14 vasario, 2024

Tokie panašūs, bet tuo pačiu tokie skirtingi: kuo skiriasi iš mūsų raciono tūkstantmečiais nedingstantys kefyras ir rūgpienis

Šiandien apie 80 proc. pasaulio populiacijos, daugiau kaip 6 mlrd. žmonių, reguliariai vartoja pieną ar jo produktus, tarp jų – prieš tūkstančius metų atsiradusius kefyrą bei rūgpienį, kurie daugeliui asocijuojasi su organizmui palankia mityba. Šiuos pieno produktus yra itin pamėgę ir lietuviai, kefyrą nuo rūgpienio nesunkiai galintys atskirti pagal skonį. Tačiau ar žinome, kokiomis dar savybėmis išsiskiria kiekvienas iš šių produktų? 

Kefyro gamyba – sudėtingas ir specifinių žinių reikalaujantis procesas

Rūgpienis, kaip manoma, vartotas jau prieš maždaug 6 tūkstančius metų, dabartinėje Bulgarijos teritorijoje. Kefyras irgi gali pasigirti turtinga istorija. Seniausi kefyro pėdsakai galimai buvo rasti 4 tūkstančių metų senumo kape Kinijoje, tačiau kai kurie istorikai mano, kad šis produktas į mūsų regioną atkeliavo iš Šiaurės Kaukazo, kur prieš 2 tūkstančius metų klajokliai augino ožkas ir galvijus. Netgi egzistuoja legenda, kad pranašas Mahometas Šiaurės Kaukazo karačiajų tautai padovanojo  kefyro „grūdų”, kurie esą turėjo magiškų galių, nes pieną galėjo paversti sveiku ir saugiu produktu, kurį buvo galima vartoti ilgiau nei patį pieną.  

„Toks dalykas iš tiesų egzistuoja, tik mes jį vadiname kefyro grybu – tai unikalus raugas, savyje talpinantis simbiozėje gyvenančius mikroorganizmus: mieles bei specifines raugo kultūras. Pienas fermentuojamas naudojant tinkamą kefyro grybo raugą, taip sukuriant tam tikrų savybių kitą rauginto pieno gėrimą, kefyrą“, – pasakoja Vilma Laukytė – Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė. 

„Kefyro gaminimo procesas yra tikrai sudėtingas. Pavyzdžiui, „DVARO” 3,2 proc. riebumo kefyras yra gaminamas pagal klasikinį ilgametį receptą: naudojame gyvą kefyro grybą, kuris mūsų pieninėje yra auginamas ir puoselėjamas jau daugiau kaip 30 metų. Būtent unikalus kefyro grybo raugas produktui suteikia charakteringą brandų skonį”, – pasakoja V. Laukytė – Staniuvienė.

Vyriausioji technologė pabrėžia, kad kefyro grybo gaminimui reikalingos ne tik specifinės žinios. „Šiam procesui reikalingos ir specialios sąlygos, patalpos, technologijos, aplinka bei temperatūra. Į minėtąsias specialiai tam skirtas gamybines patalpas patekti gali tik apmokyti darbuotojai. Kefyro grybo pagaminimas yra patirties reikalaujantis procesas, o mūsų technologijos ir laboratorijos darbuotojai šiuos iššūkius sėkmingai įveikia”, – pasakoja specialistė. 

Rūgpienį mėgo Lietuvos prezidentas

Rūgpienis yra dar vienas raugintas pieno produktas, tačiau jį gaminant technologinis procesas šiek tiek skiriasi: pieno rūgimas vykdomas tiesiog indelyje, maišelyje, o tai užtikrina ir leidžia pasiekti unikalią produkto konsistenciją bei tekstūrą.

Nors jokios legendos apie tai, kad rūgpienis buvo atsiųstas pranašo, nėra, šis produktas taip pat gali pasigirti išskirtine lietuviška istorija. Istorikė Justina Minelgaitė–Plentienė yra pasakojusi apie įvykį, kai trečiasis Lietuvos prezidentas Kazys Grinius, vadovavęs Lietuvai 1926-aisiais metais, keliavo į gimtąją Suvalkiją pas tetą. Ši, sulaukusi netikėto ir garbino svečio, susirūpino, kad neturi jo kuo pavaišinti. Tačiau pats prezidentas tetą nuramino paprašydamas tiesiog rūgpienio su bulvėmis.

„Kartais kefyras yra painiojamas su rūgpieniu. Taip, jie abu yra rauginti pieno produktai, bet jų  savybės unikalios, o panaudojimo būdai bei fermentacijos procesai skiriasi. Taip pat, skiriasi tekstūros ir skoniai. Kefyras yra šiek tiek gazuotas, jo skonis gali būti nuo švelniai rūgštaus iki brandaus skonio. Rūgpienis – kitokios tekstūros bei tipiško, būdingo būtent rūgpieniui rūgštingumo. O kurį gėrimą rinktis, kiekvienas gali nuspręsti pagal savo vartojimo įpročius bei pomėgius. Juk šiuo produktus galima vartoti tiek kaip atsirus gėrimus, tiek gaminant įvairius patiekalus”, – priduria vyriausioji technologė.


10 balandžio, 2024

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Martyno Šiurkaus teigimu, Vyriausybė siūlo griežčiau vertinti skiriamą paramą už pirmąjį būstą žiedinėse savivaldybėse. Pasak […]

5 balandžio, 2024

Šiuolaikiniuose biuruose stalų dizainas, ergonomika ir funkcionalumas atlieka svarbų vaidmenį siekiant užtikrinti darbuotojų produktyvumą ir skatinti kūrybiškumą. Kadangi biuro stalai […]

4 balandžio, 2024

Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau […]

3 balandžio, 2024

Daugiabučių teritorijų tvarkymo strategiją tobulinantis Kaunas ruošiasi modernizuoti ištisus gyvenamuosius kvartalus: atnaujinti energetiškai neefektyvius namus, požeminius tinklus, aplinką ir ją […]

28 kovo, 2024

Lietuvos regionai skiriasi ekonomine padėtimi, tarmėmis, vairavimo įpročiais ir t. t., tačiau juos – bent didžiuosiuose šalies miestuose ‒ aiškiai […]

28 kovo, 2024

Artėjant moksleivių pavasario atostogoms dalis šeimų kartu su atžalomis planuoja keliones į užsienį. Psichologė atkreipia dėmesį, kad išvykos į svečias […]

27 kovo, 2024

Energetikos ministerija šių metų antrąjį ketvirtį planuoja skelbti dar vieną 40 mln. eurų paramos kvietimą. Planuojama, kad į paramą galės […]

26 kovo, 2024

Šiuolaikiniame pasaulyje mes neįsivaizduojame savo gyvenimo be įvairiausių techninių įrenginių, kurie mus lydi kasdieniame mūsų gyvenime. Vienas iš svarbiausių įrenginių […]

26 kovo, 2024

Tvarumo siekis vis dažniau tampa lietuvių gyvenimo būdo dalimi. Architektai pastebi, kad mūsų šalies žmonių dėmesys aplinkosaugai yra skiriamas ir […]

26 kovo, 2024

Po truputį šylant orams vis daugiau laiko leidžiame gamtoje ir parkuose, neretai ir su savo keturkojais augintiniais. Draudikai skaičiuoja, kad […]

25 kovo, 2024

Vasaros karštis reikalauja reguliariai vėdinti patalpas. Ypač vakarais, nukritus temperatūrai, norėtųsi tyliai atidaryti langą ar balkono duris. Deja, tai labai […]

25 kovo, 2024

Šiuolaikiniuose namuose automatika atsiranda visur, kur ją galima panaudoti. Pavaros atidaro langus, uždengia užuolaidas, pakelia žaliuzes ir pan. Todėl nenuostabu, […]

22 kovo, 2024

Vasaros saulė ir karštis gali būti pavojingi vaikams, todėl svarbu užtikrinti jų apsaugą nuo perkaitimo. Viena iš puikių apsaugos priemonių […]

22 kovo, 2024

Valymo paslaugos skirtos ir įmonėms, ir privatiems klientams. Jos leidžia mėgautis puikia švara bet kuriame interjere ir sutaupyti daug laiko. […]

22 kovo, 2024

Popieriniai rankšluosčiai tapo neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, ypač viešose vietose, biuruose ir virtuvėse. Jie giriami už patogumą ir higieną. […]

22 kovo, 2024

Velykinės tradicijos šalies gyventojams vis dar labai svarbios, todėl gražiausia pavasario šventė Lietuvoje sutinkama prie gausiai vaišėms nukrautų stalų susodinus […]

19 kovo, 2024

Kokie 2024 metais bus mūsų (namų ūkių) akimis: ko tikimės ir dėl ko nerimaujame? Ko viliasi darbdaviai ir su kokiais […]

19 kovo, 2024

Sviestas plačiai naudojamas visame pasaulyje. Nuo paprasto sviesto užtepimo ant duonos riekės, iki šio produkto naudojimo kepant įvairius desertus, gaminant […]

18 kovo, 2024

Sutikite, apleistos teritorijos, nesvarbu, tai būtų sena sodyba ar pamiškė, nedžiugina nei pakeleivių, nei, juolab, nuolat greta gyvenančiųjų akių. Negana […]

14 kovo, 2024

Pavasaris – tvarkos namuose metas, todėl, prasidėjus šiltajam sezonui, daugelis imasi iš pagrindų tvarkyti ir švarinti savo asmeninę erdvę. Tačiau […]