kovo 1, 2018
Dalia Jakštienė
Plateliuose vyko seminaras-mokymai „Tradiciniai žemaitiški vėdarai“

Vasario 24 dieną Žemaitijos nacionaliniame parke Platelių dvaro sodyboje amatų centre įvyko seminaras ,,Tradiciniai žemaitiški vėdarai“. Susidomėjimas buvo didžiulis. Susirinko smalsuoliai iš Kretingos, Telšių, Mažeikių, Plungės ir Platelių. Seminarą vedė Dalia Jakštienė, o jai talkino Rima Rimkienė iš Pučkorių kaimo (Plungės r.). Rima noriai pasidalijo savo patirtimi ir žiniomis, perimtomis iš savo mamytės Stanislavos Gedminaitės- Latakienės (1933 – 1996), kilusios iš Pučkorių kaimo. Aldona Kuprelytė pristatė tradicinius žemaičių valgius.

Kraujiniai vėdarai yra senovinis žemaitiškas patiekalas. Dabar kiek primirštas. Seniau, kai žmonės papjaudavo kiaulę, stengdavosi viską panaudoti, kad nereikėtų nieko išmesti. Kraują ir grobus (žarnas) panaudodavo vėdarams. Paėmę kraują truputį pasūdydavo, nes vėdarus kepdavo, kai būdavo sutvarkyta visa papjautos kiaulės mėsa. Storuosius grobus (žarnas) išplaudavo ir išvalydavo. Virdavo grucę (perlines kruopas), paspirgindavo lašinukus su svogūnais. Viską sumaišę su krauju kimšdavo į grobus (žarnas). Žemaitijoje kraujinius vėdarus kepdavo ir su bulvių tarkiu, tada kraują sumaišydavo ne tik su gruce (perlinėmis kruopomis), bet gausiai pridėdavo ir bulvių tarkių. O jei likdavo nepanaudotų grobų, kepdavo bulvinius vėdarus. Grobų galus užspausdavo iš obels šakelių padarytais pagaliukais (skeltukais). Šitos užspaudimo vietos būdavo pačios skaniausios. Gerai iškūrentame duonkepyje, kai lieka tik žarijos, vėdarai pašaunami kepti. Kepdavo apie valandą. Vėdarai skaniausi yra antrą dieną, kai supjaustyti vėdarai paskrudinami keptuvėje. Vėdarus valgydavo paskanindami ištirpintais taukų spirgais ir grietine.

Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų centre vykusiame seminare susirinkusieji kepė abiejų rūšių vėdarus – su tarkiais ir tik kraujinius. Vienus kepėme orkaitėje, kitus duonkepėje. Visi seminaro dalyviai patvirtino, kad skaniausi vis dėlto buvo kepti duonkepėje. Seminaro dalyviai pasidalino savo prisiminimais iš vaikystės apie kiaulės pjovimą ir patiekalų iš skerdienos gaminimą, ką šiandien jau mažai bedarome. 
Seminaras buvo labai šiltas ir ,,skanus“.

Dėkojame visiems dalyvavusiems.
Ateityje planuojame organizuoti ne vieną seminarą apie jau primirštus, tradicinius valgius.

Jei kam įdomu pabandyti išsikepti vėdarus, o tam bus reikalinga:

  • 1 litras kraujo, 
  • 300 gramų grucės (perlinių kruopų), 
  • Spirgintų lašinukų su svogūnu,
  • Druskos pagal skonį,
  • Gerą saują mėtų lapelių. 

Į išvalytus grobus (žarnas) sukemšame aukščiau išvardintų sumaišytų produktų masę ir apie 1 val. kepame 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje.

Share Button

kovo 8, 2019

Vasario 27 d. Telšių „Kranto“ progimnazijoje įvyko Lietuvos moksleivių Etninės kultūros olimpiada. Tai buvo jau antrasis olimpiados etapas Žemaitijos regione. […]

vasario 11, 2019

Kovo 30 dieną Plungės kultūros centras minės solidžią 80 metų kūrybinės veiklos sukaktį. Artėjant šiai šventei norime jums papasakoti apie […]

vasario 1, 2019

Kovo 30 dieną Plungės kultūros centras pakvies visus į  80 metų kūrybinės veiklos sukakčiai paminėti skirtą šventę, kurioje šoks, vaidins, […]

sausio 17, 2019

Prieš 800 metų, 1219 m., Ipatijaus metraščiuose buvo aprašyta Voluinės (Volynės) taikos sutartis, kurią su Voluinės didžiuoju kunigaikščiu pasirašė Lietuvos, Deltuvos ir Žemaitijos […]

sausio 17, 2019

Telšių moterų LIONS klubas kartu su Telšių bendruomene įžengė į 2019-uosius, kupinus iššūkių ir įsimintinų akimirkų metus. Kaip ir kasmet, […]

gruodžio 30, 2018

Kasmet Plungės kultūros centras gruodžio mėnesio pabaigoje plungiškius ir miesto svečius kviečia apsilankyti tradiciniuose šventiniuose renginiuose ir džiugiai drauge sutikti […]

gruodžio 28, 2018

Nuo šiol Telšiuose kultūrinės paslaugos bus teikiamos ypač operatyviai – prieš pat Kalėdas Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras Telšių […]

gruodžio 19, 2018

Gruodžio 16 d. Žemaičių muziejuje „Alka“ įvyko Telšių rajono savivaldybės kultūros centro mišraus choro „Žemaičiai“ (vadovas Gintaras Vaitkaitis, koncertmeisterė Diana […]

gruodžio 14, 2018

Gruodžio 13 dieną, Katedros aikštėje įvyko jauki ir įspūdinga eglučių alėjos įžiebimo ir Kalėdų Senelio ambasados atidarymo šventė. Šventės metu […]

gruodžio 12, 2018

Gruodžio 7 d. Žemaičių muziejuje „Alka“ vyko jau devintasis regioninis moksleivių žemaičių kūrybos ir žemaitiškų skaitymų konkursas „Rokoukiamies ėr korkiam […]