13 rugsėjo, 2023

Pietūs į biurą – privalumas, kuriuo naudojasi vis daugiau lietuvių: tarp populiariausių pasirinkimų karaliauja kebabai

Klausimą „kur pietauti?“ darbuotojai vis dažniau sprendžia užsisakydami maistą į biurus ir tokiu būdu neapribodami savo pasirinkimų keletu arčiausiai darbo vietos esančių maitinimo įstaigų. Tokią galimybę kaip privalumą savo darbuotojams vis dažniau suteikia ir darbdaviai, kuriems tai leidžia didinti darbovietės patrauklumą ir taupyti specialistų laiką. „Wolt“ duomenys rodo, kad maisto užsakymų į biurus skaičius Lietuvoje per metus reikšmingai išaugo, o darbuotojų pietų patiekalų preferencijos gerokai pasikeitė.

Salotas iškeitė į kebabus

Jei pernai Lietuvoje populiariausi į biurus užsakyti patiekalai buvo salotos su lašiša ir makaronais, ant grotelių keptas vištienos kepsnys ir Cezario salotos, tai šiemet ryškiai dominuoja kebabas lavaše. Toliau biurų darbuotojų mėgstamiausių patiekalų sąraše šiemet rikiuojasi Kijevo kotletas ir traški vištiena saldžiarūgščiame padaže. 

Kaip rodo užsakymų duomenys, darbuotojų maisto pasirinkimus veikia ir sezoniškumas. Pavyzdžiui, pavasario ir vasaros mėnesiais į Lietuvos biurų darbuotojų mėgstamiausių patiekalų gretas įsiveržė šaltibarščiai. Be to, vasarą, lyginant su šaltuoju sezonu, dvigubai išaugo ir gazuoto vandens užsakymai.

Darbuotojai Latvijoje taip pat vis dažniau dėl pietų nesuka galvos – maistą užsisako į biurus. Populiariausi latvių pasirinkimai – bandelės su šonine, dienos pietų pasiūlymas ir kebabas lėkštėje. Tuo tarpu estai išsiskiria polinkiu košėms – populiariausių užsakymų į Estijos biurus dvidešimtuke galima aptikti net trijų rūšių košes. Tai rodo, jog šios šalies, kurioje maisto pristatymo paslauga verslui naudojamasi daugiausiai, darbuotojai biuruose ne tik pietauja, bet ir pusryčiauja. Be to, estai į biurus užsisako itin daug pieno ir bananų, o pietums neatsisako lėkštės sriubos. Estijoje iš patiekalų tai yra populiariausias pasirinkimas.

Maisto užsakymas į biurus – darbuotojų vis labiau vertinamas privalumas

Lankstumas pietaujant darbuotojams daugelyje šalių tampa vis svarbesniu ir darbo aplinkos patrauklumą reikšmingai didinančiu veiksniu. Tai patvirtina ir pernai kompanijos „DoorDash“, kuriai priklauso „Wolt“, JAV atlikta daugiau nei 2 tūkst. darbuotojų įvairiuose veiklos sektoriuose apklausa. Jos duomenys rodo, kad darbdavio suteikiamas maistas darbuotojams yra tarp 3 labiausiai grįžti į biurus motyvuojančių privalumų. Jį paminėjo 38 proc. apklausos dalyvių. Už šią vertę darbuotojams svarbesni tik tokie faktoriai kaip darbdavio padengiami kelionės į darbą kaštai (42 proc.) ir galimybė praleisti daugiau laiko su kolegomis (45 proc.).

„Darbdaviai siekia didinti darbuotojų įsitraukimą ir pasitenkinimą darbu, o maisto užsakymas į biurus tampa vienu iš būdų tai padaryti. Ši tendencija yra vis ryškesnė ir Baltijos šalyse. Tai neturėtų stebinti, nes, kaip rodo tyrimai, darbdavio suteikiamas maitinimas yra vienas labiausiai darbuotojų vertinamų privalumų, motyvuojančių grįžti dirbti į biurus. Tačiau ne visos įmonės yra įsikūrusiosios verslo centruose, turinčiuose dienos pietų restoraną ar kavinę. Net jei biure veikia maitinimo įstaiga, darbuotojai dažniausiai nori didesnės pasirinkimo laisvės, neapsiriboti vieno restorano meniu. Maisto pristatymas į biurą šiuo požiūriu yra daugiau lankstumo suteikiantis sprendimas“, – sako laikinai einantis „Wolt Baltics“ generalinio direktoriaus pareigas Mantas Lomsargis.

Anot M. Lomsargio, „Wolt for Work“ paslauga vis dažniau naudojamasi ir aprūpinant biurą užkandžiais, ruošiantis įmonių renginiams, komandų formavimo veikloms, vakarėliams. Tą liudija užsakymų iš parduotuvių duomenys – kurjeriai-partneriai į biurus Lietuvoje šiemet pristatė nemažus kiekius bananų, sausainių, gaiviųjų gėrimų, pieno, spurgų, žaliųjų citrinų, užkandėlių su kumpiu ir varške bei špinatais ar netgi tokių egzotiškų vaisių kaip kvapioji pasiflora.


15 liepos, 2025

Tarp 50-ies turtingiausių prievolę turtą deklaruoti turinčių asmenų – vos 8 moterys, rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pateikti praėjusių metų […]

14 liepos, 2025

Vyriausybė nepritaria iniciatyvai nulinio mokesčio tarifo reinvestuojamam pelnui netaikyti tose savivaldybėse, kurios neturi savaiminio ekonominio augimo požymių.  Kaip numatyta Finansų […]

12 liepos, 2025

Praėjusiais metais gyventojų užimtumas Europos Sąjungoje (ES) pasiekė 75,8 proc. Tai, „Eurostat“ duomenimis“, aukščiausias rodiklis nuo 2009 metų. Didžiausias užimtumas fiksuotas […]

6 liepos, 2025

Sekmadienį Birštone baigėsi intensyvus sporto savaitgalis, sutraukęs šimtus žiūrovų iš visos Lietuvos. Čia net keturias dienas vyko Lietuvos–Latvijos karšto oro […]

4 liepos, 2025

Strateginiam „Rail Baltica” projektui trijose Baltijos šalyse skirta dar 295,5 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) investicijų pagal „Connecting Europe Facility” […]

4 liepos, 2025

Gauti valstybės paramą saulės elektrinei ar šilumos siurbliui – viliojanti galimybė, tačiau realybėje daugelis pareiškėjų paslysta dar neįkėlę kojos per […]

3 liepos, 2025

Šį pavasarį trijose Šalčininkų rajono mokyklose vykusiuose kūrybiniuose užsiėmimuose 12–18 metų jaunuoliai bendradarbiavo su profesionaliais aktoriais. Projekto „Receptas kultūrai“ dalyviai […]

3 liepos, 2025

Prasidėjo Pasaulio lietuvių sporto žaidynių bėgimo šventė – „Bėgam maudytis“, kur apie 200 bėgimo entuziastų varžosi 10 kilometrų distancijoje. Šiemet […]

3 liepos, 2025

Vasariškiems orams sugrįžus į Lietuvą, vis daugiau poilsiautojų keliauja į pajūrį. Tačiau, mobiliojo ryšio operatorių teigimu, dauguma atvykstančiųjų į Palangą […]

3 liepos, 2025

Lietuvos muitinė sako, kad nors atostogos egzotiškuose kraštuose yra puikus metas pailsėti ir parsivežti prisiminimų, tačiau kai kurie jų gali […]

2 liepos, 2025

Priėmus mokesčių reformos paketą, Lietuvos savivaldybės prarado vieną esminių galimybių didinti savarankiškąsias pajamas, todėl savivaldybės ragina pagrindines centrinės valdžios institucijas […]

Lukas Savickas
2 liepos, 2025

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) pasirašė 19-ąją stambaus investicinio projekto sutartį su bendrove „Pentasweet“, kuri Vilniuje plėtos gamybos projektą, paremtą […]

30 birželio, 2025

Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Hanner“, kuri iš „Baltcap“ fondo įgis teisę vykdyti dešimtmečius stringantį Vilniaus nacionalinio stadiono projektą, pasiekė susitarimą […]

Lukas Savickas
30 birželio, 2025

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIMIN) iniciatyva nuo š. m. rugpjūčio 1 d. bus įsteigiama smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) ombudsmeno […]

30 birželio, 2025

Seimas leido savivaldybėms rinkti rinkliavą už eismo ribojimus, jei vietinės reikšmės keliuose, šių kelių juostose, apsaugos zonose ir gatvėse atliekami […]

27 birželio, 2025

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM) su Vilniaus universitetu (VU) pasirašė susitarimą šalyje steigti dirbtinio intelekto (DI) kompetencijų ir technologijų centrą […]

Vilnius
26 birželio, 2025

Ruošiantis sostinėje pradėti keleivinę laivybą Nerimi, savivaldybė skelbia, kad pirmieji elektriniai laivai jau išbandyti. Testiniai plaukimai vykdomi Rygoje, kur laivai […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

26 birželio, 2025

Šiandien Lietuvos įstatymuose atsiranda daug pakeitimų, susijusių su lošimų pramone. Reikalas tas, kad žmonės nori linksmintis internete, todėl jie renkasi […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

Regionų naujienos