13 gegužės, 2025
Lina Kovalevskienė

Europos dieną – apie ateities maistą

Europos dieną Ignalinoje įvyko mokslinė-praktinė konferencija „Europos ateities maistas“, subūrusi besidominančius naujausiomis šios srities tendencijomis. Tai buvo išskirtinė proga išgirsti pranešimus apie naujausius mokslinius tyrimus, technologines inovacijas, kurios formuoja maisto pramonės ateitį Europoje. Lietuvos mokslininkai ir praktikai dalijosi savo patirtimi ir įžvalgomis, kaip alternatyvūs baltymai gali prisidėti prie tvarių ir sveikatai palankių maisto sistemų kūrimo, kalbėta apie lėtąjį turizmą ir jo formas. Taip pat kviesta diskutuoti, dalintis savo įžvalgomis.  

Konferencijos dalyvius sveikinęs savivaldybės meras Laimutis Ragaišis visiems linkėjo prasmingo laiko ir džiaugėsi, kad toks renginys pirmą kartą vyksta Ignalinoje. ,,Maistas šiais laikais  yra politika. Būti nepriklausomu maisto gamybos srityje – labai svarbu. Lietuva turi potencialo, galimybių vystyti  naujas veiklas, o ir mūsų kulinarinis paveldas turi savo išliekamumą bei vertę. „, – kalbėjo meras. 

Dr. Karolina Trakšelytė-Rupšienė, Inovacijų agentūros BioTech skyriaus koordinatorė, išsamiai pristatė naujausias maisto inovacijas, atskleisdama, kaip nauji technologiniai sprendimai gali prisidėti prie sveikatai palankių produktų kūrimo tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Dr. Alvija Šalaševičienė, KTU Maisto instituto direktorė, pabrėžė alternatyvių baltymų svarbą ir jų potencialą tapti pagrindine tvarių maisto sistemų dalimi. Alternatyvūs baltymai, kurie tinka auginti mūsų regione: pupos, žirniai, avižos, linai, pluoštinės kanapės. Pastebėta, kad svarbu ne tik auginti, bet išmokti juos apdoroti. Įkvepianti sėkmės istorija konferencijos dalyvius pasiekė iš Gretos Budreikės, „Tastik“ įkūrėjos ir EWA projekto nugalėtojos. Ji pasidalino savo patirtimi, kaip inovacijos gali būti pritaikytos kuriant sėkmingą verslą. 

Henrieta Miliauskienė, „Slow Food“ tinklo atstovė Lietuvoje, supažindino su lėtojo turizmo koncepcija ir jos sąsajomis su tvariu maistu. Lėtas turizmas – tai alternatyva masiniam turizmui, jam svarbu ne tempas, bet gylis, ne infrastruktūra, o asmenybės, ne pramoga, o patirtis, gyvenimo būdas, ne pataikavimas turistui, o autentiškumo išsaugojimas. Pavyzdžiui, vietoje skubaus kelionių plano, kai kasdien aplankoma daug objektų, lėtasis turizmas skatina apsistoti vienoje vietoje ilgiau, tyrinėti ją pėsčiomis, mėgautis vietiniu maistu ir susipažinti su vietiniais žmonėmis.

,,Slow Food“– tai tarptautinis judėjimas, prasidėjęs Italijoje 1986 metais, kurį įkūrė italų gastronomas ir žurnalistas Carlo Petrini. Šis judėjimas kilo kaip atsakas į greito maisto („Fast food“) plėtrą ir siekė išsaugoti vietines maisto gamybos tradicijas, skatinti tvarų žemės ūkį, maisto gamybą ir sąmoningą vartojimą. Pagrindiniai ,,Slow Food“ tikslai: ginti vietines maisto gamybos tradicijas, išsaugoti tradicinius patiekalus, vietines veisles ir maisto ruošimo būdus, skatinti ekologinį ir tvarų ūkininkavimą, ugdyti sąmoningus vartotojus, šviesti visuomenę apie sveiką, sezoninį ir vietinį maistą.

Pateikta stulbinanti statistika: šiuo metu  pasaulyje yra beveik  8 mlrd. gyventojų. Badauja 733 mln. žmonių, kasmet 9 mln. miršta nuo bado, 1 mlrd. tonų maisto išmetama. Lietuvoje kas penktas gyventojas neturi galimybės maitintis pilnaverčiu maistu. Akcentuota, kaip svarbu galvoti, kaip ir ką valgome, jausti pagarbą maistui. Buvo pristatytos ,,Slow food“ bendruomenės ir ūkiai  įvairiuose Lietuvos kraštuose: sūrių gamyba, medaus degustacijos, duonos kepimas, lietuviškos kavos, senojo maisto receptų panaudojimas. Vienas tokių yra ir Ignalinos rajone. Tai gamtos ritmu gyvenantis Monikos Šimonėlės avių ūkis ,,Sūrio kelias“. Jis pirmasis Lietuvoje ir Baltijos šalyse praėjęs ,,Slow Food Farm“ nominavimo etapą. Monika ne tik gamina sūrius, rengia degustacijas, ji verpia vilnas, mezga, audžia audinius, panaudodama ne tik avių, bet ir šunų, triušių vilnas. 

Šis įdomus renginys tapo ne tik naudingų žinių ir diskusijų platforma, bet ir smagia degustacine erdve. Dalyviams buvo siūloma pasivaišinti įvairiais sveikais skanumynais, kuriuos paruošė rajono maitinimo įstaigos, ūkiai ir bendruomenės.  Ragauta naminių sūrių, duonos, kanapių užtepėlės, medaus, sausainiukų, žolelių arbatų ir net naujoviško baltyminio maisto, kurį pristatė svirplių ūkis ,,Jolvik. Šis sėkmingas ūkis, įsikūręs Dūkšte, Ignalinos rajone, yra vienas iš pirmųjų Lietuvoje maistinių svirplių augintojų, aktyviai prisidedantis prie tvaraus maisto kultūros plėtros.  Ūkį įkūrė Jolanta ir Viktoras Trečiokai, įkvėpti JAV gyvenančio giminaičio pasiūlymo imtis „ateities maisto“ gamybos. 

Konferencijoje skirta dėmesio ir maisto atliekų temai. Utenos  regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Ramūnas Juodėnas pasakojo, kaip maisto atliekos tvarkomos ir perdirbamos. Pasak direktoriaus, tai vienas iš prioritetinių uždavinių, siekiant sumažinti sąvartynuose šalinamų atliekų kiekį ir prisidėti prie aplinkos tausojimo.  Maisto atliekos apdorojamos specialiame įrenginyje – bioreaktoriuje, kur mikroorganizmai skaido organines medžiagas. Iš jų pagamintas biometanas naudojamas energijos gamybai, o gautas kompostas – kaip trąša žemės ūkyje ar želdynuose.

Konferencija „Europos ateities maistas“ buvo ne tik žinių ir patirties mainų vieta, bet ir puiki proga dalyviams užmegzti naujus ryšius bei įgyti įkvėpimo naujiems projektams. Renginio organizatoriai teigė, kad konferencija praturtino dalyvius naujomis žiniomis bei prisidėjo prie tvaresnės ir sveikesnės maisto ateities formavimo. Renginį organizavo Inovacijų agnentūra, KTU maisto institutas ir Europe Direct Visaginas. Partneris – Ignalinos rajono savivaldybė. 

Komentarai (0)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Giedrės Mičiūnienės nuotr.
2 gegužės, 2025

Visi žinome, kad kunigas ir rašytojas Juozas Tumas-Vaižgantas buvo ne tik to laikmečio autoritetas, bet ir „deimančiukų ieškotojas“.  „Laimės ieškojau […]

1 gegužės, 2025

Jau greitai visuomenei bus pristatytas ilgo ir sudėtingo kūrybinio ir techninio darbo rezultatas.  Ignalinoje įamžinti šviesios atminties kraštiečio Vytauto Šerėno […]

1 gegužės, 2025

Ignalinos krašto muziejaus erdves beveik mėnesį puošė Respublikinės liaudies dailės parodos–konkurso ,,Aukso vainikas“ Utenos regioninio turo dalyvių meniniai kūriniai. Vienoje […]

29 balandžio, 2025

Saulėtą balandžio 27-osios popietę Ignalinos rajono kultūros centre šurmuliavo mugė, skambėjo linksmiausia liaudiška muzika, gražiausios dainos ir šilčiausi padėkos žodžiai. […]

Donato Merkio nuotr.
29 balandžio, 2025

Balandžio 24 dieną Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos parodų salėje vyko menininko Eimučio Markūno parodos „Sugrįžti laiku“ atidarymas ir knygos […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Ignalinos viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje vis keičiasi mielos ekspozicijos, pristatančios Ignalinos krašto žmonių pomėgius kolekcionuoti ar kurti gražius dalykėlius. […]

8 balandžio, 2025

Balandžio 8 d. Ignalinos rajono savivaldybėje vyko Verslo forumas, kurį organizavo Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Rūmų generalinis direktorius […]

2 balandžio, 2025

Balandžio 1-ąją senoji Ignalinos autobusų stotis, pavasario ir ypatingos dienos nuotaikos palytėta, staiga ėmė ir atgijo. Tiek būrin susirinkusių žmonių […]

25 kovo, 2025

Kovo 21 d. vakarą ir naktį Ignalinos bibliotekoje praūžė įspūdingas projektas JAUNIMO NAKTIS. Renginyje jaunimas nuo 16 metų turėjo galimybę […]

24 kovo, 2025

Kovo 21 d. Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos Ignalinos skyriaus iniciatyva Ignalinos rajono savivaldybės konferencijų salėje surengta Aukštaitijos miško […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

20 kovo, 2025

Vidaus reikalų ministerija, siekdama užtikrinti gyventojų saugumą ekstremaliųjų situacijų metu,  skiria 12 mln. eurų finansavimą savivaldybėms priedangų infrastruktūros plėtrai. Tačiau […]

17 kovo, 2025

Kovo 14 dieną Ignalinos viešojoje bibliotekoje gražiai sutikta knyga ,,Kartu“ apie žinomą kraštietę, šviesios atminties teatro dailininkę Jūratę Paulėkaitę. Toks […]

25 vasario, 2025

Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija nuo 2010 m. kas trejus metus rengia respublikinę konkursinę […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

18 vasario, 2025

Ignalinoje viešinti Ukrainos Ševčenkos Korsunio miesto delegacija ir meras Vitalijus Maciukas vasario 16 dieną susitiko su Ignalinos parapijos Carito savanoriais, […]

Eriko Černovo nuotr.
17 vasario, 2025

Šventiniame Vasario 16-osios koncerte, Zarasų kultūros centre, Viešosios bibliotekos teatro „Juodai baltas” literatūrinė kompozicija leido artimiau pažinti poetą Antaną Miškinį […]

6 vasario, 2025

Vasario 5 d. Utenos kultūros centro Muzikinėje galerijoje atidaryta Utenos krašto dailininkų kūrybos paroda „Skiriu Lietuvai”, skirta Mikalojaus Konstantino Čiurlionio […]

29 sausio, 2025

Vaizdas ir muzika liejas į sielą. Šitaip draugingai dvi upės – į vieną. Viskas kūryboje skęsta žaviai. Menas užvaldo ir […]

Regionų naujienos