dar keliais laimo sulčių lašais.

Ieškantiems dar daugiau skonių atradimų, verta išbandyti įvairius padažus, kuriuos nesunkiai rasite „Iki“ parduotuvėse – nuo klasikinio barbekiu iki egzotiškų variantų. Tokie priedai – puikus būdas kiekvieną grilio vakarą paversti tikra skonio švente.

Komentarai (0)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


30 liepos, 2025

Lietuvos baldų sektorius jau seniai įsitvirtinęs ne tik kaip svarbi pramonės šaka, bet ir kaip viena kūrybiškiausių verslo sričių. Kasmet […]

pexels.com nuotr.
28 liepos, 2025

Virtuvės planavimas dažnai primena galvosūkį, o situacija dar labiau komplikuojasi, kai langas yra nepatogioje vietoje – tarkime, žemai, netoli kampo […]

10 liepos, 2025

Dauguma mūsų puikiai žino, kaip svarbu švariai nuvalyti grindis ar nuplauti rankas. Tačiau paviršių dezinfekavimas – vis dar dažnai nuvertinamas […]

4 liepos, 2025

Stoviu virtuvėje ir žiūriu į savo šaukštų stalčių. Kai kurie šaukštai tokio amžiaus, kad galėčiau jų gimtadienį švęsti. Rimtai – […]

30 birželio, 2025

Ar kada nors pasvajojai, kad sodo darbai vyktų greičiau ir be didesnio vargo? Kad nereikėtų lupti nugaros kasdien, o lysvės […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

23 birželio, 2025

Stogo dangos pasirinkime svarbų vaidmenį atlieka ne tik išvaizda, bet ir jos patvarumas, atsparumas įvairioms oro sąlygoms bei paprasta priežiūra. […]

26 gegužės, 2025

Ar kada nors ėjote į parduotuvę tik duonos, o grįžote su trimis maišais „labai reikalingų“ dalykų, tokių kaip kilogramas saldainių […]

23 gegužės, 2025

Artėjantis ruduo neša su savimi ne tik gelstančius lapus ir šaltesnį orą, bet ir drėgmę, purvą, šlapius batus bei nemalonius […]

23 gegužės, 2025

Žiema – tai metų laikas, kuris vairuotojams kelia ne tik eismo sąlygų, bet ir automobilio priežiūros iššūkius. Viena iš svarbiausių […]

15 gegužės, 2025

Siūlymas padidinti paramą pirmąjį būstą įsigyjančioms šeimoms įveikė Seime pirmą laiptelį – projektui pritarta po pateikimo.  Ketvirtadienį už tai numatančias […]

27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Apie tvarią energetiką, klimato kaitos problemas ir nuolat augančias elektros kainas internete rašoma nuolat – tai tikrai ne naujiena. Tačiau […]

25 balandžio, 2025

Namų tvarkymas žmonėms sukelia labai skirtingas emocijas. Vieniems tai yra vienas nemėgstamiausių darbų, o kitiems – savotiška meditacija leidžianti pailsėti […]

28 kovo, 2025

Norint namuose užtikrinti komfortą ir šilumą su mažesnėmis sąnaudomis, vis dažniau pasirenkami elektriniai šildymo katilai. Tai ekonomiškas, ekologiškas ir modernus […]

25 kovo, 2025

Įsileisti į namus mielą šuniuką – tai ne tik džiaugsmas, bet ir atsakomybė. Augintinio priežiūra gali pasirodyti paprasta, bet iš […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

3 kovo, 2025

Vaikiška patalynė – tai ne tik estetikos ar patogumo klausimas, bet ir svarbus veiksnys, kuris lemia vaiko miego kokybę bei […]

Regionų naujienos