14 vasario, 2024

Tokie panašūs, bet tuo pačiu tokie skirtingi: kuo skiriasi iš mūsų raciono tūkstantmečiais nedingstantys kefyras ir rūgpienis

Šiandien apie 80 proc. pasaulio populiacijos, daugiau kaip 6 mlrd. žmonių, reguliariai vartoja pieną ar jo produktus, tarp jų – prieš tūkstančius metų atsiradusius kefyrą bei rūgpienį, kurie daugeliui asocijuojasi su organizmui palankia mityba. Šiuos pieno produktus yra itin pamėgę ir lietuviai, kefyrą nuo rūgpienio nesunkiai galintys atskirti pagal skonį. Tačiau ar žinome, kokiomis dar savybėmis išsiskiria kiekvienas iš šių produktų? 

Kefyro gamyba – sudėtingas ir specifinių žinių reikalaujantis procesas

Rūgpienis, kaip manoma, vartotas jau prieš maždaug 6 tūkstančius metų, dabartinėje Bulgarijos teritorijoje. Kefyras irgi gali pasigirti turtinga istorija. Seniausi kefyro pėdsakai galimai buvo rasti 4 tūkstančių metų senumo kape Kinijoje, tačiau kai kurie istorikai mano, kad šis produktas į mūsų regioną atkeliavo iš Šiaurės Kaukazo, kur prieš 2 tūkstančius metų klajokliai augino ožkas ir galvijus. Netgi egzistuoja legenda, kad pranašas Mahometas Šiaurės Kaukazo karačiajų tautai padovanojo  kefyro „grūdų”, kurie esą turėjo magiškų galių, nes pieną galėjo paversti sveiku ir saugiu produktu, kurį buvo galima vartoti ilgiau nei patį pieną.  

„Toks dalykas iš tiesų egzistuoja, tik mes jį vadiname kefyro grybu – tai unikalus raugas, savyje talpinantis simbiozėje gyvenančius mikroorganizmus: mieles bei specifines raugo kultūras. Pienas fermentuojamas naudojant tinkamą kefyro grybo raugą, taip sukuriant tam tikrų savybių kitą rauginto pieno gėrimą, kefyrą“, – pasakoja Vilma Laukytė – Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė. 

„Kefyro gaminimo procesas yra tikrai sudėtingas. Pavyzdžiui, „DVARO” 3,2 proc. riebumo kefyras yra gaminamas pagal klasikinį ilgametį receptą: naudojame gyvą kefyro grybą, kuris mūsų pieninėje yra auginamas ir puoselėjamas jau daugiau kaip 30 metų. Būtent unikalus kefyro grybo raugas produktui suteikia charakteringą brandų skonį”, – pasakoja V. Laukytė – Staniuvienė.

Vyriausioji technologė pabrėžia, kad kefyro grybo gaminimui reikalingos ne tik specifinės žinios. „Šiam procesui reikalingos ir specialios sąlygos, patalpos, technologijos, aplinka bei temperatūra. Į minėtąsias specialiai tam skirtas gamybines patalpas patekti gali tik apmokyti darbuotojai. Kefyro grybo pagaminimas yra patirties reikalaujantis procesas, o mūsų technologijos ir laboratorijos darbuotojai šiuos iššūkius sėkmingai įveikia”, – pasakoja specialistė. 

Rūgpienį mėgo Lietuvos prezidentas

Rūgpienis yra dar vienas raugintas pieno produktas, tačiau jį gaminant technologinis procesas šiek tiek skiriasi: pieno rūgimas vykdomas tiesiog indelyje, maišelyje, o tai užtikrina ir leidžia pasiekti unikalią produkto konsistenciją bei tekstūrą.

Nors jokios legendos apie tai, kad rūgpienis buvo atsiųstas pranašo, nėra, šis produktas taip pat gali pasigirti išskirtine lietuviška istorija. Istorikė Justina Minelgaitė–Plentienė yra pasakojusi apie įvykį, kai trečiasis Lietuvos prezidentas Kazys Grinius, vadovavęs Lietuvai 1926-aisiais metais, keliavo į gimtąją Suvalkiją pas tetą. Ši, sulaukusi netikėto ir garbino svečio, susirūpino, kad neturi jo kuo pavaišinti. Tačiau pats prezidentas tetą nuramino paprašydamas tiesiog rūgpienio su bulvėmis.

„Kartais kefyras yra painiojamas su rūgpieniu. Taip, jie abu yra rauginti pieno produktai, bet jų  savybės unikalios, o panaudojimo būdai bei fermentacijos procesai skiriasi. Taip pat, skiriasi tekstūros ir skoniai. Kefyras yra šiek tiek gazuotas, jo skonis gali būti nuo švelniai rūgštaus iki brandaus skonio. Rūgpienis – kitokios tekstūros bei tipiško, būdingo būtent rūgpieniui rūgštingumo. O kurį gėrimą rinktis, kiekvienas gali nuspręsti pagal savo vartojimo įpročius bei pomėgius. Juk šiuo produktus galima vartoti tiek kaip atsirus gėrimus, tiek gaminant įvairius patiekalus”, – priduria vyriausioji technologė.


22 liepos, 2024

Tikriausiai pritarsite, kad šiuolaikiniame pasaulyje, siuntos nuo durų iki durų tapo esmine tiek verslo, tiek asmeninių reikalų dalimi. Žmonės tikisi […]

22 liepos, 2024

Katalizatoriaus tarnavimo laikas priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip: automobilio tipas ir modelis: skirtingų markių ir modelių automobilių katalizatoriai tarnauja […]

21 liepos, 2024

Namų kondicionieriai yra nepakeičiamas komforto šaltinis karštomis vasaros dienomis, tačiau daugelis ignoruoja jų tinkamą priežiūrą. Nors šie įrenginiai gali suteikti […]

18 liepos, 2024

Daugeliui virtuvė yra bene svarbiausia namų dalis, neretai vadinama jų širdimi. Ši erdvė pokalbiams suburia šeimą, čia valgome, dalinamės istorijomis, […]

18 liepos, 2024

Namų kvapai gali būti daugiau nei tiesiog malonus aromatas – jie gali suteikti įžvalgų į namų šeimininkų ir gyventojų asmenybę […]

17 liepos, 2024

Geoterminis šildymas tampa vis populiaresniu pasirinkimu, kai ieškoma tvarių ir efektyvių būdų šildyti savo namus bei verslo patalpas. Šis šildymo […]

17 liepos, 2024

Pastaraisiais metais būsto rinkos dinamika daugelyje šalių tapo iššūkiu jauniems žmonėms, kurie siekia įsigyti nuosavą būstą. Sparčiai kilęs būsto kainų […]

16 liepos, 2024

Grindų danga yra svarbus interjero elementas, kuris ne tik apibrėžia erdvės stilių, bet ir daro įtaką kasdieniam komfortui, ypač tais […]

9 liepos, 2024

Tinkleliai nuo vabzdžių yra paprastas, tačiau veiksmingas sprendimas, siekiant apsaugoti savo namus nuo nepageidaujamų vabzdžių. Vis dėlto, prieš juos įsigyjant […]

9 liepos, 2024

Vieni didžiausių vasaros malonumų – saulės vonios ir maudynės jūroje – gali tapti netikėtu nemalonumu plaukams. Tinkamai nepasiruošus vasaros pramogoms, […]

3 liepos, 2024

Vyriausybė nutarė sudaryti galimybes daugiabučiams namams, kuriems pagal Daugiabučių namų modernizavimo programą teikiama parama, pritaikyti rūsio patalpas atlikti priedangos rolę. […]

28 birželio, 2024

Koronaviruso pandemija negrįžtamai pakeitė žmonių įpročius. Vienas iš tokių – pandeminiu laikotarpiu internetinė prekyba Lietuvoje ir visame pasaulyje šovė į […]

26 birželio, 2024

Įvairūs tyrimai ir nekilnojamojo turto (NT) ekspertų įžvalgos jau ne vienus metus rodo – perkamo būsto plotas nuolat mažėja. Taip […]

25 birželio, 2024

Lauko apšvietimas suteikia daug naudos. Jis gali apšviesti jūsų kelią iki lauko durų. Jis gali padėti pamatyti, kas skambina naktį […]

25 birželio, 2024

Natūrali oda ir dirbtinė oda – dvi medžiagos, kurios pakaitomis naudojamos rankinių, diržų, piniginių, baldų, batų bei kitų interjero detalių […]

25 birželio, 2024

Elektros instaliacijos keitimas – nemaža investicija, tačiau ji būtina, jei rūpinatės savo namų saugumu. Jo nepaisymas gali sukelti trumpąjį jungimą, […]

21 birželio, 2024

Šiaurės rytų Ispanijos Barselonos miestas planuoja iki 2028 metų pabaigos uždrausti atostogoms skirtų butų nuomą, taip drastiškai siekdamas išspręsti didelę […]

20 birželio, 2024

Susižeidę ar sunegalavę daugelis nutuokiame, ką reikėtų pirmiausia, bet nelaimė mūsų išmaniajam dažnai kelia daugiau klausimų, nei atsakymų. Artėjantį ilgąjį […]

20 birželio, 2024

Vasara – linksmybių, saulės ir lauko pramogų metas. Deja, tačiau kylant oro temperatūrai kyla ir dehidratacijos, su karščiu susijusių ligų […]

19 birželio, 2024

Tikras prancūzas, italas ar ispanas niekad nepraleis progos pasididžiuoti savo krašto sūriais, kurių ragavimas išties gali prilygti kulinarinei kelionei po […]