18 sausio, 2023

Virtuvės įrengimas pagal 2023-ųjų tendencijas ir be specialistų pagalbos: misija įmanoma

Patogi, praktiška, funkcionali ir, žinoma, estetiška. Tokia virtuvė yra geidžiama ne tik daugelio namų šeimininkų – šiuos kriterijus prioritetiniais vadina ir baldų gamintojai bei interjero dizaineriai. Visgi bene svarbiausios būsto erdvės projektavimas neretai pasirodo tikru iššūkiu, kuris reikalauja specifinių žinių, laiko, įdirbio ir finansų. Tačiau dizainerė Jūratė Sventickienė sako – svajonių virtuvės įrengimą ne visada lydi tokie išbandymai ir ją susikurti galima lengvai, be specialistų pagalbos bei sekant karščiausias 2023-ųjų interjero tendencijas.

Svarbiausia – auksinis trikampis

Jau du dešimtmečius jaukius klientų namus kuriančio didžiausio baldų salonų tinklo Lietuvoje „Gintaro baldai“ dizainerė J. Sventickienė pastebi, kad pastarąjį dešimtmetį, o ypač tai įtvirtino pandemijos metai, būstų šeimininkai namuose norėjo ramybės, pusiausvyros, užuovėjos. Tačiau šiandien interjero dizaino tendencijos skatina galvoti pozityviai ir 2023-uosius pasitikti kaip pokyčių metus.

„Tai atspindi ir virtuvės zona. Jei anksčiau joje buvo populiarus ramios, prislopintos spalvos, žmonės rinkosi baltas sienas, plyteles ir baldus, dabar čia grįžta ryškesni atspalviai. Todėl virtuvėje siūloma rinktis sodresnės paletės spalvas, nebijoti eksperimentuoti ir kurti erdvę, kuri pakylėtų, o kartu išliktų nepavaldi laikui. Toks yra šiųmetinis dizaino požiūris“, – kalba J. Sventickienė.

Iš kitos pusės, dizainerės teigimu, baltos spalvos atsisakymas virtuvėje dar nereiškia, kad joje kardinaliai kinta klasikinės tendencijos. Viena pastarųjų – atviras zonų planavimas – ir 2023-aisiais tai išliks populiaru, tik į namus grįžta lengvas pokytis. Tai virtuvės, valgomojo ir svetainės suskirstymas į dalis – nebūtina statyti sienų, tačiau virtuvės zoną nuo svetainės galima atskirti įvairiais baldais, augalais. Tokiu būdu galima sukurti tris atskiras erdves ir, pavyzdžiui, ilsintis svetainėje nematyti nešvarių indų virtuvės kriauklėje.

Dizainerė sako, kad nusprendusiems atnaujinti savo virtuvę svarbiausia vadovautis auksine trikampio taisykle. Ją pritaikę ne tik, kad mažiau pavargsite gamindami, bet ir sugaišite tam mažiau laiko.

„Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus – plautuvę, viryklę ir šaldytuvą. Ergonomiškai suprojektuotas virtuvės trikampis turi jungti visas šias tris zonas, o šie buitiniai prietaisai ir zonos šalia jų turi būti išdėstytos patogiais atstumais viena nuo kitos. Jei atstumas tarp šių zonų bus per didelis, tuomet gaišite laiką vaikščiodami, jei per mažas – jausitės suvaržyti erdvėje. Todėl optimaliausias atstumas tarp trikampio dalių yra apie 1-3 metrai“, – patarimais dalinasi J. Sventickienė.

Verta siekti derančios visumos

Kalbėdama apie auksinę virtuvės taisyklę, dizainerė taip pat pabrėžia, kad judėjimui trikampio zonoje neturėtų trukdyti įvairios kliūtys, kaip, pavyzdžiui, kėdės ar kiti baldai. Tuo metu toliau atnaujinant šią zoną, J. Sventickienė pataria susitelkti į patogumo ir praktiškumo klausimus bei tinkamai pasirinkti baldus.  

„Jei virtuvė yra sujungta su kambariu, pastarosios baldus verta rinktis panašius į esančius svetainėje, taip bus išlaikyta vienoda erdvės stilistika. Taip pat patarčiau rinktis kuo uždaresnį baldų korpusą, nes jį lengviau valyti. Čia nebus matomi ir jokie prieskonių indeliai, samčiai, kiti indai bei prietaisai, kuriuos galbūt norėtųsi paslėpti. Tačiau jei atnaujinama virtuvė yra atskiroje patalpoje, daugiau dėmesio galima skirti patogumui ir praktiškumui, o tik tada – dizainui. Mūsų salonuose yra dedikuoti virtuvės baldų dizaineriai-konsultantai, galintys patarti šiais klausimais ir padėti įsirengti virtuvės zoną be interjero dizainerio ir individualaus projekto“, – pasakoja ekspertė.

Kartu J. Sventickienė pabrėžia – šioje zonoje nėra nereikšmingų detalių. Taigi virtuvėje svarbus tiek rankenėlių baldams pasirinkimas, tiek ateities poreikių planavimas.

„Viskas čia turėtų derėti ir sudaryti bendrą nuoseklią visumą. Todėl, pavyzdžiui, baldų rankenėles verta derinti prie esamo stiliaus, raštų, spalvų, dizaino. Antraip netgi jos gali sugadinti kruopščiai išpuoselėtą interjerą. Kitas svarbus aspektas – apgalvojimas, kur bus laikomi įvairūs daiktai, produktai. Kur numatoma sudėti duoną, stalo įrankius, pjaustymo lenteles ar peilius, kitus įrankius ir maisto produktus. Dėl to baldų projektavimas yra ne tik išorės, bet ir vidaus planavimas“, – atkreipia dėmesį dizainerė.

Atsisveikinkite su „Provansu“

Įrengiant virtuvę, pažymi J. Sventickienė, reikėtų apgalvoti kiekvienos spintelės ar stalčiaus paskirtį. Todėl, anot jos, tikrai neverta taupyti savo patogumo ir laiko sąskaita. Tačiau, priduria dizainerė, žmonės neretai po stalviršiu vietoje spintelių su stalčiais įrengia lentynas, kuriose dažnai yra nepatogu ir nepraktiška laikyti, pavyzdžiui, puodus.

„Juos ir kitus daiktus verta susidėti stalčiuose, kuriuose daug parankiau išlaikyti tvarką. Tačiau lentynų anaiptol neverta atsisakyti. Jos, kaip rodo ir 2023-ųjų virtuvės dizaino tendencijos, veržiasi į mados viršūnę, netgi pakeisdamos viršutines spinteles. Todėl stilingai apipavidalintos atviros lentynos gali atskleisti šeimininko asmenybę, būdą, charakterį“, – teigia dizainerė.

Be to, sako ji, įsirenginėjant virtuvę svarbi ne tik estetika, bet ir praktiškumas. Todėl, prieš atliekant darbus, visada pravartu ir labai naudinga susidaryti pliusų bei minusų sąrašą.

„Tarkime – būsto šeimininkai yra žemo ūgio. Tokiu atveju spintelių arba lentynų reikėtų žemesnių arba priešingai – aukštesnių nei standartas. Dažniau naudosite virtuvę tamsiu paros metu? Pagalvokite apie apšvietimą po spintelėmis, lentynomis. Prie to paties sąrašo pridėčiau ir buitinę techniką. Tinkamai ją pasirinkus, galima ne tik sutaupyti pinigų, bet ir atrasti daugiau vietos maisto gamybai bei kitiems buitiniams prietaisams. Jei daugiau gaminama orkaitėje, galbūt verta pasvarstyti apie mažesnę kaitlentę. Tuo metu apsiperkant dažniau, kasdien, didelis šaldytuvas gali būti ir nereikalingas“, – pataria J. Sventickienė.

Kita vertus, papildo ji, praktiška, funkcionali bei patogi virtuvė džiugina ir savo grožiu. Todėl, siekiant pastarojo, dizainerė siūlo atsisakyti jau iš mados išeinančių dizaino sprendimų.

„Provincijos arba sodybų stilius ir modernūs bei šalti interjerai – tai pagrindinės virtuvių dizaino kryptys, kurios jau nebemadingos 2023-aisiais. Todėl norėdami žengti koja kojon su naujausiomis tendencijomis, kurkite šiltesnį, jaukesnį, gamtos įkvėptą interjerą. Nesibaiminkite ryškesnių spalvų, tačiau atsisakykite blizgios apdailos, aštrių briaunų, jau pabodusio „Provanso“ stiliaus. Verčiau ieškokite įvairesnių medžio atspalvių, įdomių tekstūrų, natūralumo“, – reziumuoja J. Sventickienė.

Skaitykite daugiau: Virtuvės baldai

 


10 liepos, 2025

Dauguma mūsų puikiai žino, kaip svarbu švariai nuvalyti grindis ar nuplauti rankas. Tačiau paviršių dezinfekavimas – vis dar dažnai nuvertinamas […]

4 liepos, 2025

Stoviu virtuvėje ir žiūriu į savo šaukštų stalčių. Kai kurie šaukštai tokio amžiaus, kad galėčiau jų gimtadienį švęsti. Rimtai – […]

30 birželio, 2025

Ar kada nors pasvajojai, kad sodo darbai vyktų greičiau ir be didesnio vargo? Kad nereikėtų lupti nugaros kasdien, o lysvės […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

23 birželio, 2025

Stogo dangos pasirinkime svarbų vaidmenį atlieka ne tik išvaizda, bet ir jos patvarumas, atsparumas įvairioms oro sąlygoms bei paprasta priežiūra. […]

26 gegužės, 2025

Ar kada nors ėjote į parduotuvę tik duonos, o grįžote su trimis maišais „labai reikalingų“ dalykų, tokių kaip kilogramas saldainių […]

23 gegužės, 2025

Artėjantis ruduo neša su savimi ne tik gelstančius lapus ir šaltesnį orą, bet ir drėgmę, purvą, šlapius batus bei nemalonius […]

23 gegužės, 2025

Žiema – tai metų laikas, kuris vairuotojams kelia ne tik eismo sąlygų, bet ir automobilio priežiūros iššūkius. Viena iš svarbiausių […]

15 gegužės, 2025

Siūlymas padidinti paramą pirmąjį būstą įsigyjančioms šeimoms įveikė Seime pirmą laiptelį – projektui pritarta po pateikimo.  Ketvirtadienį už tai numatančias […]

27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Apie tvarią energetiką, klimato kaitos problemas ir nuolat augančias elektros kainas internete rašoma nuolat – tai tikrai ne naujiena. Tačiau […]

25 balandžio, 2025

Namų tvarkymas žmonėms sukelia labai skirtingas emocijas. Vieniems tai yra vienas nemėgstamiausių darbų, o kitiems – savotiška meditacija leidžianti pailsėti […]

28 kovo, 2025

Norint namuose užtikrinti komfortą ir šilumą su mažesnėmis sąnaudomis, vis dažniau pasirenkami elektriniai šildymo katilai. Tai ekonomiškas, ekologiškas ir modernus […]

25 kovo, 2025

Įsileisti į namus mielą šuniuką – tai ne tik džiaugsmas, bet ir atsakomybė. Augintinio priežiūra gali pasirodyti paprasta, bet iš […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

3 kovo, 2025

Vaikiška patalynė – tai ne tik estetikos ar patogumo klausimas, bet ir svarbus veiksnys, kuris lemia vaiko miego kokybę bei […]

3 kovo, 2025

Lauko apšvietimas – ne tik grožio ir jaukumo, bet ir funkcionalumo elementas. Tačiau net ir brangiausi šviestuvai nepadės sukurti tinkamos […]

3 kovo, 2025

Tikslus pjovimas – raktas į žolės atsparumą Tradicinis vejų priežiūros požiūris, kai žolė pjaunama kartą per savaitę, vis dažniau kvestionuojamas […]

Regionų naujienos